46 évig senki nem szegte meg George Lucas egyetlen Star Wars-szabályát, aztán jött az Ahsoka

Viszlát messzi-messzi galaxis!

George Lucas 1977-es kultuszfilmje, az Egy új remény, már a film eleji feliratokkal bevezette a közönséget a franchise fő szabályába: hogy a helyszín egy messzi-messzi galaxisban van - de ez most megváltozott, mivel a Disney+ új sorozata, az Ahsoka egy másik, szintén messzi-messzi galaxisba kalauzolja el a nézőket.

Bár a filmvásznon sosem tárták fel rendesen, az Unknown Regions (Ismeretlen régiók) voltak a Disney első igazi kísérletei arra, hogy túllépjen az ismert Star Wars-galaxis határain. Az Exegol egy másik kísérlet volt a Star Wars: Skywalker korában. De ez nem volt elég, és a Star Wars: Lázadók sorozatfináléja után, amelyben Thrawn nagyadmirális és Ezra Bridger eltűntek, miután a hipertérbe ugrottak, eljött az idő egy új galaxis bemutatására az Ahsokában.

Az Ahsoka 2. epizódjában Morgan Elsbeth találkozott a sorozat gonosztevőivel, Baylan Skollal és Shin Hati-val a Seatos bolygón, ahol egy ősi építményt használtak, hogy feloldják a csillagtérképet, amit Ahsoka elvitt az Éjnővérek templomából. A térkép felfedett egy helyet - és az oda vezető utat - egy másik galaxisban. Annak ellenére, hogy ez a felfedezés a Star Wars történelmében gyökerezik, megtöri a bevett kánont.

Lucas megfogalmazása, miszerint a Star Wars "réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban" játszódik, elég egyszerű volt ahhoz, hogy elválassza a franchise túlvilági erejét a valóságtól. De ez a mondat mára már szó szerint értendő: a film valóban egy, a Tejútrendszertől távoli galaxisban játszódik. A Lucasfilm már korábban is eljátszott néhányszor az ismert galaxison kívüli területek felfedezésével, például abban a híres képregényben, amelyben Han Solo és Chewbacca a Millennium Falconon érkezett a Földre, de az akkor még tényleg csak játék volt.

Forrás: Disney+

 

A második galaxis és a Peridea nevű bolygó bevezetése még csak a kezdet. Ha ezt a második galaxist Morgan Elsbethhez és a Dathomir Éjnővéreihez kötjük, akkor a Star Wars képes lesz megmagyarázni az Éjnővérek mágikus erejét; eddig ugyanis nem volt igazán hihető magyarázat arra, hogy miért képesek az Erőn kívül mágiát használni. Aztán ott van a purrgil, egy űrhajós faj, amely valahogy képes átkelni a hipertéren; ha Thrawn és Ezra tényleg ebben a második galaxisban vannak, akkor a purrgil onnan származik? Van olyan erő ebben a másik galaxisban, amely nemcsak az embereknek ad varázserőt, hanem az állatokat is képessé teheti a hipertérbe ugrásra?

A történet fejlődésén túl ez a Star Wars szempontjából is kulcsfontosságú pillanat. A nézők belefáradtak abba, hogy ugyanaz a történet ismétlődik újra és újra, ugyanazokkal a karakterekkel, ugyanazokkal a gonosztevőkkel és ugyanazokkal a helyszínekkel.

Egy új galaxis bevezetésével a Lucasfilm azonban új utakra viheti a franchise-t.

via: Screenrant