A fél világ a Netflix szélhámosfilmjét nézi! De tényleg olyan jó?

Jó nagy marhaság – ugyanakkor igencsak szórakoztató. Mintha Bud Spencer, Terence Hill és a Macskanő együtt szerepelnének egy James Bond-paródiában!

Gal Gadot, Ryan Reynolds és Dwayne „The Rock” Johnson a hollywoodi szórakoztatóipar jelenlegi legnagyobb sztárjai közé tartoznak – ha a rangos díjaik száma alapján nem is, a népszerűségük okán egészen bizonyosan. Elvégre nekik még csak új filmet vagy tévésorozatot sem kell forgatniuk ahhoz, hogy bekerüljenek a hírekbe, elég ha csak elénekelnek a karantén idején egy John Lennon-dalt, széttrolkodják egy híres franchise Zoom-platformos reunionját, vagy épp úgy tépik le puszta kézzel a kocsibeálló vaskapuját a zsanérjairól a nagy sietségben, hogy utána három fickónak kell azt visszacipelnie.

Forrás: Netflix

 

Tényleg csak idő kérdése volt, hogy ez a három hollywoodi szupersztár összeálljon egy közös film erejéig, amikor épp nem a Wonder Woman, a Deadpool vagy épp a Jumanji sokadik folytatását forgatják. A végeredmény a Netflix legújabb saját gyártású szuperprodukciója, a Red Notice lett, ami idehaza a Különösen veszélyes bűnözők címmel tekinthető meg a streaming csatorna kínálatában. A műfaját tekintve hamisítatlan akcióvígjáték november 15-től érhető el, és már megdöntött két rekordot is.

  • Egyrészt a 200 millió dolláros költségvetésével ez a Netflix fennállásának eddigi legdrágább filmje (persze nem véletlenül, hiszen fejenként 20 milliót fizettek ki a három főszereplőnek, és e mellé még Rawson Marshall Thurber is 10 milliót vághatott zsebre a forgatókönyv megírásáért és a rendezésért).
  • Másrészt a film rekorder lett abban is, hogy soha korábban ennyien nem néztek még meg Netflix-produkciót a debütálása napján! És ez a népszerűség azóta is töretlen: a Különösen veszélyes bűnözők cikkünk megírásának pillanatában is ott tanyázik a dinamikusan változó magyar nézettségi toplista első helyén (és alighanem a többi ország TOP10-e esetében is ugyanez most a helyzet). 
Forrás: Netflix

 

Na de akkor most jó film a Különösen veszélyes bűnözők? Jó. Bővebben? Jó nagy marhaság!

A közönségkedvenc celebtrióból ugyanis ketten is égen-földön keresett mesterbűnözőket alakítanak benne, a harmadik szupersztár pedig egy pandúrból lett, botcsinálta rablót. Ryan Reynolds egy Nolan Booth nevű, élvhajhász és nagy dumás műkincstolvajt, Gal Gadot pedig a legnagyobb riválisát, akit csak úgy ismernek alvilági körökben, mint A Futó.

Booth és A Futó ádáz rivalizálását, az olykor már az öngyilkosság határát súroló, magamutogató „Akkor is én vagyok a világ legprofibb tolvaja, ha beledöglök!”-stílusú presztízsharcát használja fel a trió harmadik tagja, az FBI műkincsrablásokra specializálódott izomkolosszus nyomozója, John Hartley ügynök (természetesen őt alakítja A Szikla). Booth különleges adottságait akarja ugyanis felhasználni arra, hogy nyakon csípje A Futót, aki épp össze akarja gyűjteni magának Kleopátra három színarany tojását, ami a világ különböző három szegletébe keveredett el az idők során.

Az örökké egymást zrikáló, furcsa rabló-pandúr páros, valamint az őket folyton összeugrasztani próbáló A Futó mellé ráadásul negyedik játékosnak belép még a fogócskába az Interpol karakán nyomozónője (Ritu Arya) is, aki biztosra veszi, hogy a nagydarab Hartley végig a műkincsrablók cinkosa volt. A film így tehát elejétől a végéig teli van kacagtató kamuzásokkal és átverésekkel, ugyanakkor az elmaradhatatlan akciójelenetek is parádésak, minden bunyó egyszerre rekeszizomszaggatóan humoros és látványosan megkoreografált (az egyszem számítógéppel animált bikát leszámítva, aki felökleli A Sziklát egy arénás jelenetben). Nagyon jól működik Dwayne Johnson és Ryan Reynolds párosa, főleg hogy „az erő és az ész”-felállás néha meglepő dramaturgiai csavarokban cserélődik fel (bár az mindig nagyon vicces, amikor a nyápic Reynolds próbálja megjátszani a sziklakemény akcióhőst), és Gal Gadot is brillírozik a mindenki eszén túljáró femme fatale szerepében.

A Különösen veszélyes bűnözők kicsit olyan, mintha a nagydarab Bud Spencer, a rafinált Terence Hill és az ékszertolvaj Macskanő együtt szerepelnének egy olyan James Bond-paródiában, ahol havas hegycsúcsokra épült erődökben és báli ruhás puccparádékon kell összehozni az Ocean-filmeket megszégyenítő kriminalisztikai bravúrokat!

Miközben az egymással egyfolytában pörölő főhősök annyi popkulturális utalást vágnak egymás fejéhez a Sullivan utazásaitól a Jurassic Parkon és az Elveszett frigyláda fosztogatóin át a Ponyvaregényig, hogy az egyszeri filmrajongó csak úgy kapkodja a fejét. Oké, a film fele akkora klisé, hogy a fal adja a másikat, a sok kikacsintás más akció-, kém- és kalandfilmekre pedig simán kiteszi a játékidő másik felét, de azért néha-néha még a Szikla is képes szórakoztatóan a feje tetejére állítani a hollywoodi toposzokat. Például amikor rögtön a film elején zúzós zenére kezdi el csapatni egy ellopott sportautóval, ám a következő pillanatban karambolozik a csúcsverdával egy leharcolt olasz fagylaltos furgon!

Egészen biztos, hogy nem a Különösen veszélyes bűnözők lesz a 2021-es esztendő legjobb filmje. Az a fanatikus Dwayne Johnson-, Gal Gadot- és Ryan Reynolds- (valamint James Bond-, Austin Powers-, Lara Croft- és Indiana Jones-)rajongó viszont, aki kétórányi vicces, de másnapra elfelejthető agyrágógumira vágyik egy nehéz munkanap utáni estén, ennél jobb kontentet jelenleg keresve sem talál a Netflix kínálatában!

Ítélet: 6,6/10