A Hitler-kutató Adam Driver egy veszedelmes felhő elől menekül

A Házassági történet rendezője új filmjében az amerikai posztmodern irodalom egyik legnagyobb alakjának regényét dolgozta fel.

Noah Baumbach (A Meyerowitz-történetek, Frances Ha) a 2019-es Házassági történet után ismét Adam Driverrel dolgozott, Don DeLillo 1985-ös regénye, a Fehér zaj adaptációjában, ami egyébként a rendező első nem saját kútfőből származó műve. A film augusztus 31-én nyitja meg a Velencei Nemzetközi Filmfesztivált, majd szeptember 30-án a New York-i Filmfesztivált – ez az első alkalom, hogy egy film két fesztivált is nyit –, mielőtt még idén a Netflixen is bemutatkozna.

DeLillónak magyarul öt kötete jelent meg, köztük a Cosmopolis, amit David Cronenberg filmesített meg, Robert Pattinsonnal a főszerepben. A Fehér zajt a Jelenkor adta ki 2018-ban, a regény fülszövege így szól:

Jack Gladney egy amerikai kisváros egyetemén, az általa alapított Hitler-tudományi tanszéken tanít. Népes családjával reklámszlogenekből, pletykákból és álhírekből tájékozódva élik kényelmes életüket. Jack legfőbb gondja, eltitkolni kollegái elől, hogy nem tud németül, mindaddig, míg egy nap felfedezi, hogy imádott felesége gyógyszertárban nem forgalmazható tablettákat kezdett szedni... Ráadásul egy rejtélyes toxikus gázfelhő miatt evakuálni kell a város lakosságát. Mindez rádöbbenti, hogy a tévé, a szupermarketek és a kapcsolatok biztonságosnak hitt világában is elkerülhetetlenül ott rejtőzik a halál, mellyel előbb vagy utóbb mindenkinek szembe kell néznie.

Már csak azért is érdemes a kötet ismertetőjéhez nyúlni, mert a film előzeteséből nem sok minden derül ki, ám nagyon szépen fotografált. Tegyük hozzá, hogy DeLillo a posztmodern irodalom egyik jeles alakja, így Baumbachnak nem volt könnyű dolga, hogy forgatókönyvet írjon a regényből.

(Forrás: The Hollywood Reporter)