23 rejtett utalás a Last of Us-ból, amit csak a játékosok vesznek észre

De talán még ők se mindet.

Az HBO sikersorozatán dolgozó stáb nagy része rajong a forrásanyagért, a 2013-as The Last of Us és a 2020-as The Last of Us Part II videójátékokért, amit onnan is tudhatunk, hogy minden epizód tele van a játékra kikacsintó easter eggekkel. Lássunk most ezek közül 23-at.

1. Sarah pólója (1. epizód)

Forrás: HBO Max / Naughty Dog

 

Sarah (Nico Parker), Joel lánya a sorozat nyitó részében ugyanabban a Halican Drops- pólóban látható, mint a játékbeli karakter. A hátoldal, amelyen a turnéállomások listája látható, előrevetíti azokat az úti célokat, ahová Joel és Ellie a játék során eljut.

2. Születésnapi kártya (1. epizód)

Forrás: Naughty Dog

 

A játék nyitó részében a játékosok Sarah szemével fedezik fel Joel otthonát. Különböző tárgyakkal léphetnek interakcióba, köztük egy dinoszaurusz témájú születésnapi kártyával, amelyet a lány az apjának szánt. Ez a kártya látható Sarah íróasztalán az HBO-adaptációjában.

3. Vezetés a hátsó ülésen (1. epizód)

Forrás: Naughty Dog

 

A játék előtti vizuális tisztelgésként az HBO stábja Ksenia Sereda operatőrt Joel teherautójának hátsó ülésére szíjazta be egy kamerával Sarah mellé. Sereda így hasonló perspektívát tudott rögzíteni, mint amit a játékosok látnak, amikor végigjátsszák a The Last of Us mozgalmas autós jelenetét.

4. Tess öngyújtója (2. epizód)

Forrás: Naughty Dog

 

Tess (Anna Torv) 76-os gravírozású öngyújtója a sorozatban annak az öngyújtónak a másolata, amelyet a kincskereső Sam Drake használt az Uncharted 4: A Thief's Endben. Azt a videójátékot is a Last of Us mögött álló Naughty Dog készítette.

"Amikor a kellékosztály megkérdezte, hogy van-e valamilyen konkrét dizájn, amit szeretnék Tess öngyújtóján látni... nem tudtam megállni " - tweetelte Neil Druckmann, a Naughty Dog munkatársa, aki mindkét videójátékon dolgozott, és Craig Mazinnel együtt az HBO sorozatának executive producere.

5. Zsiráf plüssfigura (2. epizód)

Forrás: Naughty Dog

 

Amikor Joel, Tess és Ellie átutaznak Bostonon, egy autó gumiabroncsa alatt egy zsiráf plüssállat látható. A plüssfigura a játékban is felbukkan, mégpedig Sarah hálószobájának komódján. Ez is utalhat egy történésre, ami az első játék vége felé következik Joel és Ellie között.

6. Elárasztott szálloda (2. epizód)

Joel, Tess és Ellie egy elárasztott szállodára bukkannak, amikor elhagyják a bostoni QZ-t. Egy hasonló elárasztott szálloda látható a videójátékban is, bár ez nem része Tess sztoriszálának, csak később, Pittsburghben válik azzá.

7. A kattogós színészek visszatérése (2. epizód)

Forrás: HBO Max

 

Misty Lee és Phillip Kovats a második epizód szereplői között "Női Clicker" és "Férfi Clicker" néven szerepelnek. Lee és Kovats szinkronszínészek ugyanezt a szerepet alakították az eredeti játékban is.

8. Játéktermi gép (3. epizód)

Mielőtt Bill és Frank történetszála elkezdődik, Joel és Ellie belépnek egy vegyesboltba, ahol a lány kiszúr egy Mortal Kombat 2 játékot. Megemlíti egy barátját, aki mindent tud róla.

A beszélgetés a játék DLC-jére (letölthető tartalmára) utal, amely a játék eredeti megjelenése után vált elérhetővé. Ez egy mellékszál Ellie-ről és a Riley-val való kapcsolatáról, akit Storm Reid fog alakítani a sorozatban később. A fő különbség, hogy a játékban nem a Mortal Kombat, hanem a The Turning szerepelt.

9. Szennyezett növények (3. epizód)

Forrás: Naughty Dog

 

Joel elmagyarázza a vírusos járványt okozó cordyceps agyvelőfertőzés eredetének elméletét. Azt mondja, hogy a gomba a mindennapi élelmiszereken, például a liszten és a cukron keresztül terjedt át az emberekre.

Ez megerősíti azt, amit a játékban nem kaptunk meg teljes egészében kifejtve. Azonban ott Sarah-ként a játékosok találhattak egy újságot, amelynek címlapjai a fertőzött terményekről számolnak be.

10. Bill/Frank levele (3. epizód)

Forrás: Naughty Dog

 

A 2013-as The Last of Us Frankje megöli magát, és a játékosok soha nem találkoznak vele. A garázsában azonban ott lapul egy levél, amelyben kifejti, hogy gyűlöli Billt, és többet akar az élettől, mint amit Bill nyújtani tud.

Aki látta a nagy vihart kavart 3. részt, tudja, hogy a sorozatban nem szerepel ez a levél, ehelyett az írók néhány részletét párbeszéddé alakították át, például amikor Frank vitatkozik Bill-lel arról, hogy hogyan kéne az otthonukat átalakítaniuk.

A sorozatban Bill az, aki végül megírja a levelet, amit Joelnek hagy, és amelyben elmagyarázza, hogy ő és Frank békésen haltak meg.

11. Bill és Frank ablaka (3. epizód)

Forrás: Naughty Dog

 

Az epizód vége felé a kamera Bill (Nick Offerman) és Frank (Murray Bartlett) hálószobájának nyitott ablakára áll rá. Eben Bolter operatőr megerősítette, hogy ez a felvétel a játék kezdőképernyőn látható ablak képére utal.

"Valahogy tisztelegni akartam a The Last of Us címképernyőjének híres ablakos felvétele előtt" - mondta Bolter a SlashFilmnek.

12. Pusztító szóviccek (4. epizód)

Ellie a No Pun Intended: Vol Too című szóviccgyűjteménnyel fárasztja Joelt. A könyv a játékokból származik, Riley adja Ellie-nek a Left Behind DLC-ben.

13. Kávéfanatikusság (1. évad)

Joel és Ellie a tárgyak között kávéőrleményt találnak, később pedig a lány a táborhelyükön arra ébred, hogy a férfi kávét főz, és megjegyzi, milyen undorító szaga van.

Joel a videójátékban hatalmas kávérajongó. Egy elhagyatott kávézóban elmondja Ellie-nek, milyen gyakran jár a kávézóba "csak kávéért". Egy másik alkalommal Joel észrevesz egy régi cappuccino-gépet, és megjegyzi: "Istenem, de hiányzik a kávé".

14. A híd (4. epizód)

Forrás: Naughty Dog

 

Útban Kansas City felé Joel és Ellie teherautóval átmennek egy hídon, ami egy helyszínváltozást jelez a játékhoz képest.

Az első rész eseményei során Joel és Ellie egy Hunters (Vadászok) nevű csoporttal kerülnek szembe Pittsburghben. Összefognak a két testvérrel, Henryvel és Sammel, és egy hídon keresztül menekülnek el az üldözőik elől. A sorozatban Pittsburgh-et Kansas Cityre cserélik, de a híd, amelyen Joel és Ellie átmennek, mintha vizuálisan a játék hídjára utalna.

15. Perry (4. és 5. epizód)

Forrás: HBO Max

 

A Kansas City-t uraló Kathleennek van egy Perry nevű jobbkeze, akit Jeffrey Pierce alakít. Ő adta Joel bátyjának, Tommynak a hangját a videójátékban. Tommyt a sorozatban Gabriel Luna alakítja.

16. "Elkapták a kib***ott Ryant!" (4. epizód)

Joel és Ellie a Kansas City-i rajtaütés után bujkál. Miközben észrevétlenül elosonnak Kathleen emberei mellett, a nézők hallják, ahogy egy másik támadó a roncsok közt azt kiabálja, hogy "Holttest! Holttest! Elkapták a kib***ott Ryant!"

Ezt a fajta funkciót a The Last of Us második részében vezették be. Amikor a játékosok emberi támadókat ölnek meg, az áldozatok bajtársai gyakran valós időben gyászolják barátaik elvesztését. Ennek az a célja, hogy a játékosok jobban átérezzék az emberélet kiirtásának súlyát.

17. Foci (5. epizód)

A Kansas City alatti alagutakban Joel és Henry közösen nézik, ahogy Ellie és Sam focizik a falon lévő krétarajzot használva kapuként. Hasonló jelenet játszódik le a játékban is. Joel lánya, Sarah korábban focizott, a férfi valószínűleg azért érzékenyül el annyira.

18. Savage Starlight (5. epizód)

Forrás: HBO Max / Naughty Dog

 

Ellie-t és Samet összeköti a Savage Starlight című képregénysorozat iránti rajongásuk. Megosztják egymással, hogy melyikük hány számot olvasott el. A Savage Starlight egy játékhoz készült képregény, és Ellie kedvence. A játékosok különböző kiadványokat találhatnak belőle, miközben felfedezik a környezetüket. Joel a képregényeket ajándékba adja Ellie-nek.

19. Vágás feketére (6. epizód)

Henry és Sam halálának flashbackje nyitja az epizódot, csak ezúttal ahelyett, hogy a kamera Ellie kétségbeesett arcán időzne, miután Henry lelőtte magát, a képkocka feketére vált. A játékban pont így (nem) mutatták meg Henry halálát: a kamera másodpercekkel a pisztoly elsütése után feketére vált.

20. Ajánlom, hogy a válasz ugyanaz legyen (6. epizód)

Forrás: Naughty Dog

 

Joel és Ellie találkoznak Marlonnal és Florence-szel, a wyomingi vadonban élő házaspárral. Ők a sorozatadaptációhoz újonnan létrehozott karakterek, de valami, amit Joel mond, az az első videójáték egy különösen durva pillanatát idézi. Joel fegyverrel tartja fogva a párost az otthonukban, és azt követeli Marlontól, hogy mondja meg neki, hol vannak a térképen, és figyelmezteti, hogy jobb, ha a válasza ugyanaz lesz, mint a feleségéé.

Ez egy kedvelt kihallgatási taktika, amit Joel a játékban is alkalmaz. Két ellenfelét megkínozza, hogy információt szerezzen Ellie-ről, miután elrabolják. Az egyiket térden szúrja egy késsel. Ezután a pengét a szájába veszi, és azt mondja neki, hogy karikázza be Ellie tartózkodási helyét egy térképen. "És jobb, ha pontosan ugyanarra a helyre mutat a haverod" - figyelmezteti.

21. A bámuló lány (6. epizód)

Forrás: HBO Max

 

Ellie észreveszi, hogy egy lány bámulja őt egy oszlop mögül, miközben ebédel. Rákiabál a lányra, és ezzel elijeszti. A meg nem nevezett karaktert, aki a stáblistán csak "Bámuló lány"-ként szerepel Paolina Van Kleef játssza.

A The Last of Us Part II. részéből ismert Dina szerepére egyelőre nem jelentettek be színésznőt a második évadra. Úgy tűnik, hogy ez egy szándékos húzás a showrunnerek részéről, hogy a gamer közönség találgassa a bámészkodó lány kilétét, pláne, hogy a karakter hasonlóan néz ki, mint Dina.

Az HBO The Last of Us podcastjának február 19-i epizódjában Mazin és Druckmann sem mondtak határozott igent. "A játék második részében van egy történet arról, amikor Dina először találkozott Ellie-vel, ami nagyon hasonló ahhoz, ami itt történik" - mondta Druckmann, Mazin viszont hozzátette, hogy "Ez nem jelenti azt, hogy az ott Dina. De azt sem jelenti, hogy nem ő az."

22. Juhtenyésztés (6. epizód)

Joel megosztja Ellie-vel, hogy szeretne valahol egy tanyán letelepedni és birkákat tenyészteni. Anélkül, hogy spoilerekbe bocsátkoznánk, ez egy bizonyos karakter útjának fontos pillanata a The Last of Us második részében.

23. Kapucni (6. epizód)

Forrás: HBO Max

 

Ellie átöltözik Maria wyomingi kommunájába érve. Új öltözékének része egy rózsaszín-fehér kapucnis pulóver, ami ismerős lehet a videójátékból is.

via: EW