5+1 "újévi" film, amit kötelező újranézni!

A Szilveszter éjjel és a BÚÉK természetesen nem hiányozhat a listánkról. De tudtad, hogy A keresztapa 2-ben, de még a Szellemirtók 2-ben is fontos szerepe volt az óév utolsó és az újév első napjának?

Az év végi ünnepeink, karácsony és szilveszter hagyományosan az az időszak, amikor az ember több szirupos romkomot és önfeledten csókolózós vígjátékot képes megnézni, mint előtte egész évben összesen. Ha a kedves olvasónk már ég a vágytól, hogy flitteres ruhában, egy üveg pezsgővel köszöntse kurjongatva 2022-t, vagy épp ellenkezőleg, papírkalappal a fején és egy bögre fahéjas-szegfűszeges forralt borral a kézben, bekuckózva várja az új esztendőt a tévé előtt, akkor (a Cosmopolitan hasonló összeállítása nyomán) az alábbi filmeket ajánljuk az ünnepi hangulathoz.

 

1. Szilveszter éjjel / New Year's Eve

A szilveszter egyfelől a leltárkészítés ideje, másfelől a szórakozásé. Ez a 2011-es keserédes vígjáték különböző történeteket fűz egybe, amelyeket olyan válogatott szupersztárok tolmácsolnak a nézőnek, mint Robert De Niro, Halle Berry, Sarah Jessica Parker, Michelle PfeifferSofía Vergara, Ashton Kutcher, Katherine Heigl, Jessica Biel, Alyssa Milano, Hilary Swank, Zac Efron és Bon Jovi. Van itt első szerelem, megbocsájtás, párkapcsolat helyrehozása és lezárása, gyermekáldás, elmúlás, és még hosszan lehetne folytatni a sort. A szereplők sokszor előre nem látható döntéseket hoznak, illetve különleges figurákkal találkoznak. A történetben fontos szerepet játszik az idő is: senki sem akar lemaradni a nagy visszaszámlálásról. A háttér mindehhez a festői és izgalmas New York. A film a Netflix kínálatában tekinthető meg.


2. Alkalmi randevú / Holidate

Ebben a 2020-as romantikus komédiában egy fiatal nő (Emma Roberts) megelégeli, hogy az ünnepek alatt elvárja tőle a rokonság, hogy mutassa be végre az igazit, ezért úgy oldja meg, hogy a családi vacsorák idején szingli is legyen meg nem is, hogy egy vadidegent (Luke Bracey) kér meg arra, adja ki magát a barátjának. Természetesen a szilvesztertől Szent Patrik napjáig tartó idő alatt az alkalmi párocska két tagja annak rendje s módja szerint tényleg egymásba gabalyodik... A film a Netflix kínálatában tekinthető meg.

 

3. Egy fiúról / About a Boy

A karácsonyi és szilveszteri filmek elég gyakran arról szólnak, képes-e megváltozni az ember egy másik ember kedvéért. Nick Hornby közkedvelt regényének 2002-es adaptációjában Will Freeman egy gazdag, laza, nőtlen, gyermektelen, és egész nap csak a csajozáson agyaló, londoni fickó (Hugh Grant). A léha életét azonban fenekestül felforgatja egy 12 éves kisfiú (Nicholas Hoult), aki hősünk egyik barátnőjének a fia, és szilveszter éjjelén toppan be Willhez... A film a Netflix kínálatában tekinthető meg.


4. Szellemirtók 2. / Ghostbusters II

Mindenki kedvenc természetfeletti esetekre specializálódott bűnüldözői, azaz Dr. Peter Venkman (Bill Murray), Dr. Raymond Stantz (Dan Aykroyd), Dr. Egon Spengler (Harold Ramis) és Winston Zeddemore (Ernie Hudson) 1989-ben visszatértek a mozikba, hogy a Habcsókember és Gozer, a Pusztító helyett ezúttal Vigót, a Kárpátok Ostorát, Moldávia Bánatát tanítsák móresre. Ehhez hőseink a grandiózus fináléban még a Szabadság-szobrot is életre keltették szilveszter éjjelén az utcabálozó New York-i lakosok éljenzése közepette, miközben a nyámnyila restaurátor, Janosz Poha (Peter MacNicol) Dr. Venkman és Dana (Sigourney Weaver) gyermekének lelke árán akarta életre kelni a festménybe börtönzött, ördögi Vigót... A film a Netflix kínálatában tekinthető meg.


5. A keresztapa 2.

A szilveszteri mulatságok általában kéz a kézben járnak a sok pezsgővel és csókolózással. Nem így A keresztapa 2-ben (azon ritka folytatások egyikében, ami talán jobb is, mint az első rész), ahol a maffiafőnök Michael Corleone (Al Pacino) pont egy puccos szilveszteri partin mondja el a testvérének, Fredónak (John Cazale), hogy tud az árulásáról... A film az HBO GO kínálatában tekinthető meg.

 

+1. BÚÉK

Goda Krisztina és Divinyi Réka 2018-as vígjátékában egy baráti társaság úgy dönt, hogy egy játékkal fűszerezi meg a szilveszteri bulit: egész este mind a heten úgy telefonálnak és írnak vagy fogadnak üzeneteket a mobiljukon, hogy a többiek is láthassák, hallhassák őket. És ezzel el is kezdődik a hazugságok, átverések és simliskedések hosszú sora. Mert igazából mindenkinek van egy vagy több titka, szégyellnivalója, másik szerelme, másik élete, és hazudni általában könnyebb, mint őszintének lenni... A film a Filmio kínálatában tekinthető meg.

 

A SZESSÖN különleges kiadásában ezúttal akasztjuk a hóhért: nem más püföli a dobot, mint a PORT.hu új videósorozatának munkatársa, a zenei és bulvár tévéműsorokat karcos hangon ekéző blogger, Péter Dávid!