5 izgalmas érdekesség az eddigi 5 Ocean's filmről

Steven Soderbergh ma már klasszikusnak számító mozitrilógiája és a „csajos” Ocean's 8 is bekerült az HBO GO kínálatába. Ennek örömére összeszedtünk róluk néhány érdekességet.

1. A 2001-es Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi valójában egy remake volt. Steven Soderbergh izgalmas heist movie-ja ugyanis nem más, mint A dicső tizenegy című, Frank Sinatra főszereplésével készült 1960-as amerikai vígjáték film modern feldolgozása. A régi verzióban a rafinált Danny Ocean (ki más alakította volna őt, ha nem maga Sinatra) és a katonaviselt barátai (többek között a korszak olyan ismert zenész-énekes-színészei, mint Dean Martin és Sammy Davis Jr.) elhatározzák, hogy szilveszter éjszakáján, az éjfél utáni mulatozás leple alatt kirabolják Las Vegas öt legnagyobb kaszinóját. A ravaszul kieszelt tervet mesteri kivitelezés követi, ám a pénz tényleges megkaparintása nem várt nehézségekbe ütközik...

 

2. Matt Damon helyett majdnem Mark Wahlberg lett az Ocean's Eleven főszereplője. A dicső tizenegy Steven Soderbergh-féle változatában George Clooney kapta meg a jóképű svindler Daniel Ocaean szerepét, aki már 24 órával a feltételes szabadlábra helyezése után nagyszabású rablást tervez a barátaival (akiket olyan sztárok alakítanak, mint Brad Pitt, Matt Damon és Casey Affleck). Egy nagy bokszmeccs éjszakáján Las Vegas három legnagyobb kaszinóját akarja kirabolni, amelyeknek ráadásul ugyanaz a nagykutya (Andy Garcia) a tulajdonosa, aki mostanában Ocean egykori feleségével (Julia Roberts) jár. Érdekesség, hogy eredetileg Mark Wahlberg kapta volna meg Linus Caldwell szerepét, de ő végül a Majmok bolygóját választotta, így Matt Damon lett Linus. De benne lett volna a filmben Luke Wilson és Owen Wilson is, ám mivel ők inkább a Tenenbaum, a háziátok mellett tették le a voksukat, Casey Affleck és Scott Caan lettek a Malloy fivérek a filmben.

 

3. Rongyos csavargónak nézték George Clooney-t a 2004-es Ocean's Twelve forgatásán. A nagy sikerű kaszinórablás után hőseink, Danny Ocean és elit betörő bandája ezúttal az öreg kontinensen, egyszerre három európai nagyvárosban akarnak a Las Vegas-inál is nagyobb balhét végrehajtani, miközben egy Europol ügynök (Catherine Zeta-Jones) is vadászik rájuk. A film római forgatását azonban nem várt incidens zavarta meg: hiába Brad Pittet és George Clooney a világ legismertebb és legjóképűbb színészei, a hotel portása nem engedte be őket a szállodájukba, mert csavargónak hitte őket, miután a két sztár kocogni indult, de egy hatalmas viharban bőrig áztak. 

 

4. Al Pacino is csatlakozott a trilógia záródarabjába, Julia Roberts viszont inkább kiszállt. A harmadik részben Willy Bank, a könyörtelen kaszinótulajdonos (Al Pacino) kórházba juttatta Danny Ocean barátját és mentorát, Reubent (Elliott Gould). Csakhogy elszámította magát, mert a fiúk nem hagyják annyiban a dolgot, és a saját kaszinómegnyitóján akarják megkopasztani a milliomost. A terv igen veszélyes, de Danny Ocean csapata nem ismeri a lehetetlen szót... Bár Julia Roberts és Catherine Zeta-Jones is szeretett volna benne lenni ebben a filmben, mint Tess Ocean és Isabel Lahiri, de a színésznők azt kérték, adjanak nekik komolyabb szerepet a cselekményben. Ezt azonban a forgatókönyvírók nem tették meg – talán pont afféle engesztelésül lett később mégiscsak egy „csajos Ocean-film”?

 

5. Soderbergh nem akarta folytatni a trilógiát, ezért jött 2018-ban a „csajos verzió”. Ebben Danny Ocean után a húga, Debbie Ocean (Sandra Bullock) is összeszedte a maga kis csapatát (Anne Hathaway, Rihanna, Cate Blanchett, Helena Bonham Carter, Awkwafina), hogy megkopasszák a milliomosokat a világ egyik legpuccosabb eseményén, a New York-i Met Gálán. Steven Soderbergh egyébként úgy nyilatkozott, hogy ő a maga részéről Bernia Mac 2008-as halála után direkt nem akart több Ocean's Eleven-folytatást, de a női változat ötletének olyannyira megörült, hogy George Clooneyval együtt produceri teendőket is vállaltak a filmben.