9 baki és kínzó kérdés a Stranger Things 4. évadából, amit illene megmagyarázni

Mit akarnak a szovjetek? Mi van a többi különleges képességű gyerekkel? Mit akar valójában az aktuális főgonosz? Hiába került fel 7 izgalmas új rész a Netflixre, több a kérdés, mint a megnyugtató válasz.

Megérkezett végre a Netflixre a Stranger Things várva várt 4. évada! 7 epizódot már meg is néztünk, amelyekből ráadásul kettőt Antal Nimród rendezett (itt olvasható a PORT.hu kritikája), de jóformán több lett a kínzó kérdés, mint az eddigi megnyugtató válasz. Az internetet felrobbantó sorozat két utolsó, egyenként is mozifilm hosszúságú epizódját majd csak július 1-től teszi fel a kínálatába a Netflix – addig is, íme egy csokornyi töprengeni való rejtély (vagy baki?) a fanatikus rajongóknak.

V I G Y Á Z A T , S P O L E R V E S Z É L Y !

1. Mekkora tulajdonképpen Tizi jelenlegi szuperereje?

A sorozat főszereplője, Tizenegyes (Millie Bobby Brown) a 3. évad végén elvesztette az erejét a Mind Flayer elleni végső harban. A 4. évadban azonban utánanyúl a múltja Dr. Sam Owens (Paul Reiser) és a „Papa”, azaz Dr. Martin Brenner (Matthew Modine) képében, akik a sivatag közepén, egy titkos földalatti bunkerben, a NINA Projekt keretében megpróbálják neki "visszaadni" az erejét. A kísérlet lényege, hogy egy fura szerkezet segítségével levetítik neki a Hawkins-laborban töltött időre vonatkozó emlékeit, amivel elvileg újra felfedezheti, hogyan bánjon az erejével. A 7. rész végén ez sikerül is, amikor felidézi, mi történt egy 1979-es mészárlás során a titkos laborban. Kiderül ugyanis, hogy az évadnyitó képsorokban (ami a netre is felkerült) nem is Tizenegyes volt a felelős, hanem Egyes (Jamie Campbell Bower), Dr. Brenner első tanítványa, aki pont Tizi átverésével szabadult meg a bőre alá beültetett, képességblokkoló chiptől.

Tizenegyes ráadásul pont az Egyestől tanult trükkel győzedelmeskedik: azokból a rossz emlékekből merít erőt, amikor a többi gyerek szekálta, és amikor elrángatták tőle az anyukáját. A NINA-masina segítségével Tizi újra átéli tehát a pillanatot, amikor '79-ben annyira ereje teljében volt, hogy Egyest képes volt átlökni(!) a Tótágas világba. A kínzó kérdés most már csak az, hogy akkor a mostani, bakfis Tizi „csak” a kicsi Tizi képességét kapta vissza, vagy újra azon az erőszinten van, mint a 3. évadbeli Tizi (vagy esetleg még erősebb)? Nagyon érdekes lesz látni, hogy mi mindenre lesz képes, ha kiszabadul a kutatólaborból.

 

2. Mit akarnak a szovjetek?

Miközben Tizi épp igyekszik visszaszerezni az erejét, a barátai pedig a kisvárosi gyilkosságok ügyében nyomoznak, Joyce (Winona Ryder) és Barry (Brett Gellman) Alaszkába, majd onnan a Szovjetunióba utaznak, hogy kihozzák Hoppert (David Harbour) egy kamcsatkai fegyenctelepről – ahonnan a seriff épp maga is szökni készül. Azt már a 3. évad végén is tudtuk, hogy a szovjeteknek van egy saját Demogorgonja, akinek egyfajta perverz gladiátorviadal során tálalják fel vacsorának a börtönlakókat. Azt egyelőre nem tudni, Hopperék miként jutnak haza, bár a seriff újdonsült cimborája, a Dimitrij nevű korrupt smasszer (akit a Trónok harca sztárja, Tom Wlaschiha alakít) bizonyára tud majd egy fuvart szerezni. Ennél sokkal érdekesebb kérdés viszont az, hogy a szovjet katonák mi a csudát akarnak kezdeni a saját „gladiátor Demogorgonjukkal”, és mire jutottak a tudósaik a Tótágas világgal való kísérleteik során? Vajon a ruszkik aktívan belefolynak majd a túlvilági lények elleni harcba, vagy Hopper szökése után kikopnak a sztoriból?

 

3. Mi lett a többi különleges képességű gyerekkel?

Anno még a 2. évadban dobták be a Duffer testvérek azt a szálat, hogy a Papa néhány korábbi kis védence Tizenegyeshez hasonlóan szintén megszökött a laborból. Ők most mind odakint grasszálnak, és arra használják az erejüket, hogy megszerezzék, amit akarnak, legyen az pénz, vagy kaja. Tizi találkozott is korábban egy Kali nevű lánnyal, aki anno a Nyolcas volt, de most már Pittsburgh sikátoraiban csibészkedik a bandájával. Vajon mielőtt Tizivel beszéltek volna, Nyolcast is megkereste Dr. Brenner és a Papa, hogy bevethessék az erejét a 4. évad főgonosza ellen? Vagy majd Tizi próbálja őt meggyőzni arról, hogy csatlakozzon hozzá a harcban? Esetleg a Duffer testvérek a népharag miatt végül kidobta a kánonból ezt a nagyvárosi „szegény ember X-Menje”-szálat, mert egyáltalán nem passzolt a kisvárosi horror tematikához?

 

4. Hogyan hat „Tizi háborúja” a többi történetszálra?

Nagyon derék dolog, hogy Dr. Brenner és a Papa mostanra már tudják, ki az aktuális főgonosz, aki ellen keményen harcolni kell, de mi lesz Tizi barátaival és rokonaival, akik most még nem is sejtik a Nagy Összefüggést? Hiszen ugye szegény Nancy és Steve még mindig Tótágas baljós világában van, a Hawkinsban maradt srácok pedig a gyilkossággal gyanúsított AD&D-kalandmestert, Eddie-t bújtatják a hatóságok (na meg az önbíráskodó kisvárosiak) elől. Mike-ék gőzerővel keresik a NINA Projekt titkos telephelyét keresik Dustin rádióamatőr-hacker barátnője segítségével, miközben sejtelmük sincs a főgonosz igazi mibenlétéről, nem is beszélve a Szovjetunióban fagyoskodó Hopperékről, akik örülhetnek, ha egyáltalán még élnek! Vajon Dr. Brennerék a legvégén az eddigi évadok szedett-vedett szörnyvadászait kivétel nélkül a maguk oldalára állítják? Vagy a labor esetleg tartogat még egy-két fordulatot?

Forrás: Netflix

 

5. Micsoda tulajdonképpen Tótágas világa?

A Stranger Things eddig megismert kánonja szerint a Tótágas nem csak a mi világunk sötét és romos változata, hanem egy olyan baljós hely, ahol látszólag megállt az idő 1983. november 6-án, azon a napon, amikor az első kapu kinyílt, és a Demogorgon elrabolta Willt (lásd: 1. évad eseményei). Viszont most kiderült, hogy nem ez volt az első alkalom, amikor átjáró nyílt a világok között, hiszen Tizenegyes már 1979-ben megrepesztette a valóság szövetét, amikor összecsapott Egyessel és száműzte őt a Tótágasba, ahol Vecna lett belőle.

Na de akkor mi is valójában a Tótágas? Egyes/Vecna átváltozási jelenetében leginkább egy sötét és viharos tájnak tűnik, ahol nincs is igazi jele a civilizációnak, csak romok meg denevérek. Lehetséges volna, hogy nem egy, hanem KÉT Tótágas világ létezik, amelyek egymás alternatív idősíkjai? Emellett ott van még a Mind Flayer kérdése is, aki elvileg sokkal korábban ott tanyázott már a sötét dimenzióban, mint hogy Vecna odakerült volna. Talán az 1979-ben megnyitott kaput és Egyes érkezését a Mind Falyer is érzékelte, és a mi valóságunkból gyúrt egy sötét „tükördimenziót”, így a Tótágas csak afféle köztes sík a Föld és az igazi sötét dimenzió között? Bármi is legyen a válasz, Tótágas valószínűleg sokkal bonyolultabb hely, mint amilyennek eddig gondoltuk (vagy csak szimplán slendrián a sorozat kreatív vezetősége, és belezavarodtak a saját kánonjukba).

Forrás: Netflix

 

6. Mit akar valójában az aktuális főgonosz?

Az új évad 7. epizódja megfejtette a Vecna néven ismert új főszörny eredettörténetét: nem más ő, mint Victor Creel fia gyilkos hajlamú fia, aki Dr. Brenner laborjába került, de a brutális vérengzése után a mérges Tizi kiakolbólította onnan. Most viszont ő nyúlt át a Tótágasból ide, telepatikus kapcsolatot létesítve a szorongó tinédzserekkel, akiknek a halálát arra használja fel, hogy újabb kapukat nyisson a Hawkinsba. No de miért? Dustin elmélete szerint Vecna a Mind Flayer „tábornoka”, aki egy inváziót készít elő a mi világunk ellen azáltal, hogy dimenziókapukat nyitogat, és félelmet ébreszt a szívekben. Csakhogy Vecna monológjai egy sokkal személyesebb indítékra utalnak: hatalomvágy és bosszú vezérli őt, vagyis egyáltalán nem tűnik olyan figurának, akire számíthat egy csápos entitás, ha eljön a földlakók elleni végső harc. Azt, hogy Vecna végül félreáll-e, és átengedi a Föld elpusztítását a Mind Flayernek, talán a sorozat végére megtudjuk. Vagy nem...

 

7. Honnan tudta Hopper Joyce kaliforniai lakcímét?

Erre a bakira egy PORT.hu-olvasó hívta fel a figyelmünket a Facebook-oldalunkon. És abszolút jogos az észrevétel, elvégre Joyce és a fiai, Jonathan és Will, valamint Tizi a seriff „halála után” hagyták maguk mögött az elátkozott kisvárost, Hawkinst, és költöztek át a napfényes Kaliforniába egy új élet reményében. Erről a költözésről a szovjet fogságban sínylődő Hopper nemigen tudhatott (az őt segítő ruszki börtönőr, Dimitrij pedig pláne nem), legfeljebb ha már régóta egy ilyesfajta családegyesítés jegyében képzelték el a közös jövőjüket...

Forrás: Netflix

 

8. Miért így került Hopper a Szovjetunióba?

A napokban robbantotta fel az internetet egy felismerés a Stranger Things új évadával kapcsolatban, amiről számos Twitter-bejegyzésben panaszkodnak a nézők (mi ebben a cikkünkben foglalkoztunk a témával). Látszólag ugyanis a derék seriff az életét adta az álmos kisváros megmentéséért, de persze már a 3. évad utolsó jelenete, és a 4. évad legelső kedvcsináló előzetese is elárulta, hogy egy szovjet fegyenctelepen raboskodik. A rajongók fantáziája természetesen beindult, vadabbnál vadabb teóriák születtek arról, hogy miként kerülhetett Hopper oda. Az új évad 2. részéből kiderül a válasz: egyszerűen csak félreugrott a bomba elől, eszméletét vesztette, majd orosz katonák magukkal vitték(!) Amerikából a Szovjetunióba.

Forrás: Netflix

 

9. Tizi a szökésekor meg se mukkant, az emlékeiben viszont már beszél.

Szintén a napokban pörgött azon a fél internet, hogy Tizi nem is tudott beszélni az 1. évadban, amikor megszökött és találkozott Mike-kal meg a BMX-es bandával. Na de akkor a 4. évadban akkor miért tud teljes mondatokban beszélni a flashbackekben? Ahogy azt a témát körbejáró korábbi cikkünkben mi is megírtuk itt a PORT.hun, most még nem tudni, hogy ez valóban a sorozat íróinak hibája volt-e vagy sem, a rajongók szerint ugyanis simán okozhatta a laborban átélt trauma Eleven átmeneti némaságát – de még akár az is lehet, hogy a lány nem is a saját emlékeit látja a NINA Projekt víztartályában lebegve, hanem a Papa buherált neki össze hamisított emlékekből valami alternatív valóságot, hogy így nyerjék vissza Tizi elveszett szuperképességeit...

Forrás: Netflix

 

(via Syfy.com)