A Netflix „fekete Kleopátrájának” rendezője is reagált a sorozatot ért vádakra

A streamszolgáltató dokudráma-sorozata az egyiptológus szerint koholmány, a rendező szerint közelebb áll a valósághoz, mint a leghíresebb Kleopátra-film.

Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy még be sem mutatták a Netflix négyrészes sorozatát, máris áll a bál a Kleopátra, Egyiptom királynője körül. Záhi Havássz egyiptológus szerint koholmány, egy egyiptomi ügyvéd pedig még feljelentést is tett miatta az ügyészségen, ugyanis a fáraót egy fekete színész, Adele James alakítja.

A színésznő a Twitteren reagált a történtekre, és megosztott egy képenyőképet arról, hogy milyen megjegyzéseket kap a szerepéért. „Habozás nélkül blokkollak!! Ha nem tetszik a szereposztás, ne nézd a műsort” – írja azoknak, akik sértő bejegyzéseket küldenek neki.

A dokudráma-sorozat rendezője, Tina Gharavi is reagált:

„300 év után biztosan kijelenthetjük, hogy Kleopátra egyiptomi volt. [...] A kutatásom során rájöttem, hogy igazi politikai tett lenne, ha Kleopátrát egy fekete színésznő alakítaná” – mondta a rendező, és az 1963-as Kleopátra című filmre utalva hozzátette:

„Valószínű, hogy Kleopátra jobban hasonlított Adele-re, mint Elizabeth Taylorra. Párbeszédet kell folytatnunk magunkkal a kolorizmusról, és arról a magunkévá tett fehér felsőbbrendűségről, amelyre Hollywood tanított bennünket.”
A Kleopátra, Egyiptom királynője május 10-től látható a Netflixen.


(via Far Out)