10 rejtett kincs a streamingoldalakon

Van itt minden: vicces kung-fu paródia, szívmelengető családi dráma, predátoros akcióhorror, politikai thriller, csodaszép animációs mese.

Nem is olyan régen ajánlottunk néhány gyöngyszemet a Netflix és a többi streamer kínálatából, de maradtak még bőven olyan kiváló filmek, amelyek kevésbé vannak szem előtt.

 

A pofonok földje (2004)

Stephen Chow komoly komikusi karriert futott be Hongkongban a nyolcvanas évektől a humor egy különlegesen pihent ágazatát művelve. Ezt vitte tovább rendezőként A pofonok földjében is, amiben szerencsétlen csavargóként az a legnagyobb vágya, hogy bekerüljön a menő baltás maffiába, amely a Szutyok köz szegény lakóit terrorizálja. Illetve terrorizálná, ha nem derülne ki, hogy a goromba házinéni és férje valójában képzett kung-fu mesterek. (A háziurat játszó Wah Yuen annak idején Bruce Lee dublőrje volt, ma világhírű harcművész koreográfus, ronda, láncdohányos neje, Qiu Yuen pedig Hongkong ünnepelt dívája és akciósztárja volt.) A banda újabb és újabb, egyre különlegesebb képességű harcost, bérgyilkost és vak zenészt küld a Szutyok köz lakói ellen, ám mindegyik verve távozik. A főbalta ekkor szerződteti Sing-et, a kisstílű tolvajt.

Chow fergeteges harcművészeti komédiája, amely egyszerre tiszteleg Bruce Lee, Jackie Chan és Charlie Chaplin munkássága előtt, annak idején DVD-formában a magyar közönséget is meghódította, most viszont egyetlen kattintás után nézhető a Netflixen. (A Chow-rajongóknak a teljes boldogsághoz már csak az kellene, hogy a hongkongi legenda másik klasszikusa, a Shaolin foci is felkerüljön valamelyik platformra.)

Elérhető: Netflix


Argentina, 1985 (2022)

Santiago Mitre filmje a 20. századi Argentína történetének legfontosabb perét körülvevő bírósági drámát mutatja be. Két évvel azután, hogy az ország véres katonai diktatúráját felváltotta a demokrácia, elkezdődött a Junták öt hónapon át tartó pere. A per precedenst teremtett nemcsak a latin-amerikai ország, hanem az egész világ számára. Korábban még nem volt rá példa, hogy egy diktatúra irányítóit - jelen esetben a hadsereg kilenc magas rangú tagját - bíróság elé állítsák a 7 évig tartó brutális kormányzás során elkövetett emberiség elleni bűncselekmények miatt.

A maximálisan hiteles és korhű film Juli Strassera és Luis Moreno Ocampo ügyészek, a Junta elleni vádemelés mögött álló személyek igaz történetét követi nyomon, a jogi csapat összeállításától a tanúk felkutatásán át a tárgyalóteremben megvívott csatákig.

Elérhető: Prime Video


Licorice Pizza (2021)

Paul Thomas Anderson 70-es évekbeli felnövéstörténetét 3 kategóriában jelölték Oscarra (legjobb film, rendezés, forgatókönyv), azt tehát nem lehet állítani, hogy radar alatt maradt volna, a rendező korábbi filmjeihez képest (Boogie Nights, Magnólia, Vérző olaj) mégis hűvösebb nézői fogadtatást kapott. Ettől még nagyon is érdemes pótolni, mert ahogy a Port kritikusa írta,

Anderson készített már fontosabb és mélyebb filmet is – életigenlőbbet és elbűvölőbbet viszont még nem.”

A Licorice Pizza valójában Anderson válasza a Volt egyszer egy… Hollywoodra,  ő is egy konkrét korszaknak és egy ikonikus helynek állít mozgóképes emléket, és közben olyan univerzumot teremt, amelyben élmény elmerülni.

Licorice Pizza – Kótyagos szerelem egy vízágyon

A Boogie Nights rendezője egy különös, de csodaszép románccal tért vissza.

Kritika

 

A két főszerepet a korábban zenészként ismert Alana Haim, és a 2014-ben elhunyt Philip Seymour Hoffman fia, Cooper Hoffman alakítják, mellettük olyan színészek tűnnek fel, mint Sean Penn, Bradley Cooper és Benny Safdie.

Elérhető:  HBO Max


Préda  (2022)

Van egy Préda című 2019-es film, amelyben egy hurrikán sújtotta övezetben, egy vízzel elárasztott családi házban kell a főszereplőknek az alligátorok támadásait túlélniük. Ez a Préda egy másik film (eredeti cím: Prey), hivatalosan a Predator-franchise ötödik része, egész pontosan az első négy film előzménye, mert 300 évvel ezelőtt, az indiánok világában játszódik.

Dan Trachtenberg akcióhorrorja azt mutatja be, hogyan érkezett a Földre az első Ragadozó, és hogyan vette fel vele a harcot a komancs törzs. Mindezt egy fiatal nő, Naru, a törzs egyik harcosának szemén keresztül láthatjuk, de nem ez az egyetlen különlegessége a produkciónak, a Préda ugyanis az első olyan film, amelyet komancs nyelvre is leszinkronizáltak.

Elérhető: Disney+


A platform (2019)

Zseniális ötletre épül a baszk Galder Gaztelu-Urrutia horror- és thrillerelemekkel egyaránt operáló sci-fije. Ebben a világban olyan falanszterszerű, emeletes börtönökbe zárják az elítélteket, amelyekben egy étellel megrakott betonlap halad lefelé szintenként. A rabok a felsőbb emeleteken jóllaknak, de az alsó szintekre egyre kevesebb jut, ráadásul az egyes állomásokon csak két percig állomásozik a bizarr étellift. És ha ez nem lenne elég izgalmas alaphelyzet, a rabokat havonta áthelyezik egy más szintre, így akinek az egyik hónapban volt mit ennie, az lehet, hogy utána koplalásra kényszerül.

A platform természetesen nemcsak arról szól, hogy a főszereplő számára van-e kiút ebből a földi pokolból, de a börtönbéli állapotok egyben kőkemény társadalomkritikaként is nézhetőek.

Elérhető: Netflix


Jó éjt, anyu! (Prime Video)

A Severin Fiala és Veronika Franz osztrák rendezőpáros 2014-ben olyan komoly feltűnést keltett a fesztiválokon Jó éjt, anyu! című horrorjukkal, hogy a sikernek hála le is forgathatták első hollywoodi filmjüket, a Téli menedéket. Utólag pedig a producerek jó ötletnek látták, elkészíteni a Jó éjt, anyu! angol nyelvű remake-jét egy sztár (Naomi Watts) főszereplésével. A Matt Sobel által rendezett produkció nem ér fel az eredetihez, cserébe maximálisan korrekt feldolgozás, köszönhetően annak, hogy a sztorit egy az egyben átveszi.

A történet szerint amikor a kilencéves ikerfiúk megérkeznek édesanyjuk vidéki otthonába, a nő arcát kötés takarja, amit egy közelmúltban elvégzett szépészeti műtéttel magyaráz. Ahogy azonban viselkedése egyre kiszámíthatatlanabbá és szokatlanabbá válik, egy rémisztő gondolat kezd körvonalazódni a fiúk fejében: a gyanú, hogy a géz alatti nő nem is az anyjuk.

Elérhető: Prime Video


Minari - A családom története (2020) 

Több mint 100 díjat, köztük egy Oscart is begyűjtött Lee Isaac Chung filmje, így a fesztiválokat közelről követők számára nyilván nem számít „rejtettnek”, de ettől még igaz gyöngyszem. A rendező, aki egyben a forgatókönyvíró és az operatőr is, dél-koreai bevándorlók gyermekeként saját élettörténetéből merítve készítette el a Minarit, bemutatva, hogy a Kaliforniából egy arkansasi farmra költöző családjának milyen nehézségeken kellett túljutnia az anyagi biztonságuk és egy sikeres vállalkozás megteremtése érdekében.

A Port kritikusa szerint a

Minari hitelességét az átéltség adja, és az, hogy nincsenek benne művi konfliktusok vagy íróasztal mellett kiagyalt nagy, drámai fordulatok. (…) A ráhangolódáshoz idő kell, de megéri a befektetett türelem, mert mire eljutunk a fináléig, úgy drukkolunk a főszereplőknek, mintha már ezer éve ismernénk őket.

Elérhető: HBO Max


A kelet  (2013) (Disney +)

Meddig szabad elmenni egy jó ügy érdekében, és legitimálhatja-e a tetteinket, ha azt gondoljuk, hogy a Föld megmentésén munkálkodunk? Ezeket a kérdéseket teszi fel többek közt Zal Batmanglij thriller-drámája, azzal, hogy ökoterroristákat tesz meg főszereplőknek.

A sztori szerint Sarah Moss, az egykori FBI-ügynök egy elit biztonsági cég alkalmazottjaként beépül A Kelet nevű anarchista csoport tagjai közé, amely nagyvállalatok ellen hajt végre titkos támadásokat. A határozott, jól képzett és találékony Sarah-nak sikerül kapcsolatba kerülnie a csoporttal. A kezdeti ellenkezést legyűrve elnyeri a bizalmukat, és csatlakozik hozzájuk. A munkáját megnehezíti, hogy beleszeret a csoport vezetőjébe. Brit Marling mellett olyan színészek tűnnek még fel a filmben, mint Alexander Skarsgård, Patricia Clarkson, illetve az akkor még Ellenként ismert Elliot Page.

Elérhető: Disney+


Farkasok népe (2020)

1650-ben járunk, az ír Kilkenny városában, amely Oliver Cromwell lordprotektor fennhatósága alá tartozik. Az angol parancsnok arra utasítja a kisváros fővadászát, az angol Bill Goodfellowe-t, hogy tisztítsa meg a környező erdőségeket a közveszélyesnek minősített farkasoktól. Bill azt kéri lányától, hogy maradjon otthon, amíg ő dolgozik, de az izgága Robyn apja után szökik, hogy segítsen neki vadászni. Odakint összetalálkozik egy rejtélyes, vörös hajú, vadóc kislánnyal, akiről kiderül, hogy egyike az utolsó wolfwalkereknek, vagyis olyan lény, aki képes éjszakánként a fizikai testét elhagyva farkassá változni. Mebh egyedül van, mert anyukája nem tért vissza a legutóbbi farkaskörútjáról, Robyn ezért úgy dönt, segít új barátjának a keresésben.

Wolfwalkers – Farkasokkal néptáncoló

Oscar-díjért versenyezhet egy csodaszép ír animációs mese, amelyben farkassá változik egy kislány.

Kritika


A Wolfwalkers a rendező előző filmjeihez (A tenger dala; Kells titka) hasonlóan különleges vizualitású, csodaszép mese, amely az ír-kelta hiedelemvilágból merít. 

Elérhető: Apple TV


Rögtönzött szerelem (2017) 

Ha valaki úgy ismerkedik meg élete szerelmével, hogy a nő utána egy titokzatos betegség miatt kómába esik, és bár papíron szakítottak, mégis a kórházat látogatja a lány családjával együtt, akkor abból a történetből érdemes filmet csinálni, pláne, ha az illető egy stand-up komikus, aki színésznek sem utolsó.  Pontosan ez tette Kumail Nanjiani is, aki a feleségével közös történetéből a feleségével közösen írt forgatókönyvet, és a főszerepet (azaz saját magát) is eljátszotta. (A valóságban nem a szakítás, hanem rögtön az első randi után került kómába a nő.)  Az eredmény: egy szívmelengető és hihetetlenül humoros romantikus vígjáték. A Port kritikusa szerint:

Az egész film rendkívül szerethető: nem dörgöl semmit az orrunk alá, nem próbál divatos lenni vagy trendet meglovagolni, nem lő el olcsó poénokat, és minden karakterét, a legesendőbbet is olyan szeretettel mutatja be, hogy az irigylésre méltó."

Elérhető: Prime Video