A Jóbarátokat is cenzúrázzák Kínában

A Harcosok klubja után a népszerű sitcomot is megcsonkították.

A Porton is beszámoltunk róla, hogy David Fincher 1999-es kultfilmje, a Harcosok klubja új befejezést kapott Kínában, a cenzoroknak ugyanis vélhetően nem tetszett az anarchista befejezés.

A hírek most arról szólnak, hogy a Jóbarátokba is belenyúltak az illetékesek. A széria komoly népszerűségnek örvend Kínában, sok fiatal a segítségével tanult meg angolul, illetve az amerikai kultúrával is így került közelebbi kapcsolatba.

2012 és 2018 között a Sohu nevű csatorna vetítette a cenzúrázatlan epizódokat, most pedig több kínai streamingoldalra is felkerült a sorozat, de a rajongók szerint nem az eredeti formájában. Több jelenet is hiányzik, töröltek egy leszbikus csókot, máshol a feliratokat írták át. Abban a jelenetben például, ahol „többszörös orgazmusról” beszélnek a szereplők, a feliratban az „állandóan pletykálkodó nőkről” szóló kínai kifejezést használják.

Forrás: Port.hu

 

„Ezzel nemcsak ignorálják a nők szexuális vágyait és örömforrását, de meg is erősítik a nőkkel kapcsolatos nemi sztereotípiákat”, írta az egyik rajongó a Weibo nevű közösségi oldalon, egy másik szerint pedig

ha nem lehet a teljes verziót vetíteni a jelen helyzetben, akkor ne is mutassák be a sorozatot.

A #FriendsCensored hashtag gyorsan népszerű is lett a Weibón, de vasárnapra már semmit nem adott ki az oldal ezekre a keresésekre, vagyis a jelek szerint a hatóságok is munkához láttak.

Nem ez lenne az első eset, hogy cenzúrázzák a Jóbarátokat, a tavalyi reunionból kivágták Lady Gagát, Justin Biebert és a koreai BTS-t, mert korábban mindegyiküket Kína sértegetésével vádolták. Lady Gaga például azért lett kegyvesztett, mert 2016-ban találkozott a Dalai Lámával.

Via: BBC