A Kaleidoszkópot úgy is lehet nézni, mint egy Tarantino-filmet

Legalábbis a Netflix szerint. És közben kiderült, hogy részben megtörtént eseményeken alapul a széria.

Január 1-én került fel a Netflixre a Kaleidoszkóp című rablós sorozat, amely elvileg „nem lineáris”, ami azt jelenti, hogy a finálét leszámítva az összes epizód tetszőleges sorrendben nézhető.

A nézők már megosztották saját elméleteiket az epizódok optimális sorrendjével kapcsolatban a közösségi médiában, most pedig a Netflix hivatalos Twitter-fiókja is tett négy javaslatot.

Az első lehetőség a kronológiai sorrend, vagyis nézhetjük úgy is a szériát, hogy az idősíkot követve egymás után következzenek az epizódok a rablás előtti 24 évtől a heist után hat hónappal játszódó részig.

A Netflix második javaslata, hogy a sorozatot "Tarantino-filmként" nézzük, ugrálva az időben a múlt, a jelen és a jövő között, hasonlóan a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregény nem lineáris cselekményszerkezetéhez.

A harmadik lehetőség, hogy a Narancs az új fekete stílusában nézzük a szériát, a Netflix börtöndrámája ugyanis hasonlóan kiemelten használta a flashbackeket a történetmesélésben.

Utolsó javaslatként a Netflix egy olyan sorrendet adott meg, amely lehetővé teszi a rajongók számára, hogy a Kaleidoszkópot klasszikus krimiként éljék át.

A Port.hu kritikusa szerint a sorozat nem több rafinált parasztvakításnál, de ettől még szórakoztató. A  kritikából az is kiderül, mi a legnagyobb probléma a „random sorrend” koncepciójával.

Megtudhattuk közben azt is, hogy a sorozatot részben valós események ihlették. Hasonló nagy szabású heist ugyan nem történt, de ha rablók nem is, a víz tényleg betört egy páncélterembe. Az eset még 2012-ben történt, amikor az Egyesült Államok keleti partvidékén végigsöprő Sandy hurrikán lecsapott New Yorkra is, és a Depository Trust & Clearing Corp. által üzemeltetett földalatti páncéltermet elárasztotta a víz. Állítólag több mint 1,7 millió kötvény- és részvénytanúsítványt tároltak itt a becslések szerint 39,5 billió dollár értékben, de a papírok 99,9 százalékát hat hónap alatt helyreállították.

A Kaleidoszkóp showrunnerének a feltételezett károkkal kapcsolatos rejtélyek adták az ötletet ahhoz, hogy egy rablásos sztorit építsen köré, mondván egy heistszériához nincs is jobb ürügy a Sandy hurrikánnál.

Via: NME / The Independent