10 halloweeni film azoknak, akik nem szeretik a horrort

Korhatáros, családbarát rémmozikat ajánlunk Tim Burton-klasszikusoktól a legjobb animációs mesékig.

Halloween éjszakája a horror műfaj rajongóinak újabb kiváló alkalmat kínál arra, hogy újranézzék kedvenc rémfilmjüket vagy akár tartsanak egy komplett horrormaratont. De mi van akkor, ha inkább a családdal közösen házimoziznánk, vagy annyira azért nem akarunk rettegni? Van megoldás, a streamingoldalak tele vannak olyan filmekkel, amelyek a témájuk miatt kapcsolódnak az ünnephez, ijesztőbb pillanatok is akadnak bennük, mégsem rémülünk tőlük halálra. Ezekből válogattunk most.

Van Helsing

Drakula általában horrorfilmekben tűnik fel, de Stephen Sommers inkább egy akciófilmet forgatott, főszerepben a gróf ősi ellenségével, Van Helsinggel. A Hugh Jackman által szörnyvadász a vatikáni székhelyű titkos szervezet szolgálatában áll. Legújabb megbízatása a sötét legendák földjére, Erdélybe szólítja, hogy leszámoljon a sötétség urával, Drakula gróffal. Feladata égetően sürgős, mert a régi cigány család utolsó sarját, Anna hercegnőt (Kate Beckinsale) kell segítenie. A lány ősei fogadalmat tettek a gróf elpusztítására, és ha ő is odavész, mindannyian elkárhoznak. Anna és Van Helsing együtt száll harcba Drakula és félelmetes segítői, Frankenstein szörnyetege és a Farkasember ellen.

A kritika nem kedvelte különösebben az akciódús szörnymozit, mi a leggagyibb számítógépes trükkök című összeállításunkba is betettük, de a Port.hu szavazói 7.8-ra értékelik a filmet.

Elérhető: Netflix / Prime Video

A halott menyasszony

Tim Burton gyakorlatilag az egész karrierje során gótikus (ál)rémmeséket készít, így aztán logikus volt, hogy rendezzen egyszer egy igazit is, animációs formában.

A Viktoriánus korban járunk, egy kitalált európai városkában, ahol két család a gyermekeik esküvőjére készülnek. Mindenki boldog, a két házasulandó fiatalt kivéve. Victor és Victoria az esküvő előestéjén találkoznak először. A romantikus lelkületű fiú azonban az erdőben bolyongva akaratán kívül eljegyzi magát a Halott Menyasszonnyal, akinek szíve régóta megszűnt dobogni, ám szüntelenül keresi az igaz szerelmet és a társat, aki megosztja vele örök nyugodalmát. Lesz is nagy haddelhadd a föld alatt, és egy ponton úgy tűnik, hogy hősünk hajlana a földöntúli frigyre.

Elérhető: Apple TV

Frankenweenie - Ebcsont beforr

Eredetileg csak egyetlen Tim Burton-filmet akartunk betenni az összeállításba, de képtelenek voltunk dönteni, ráadásul a Halott menyasszonyhoz vagy a Karácsonyi lidércnyomáshoz képest méltatlanul kevesen ismerik Frankenweenie-t, ezért duplán érdemes felhívni rá a figyelmet.

A rendező saját, korai rövidfilmje nyomán készítette el ezt a morbid mesét, amelyben a főszereplő Victor kutyáját elüti egy autó. A kisfiú fejébe veszi, hogy feltámasztja Sparkyt. A tudományos kísérlet sikerrel jár, és a fiú legnagyobb örömére az összefoltozott eb életre kel. Victor azonban nem sejti, milyen következményekkel jár mindez. Kezdetben Sparkyt sikerül elrejtenie a külvilág szeme elől, ám amikor a kutya mégis kijut a házból, nemcsak Victor környezete, de az egész város szembesül azzal, hogy Sparky már nem az a barátságos kutyus, ami volt.

Elérhető: Apple TV

Rém Rom

A kísértetházas horror az egyik legelcsépeltebb műfaj, de animációs filmben, gyerekekre optimalizált verzióban még van benne fantázia bőven.

Esténként különös hangok szűrődnek ki a címbéli régi házból, nyögések, reccsenések, elfojtott sóhajok zavarják az utca nyugalmát. Három utcabeli gyerek arra gyanakszik, hogy az ódon falak között valami olyasmi tanyázik, aminek nem volna szabad. Kíváncsiságuk hamarosan megbosszulja magát. Nincs senki a romos házban, maga a ház a rém! Él és nem kegyelmez. Aki az ajtaja mögé kerül, többé nem látja meg az utcát. A három jó barát azonban nem ijedős. Vagy ha ijedős is, legyűri félelmét, és elhatározza, hogy szembeszáll az ellenséggel.

Elérhető: Netflix

Lenyűgöző teremtmények

A Kami Garcia és Margaret Stohl által jegyzett, azonos című regénysorozat alapján készült Lenyűgöző teremtményekkel az Alkonyat sikereit akarták megismételni az alkotók, a célközönség és a téma ugyanis hasonló, csak itt nem egy tinilány szeret bele egy vámpírfiúba, hanem egy tinisrác egy természetfeletti képességekkel bíró „igéző” lányba, akinek a 16. születésnapján örökre eldől, hogy a fényé vagy a sötétségé lesz-e, a jó vagy a gonosz oldalára áll-e.

A film nem váltotta be a regényeket, de érdemes adni neki egy esélyt, már csak Alden Ehrenreich, Emma Thompson és Jeremy Irons játéka miatt is.

Átkozott boszorkák

Sandra Bullock és Nicole Kidman alakítják a címbéli testvérpárt, akik már kiskoruktól gyakorolták a családjukban generációról generációra öröklődő varázslást. Egy apró gond van csak a csodálatos örökséggel: egy átok, miszerint az a férfi, aki a család egyik nőtagjába beleszeret, idő előtt meghal. Sally (Bullock) igazi szerelemre vágyik, és megpróbál távol maradni a varázsló praktikáktól, míg Gillian (Kidman) bolondos és csapodár módon élvezi hatalmát a férfiak fölött. Amikor azonban Gillian találkozik Jimmy-vel, egyre különösebb dolgok történnek.

Elérhető: Apple Tv

Jól áll neki a halál

Igen, ez az a film, amiben Meryl Streep képes volt teljesen körbefordítani a fejét. Ami természetesen csak filmes trükk, de sokat elmond az éjfekete humorú vígjáték hangvételéről. Két régi barátnőről van szó, akik akkor váltak egymás ellenségeivé, amikor az egyik elcsábította a másik menő plasztikai sebész vőlegényét. Ám múlnak az évek és kopik a fényük, ezért mindketten egy titokzatos nő csodaelixírjéhez folyamodnak, aki örök fiatalságot ígér, ám ehhez alapos karbantartás kell. Amit csak a sebész adhat meg, de őt egyre jobban kiveri a frász a két szipirtyótól. Streep és Goldie Hawn igazi jutalomjátéka ez, és látszik, mennyire élvezték a film minden pillanatát.

Elérhető: Netflix

Libabőr

Zach édesanyjával új városba költözik, és még büszkék is rá, hogy a szomszéd házban a Libabőr sorozat híres írója, R. L. Stine (Jack Black) dolgozik. A srác összebarátkozik a nagy ember lányával, és a segítségével beszökik a mester dolgozószobájába. Nem is sejti, hogy Stine különös módszerrel alkot: hátborzongató fantáziáról árulkodó könyvei valóságosak – a lapok közé zárja az elé kerülő szellemeket és szörnyeket. A srác viszont véletlenül szabadon ereszti az irodalomba száműzött rémeket. A gyerekeknek és az írónak össze kell fogniuk, hogy visszakergessék a szökevényeket oda, ahova valók – mielőtt túl késő lesz.

A jópofa ifjúsági horrorvígjáték akkora siker lett, hogy ha csak rövid időre is, de Amerikában letaszította a trónról a Mentőexpedíciót, és folytatás is készült hozzá, de aki jót akar, az inkább az első részt nézi meg.

Elérhető: Netflix

Coco

A Pixar meséje amerikai stúdióban, amerikai pénzből, de mexikói koprodukcióban készült, és a mexikói Dia del Muertos, vagyis az ottani halottak napjához kapcsolódó hiedelmeket építi bele a meséjébe. Főhőse Miguel, akinek a családja nemzedékek óta gyűlöli a zenét, mert a fiú ükapja elhagyta a famíliát a zenei pálya miatt. Azt szeretnék, ha a fiúból cipész lenne, ám ő imádja a zenét, és arról ábrándozik, hogy egyszer majd a nagy muzsikus, Ernesto de la Cruz nyomába léphet. Miguel be akar nevezni a helyi tehetségkutató versenyre, ám ehhez egy gitárra lenne szüksége, mert az övét eltörte a nagyanyja. Halottak napján kölcsön akarja venni Ernesto emlékhelyéről annak gitárját, és ekkor váratlanul megnyílik előtte a holtak világa...

Elérhető: HBO GO

Addams Family - A galád család

Forrás: InterCom

A kedvesen gonoszkodó család történetét valószínűleg már mindenki ismeri, úgyhogy a film sztorijának elmesélése helyett nézzünk pár kulisszatitkot. A filmet eredetileg Tim Burton rendezte volna, akihez passzolt is a téma, de helyette az a Barry Sonnenfeld lett a nyerő, akinek ez volt első rendezése, korábban ugyanis „csak” operatőrként dolgozott a Coen testvéreknek. Morticiát eredetileg Cher szerette volna eljátszani, majd úgy volt, hogy Kim Basinger lesz a szerencsés, de végül Angelica Houston lett a nevető harmadik. A szereplők nem igazán szerették Fester szerepének kétértelműségét, vagyis hogy valóban a családhoz tartozik-e, csak elvesztette memóriáját, vagy egy csaló, aki Festernek adja ki magát. A színészek Christina Riccit tették meg „szóvivőjüknek”, aki a forgatás előtt „kérelmezte” a két forgatókönyvírónál Scott Rudinnál és Barry Sonnenfeldnél, hogy Fester ne legyen csaló.

Elérhető: Apple Tv

via: Slashfilm / Mentalfloss