Áll a bál a Netflix fekete Kleopátrája miatt

Május 10-én startol a Queen Cleopatra című dokudráma-sorozat, ami Záhi Havássz egyiptológus szerint koholmány, egy egyiptomi ügyvéd pedig még feljelentést is tett miatta az ügyészségen.

Nagy vitát váltott ki Egyiptomban (sőt, kis túlzással az egész világon) a Netflix május 10-én startoló Queen Cleopatra című dokudráma-sorozata, mert fekete-afrikai származású nőként ábrázolja Kleopátrát, aki Kr. e. 51 és 30 között, egészen a haláláig Egyiptom királynője, a Ptolemaida-dinasztia utolsó uralkodója volt.

Április 16-án egy Mahmúd al-Semary nevű ügyvéd még feljelentést is tett az egyiptomi ügyészségen, ahol azt kérte, blokkolják a Netflixhez való hozzáférést Egyiptomban, mert „a sorozat megsérti az egyiptomi médiatörvényt”, magát a Netflixet pedig azzal vádolja, hogy „megpróbálja az afrocentrikus gondolkodást népszerűsíteni, amely az egyiptomi identitás eltörlésére irányuló szlogeneket és írásokat tartalmaz”.

A történelemtudomány jelenlegi állása szerint (VII.) Kleopátra a makedón-görög származású apja, XII. Ptolemaiosz fáraó oldaláról egyenes ági leszármazottja volt Nagy Sándor tábornokának, I. Ptolemaiosz fáraónak. Mivel azonban Kleopátra édesanyjának etnikai származása nem pontosan ismert (máig kérdéses, hogy V. és VI. Kleopátra nem-e ugyanaz a személy), egyes történészek szerint igenis lehetséges, hogy az egyiptomi uralkodónő édesanyja félig makedón-görög, félig egyiptomi nő volt, aki így akár fekete bőrű afrikai is lehetett.

 

Forrás: Netflix

 

 

Záhi Havássz, a neves egyiptológus azonban határozottan vitatta az egyiptomi médiában annak lehetőségét, hogy Kleopátra afrikai származású lett volna:

Ez teljes koholmány. Kleopátra görög volt, ami azt jelenti, hogy világos bőrű volt, nem pedig fekete. Az ország ismert fekete bőrű uralkodói a XXV. dinasztia kusita fáraói voltak. A Netflix megpróbál zavart kelteni azzal, hogy hamis és megtévesztő tényeket terjeszt, miszerint az egyiptomi civilizáció eredete fekete.

Adele James, a Kleopátrát alakító, fekete bőrű brit színésznő számos gyalázkodó és rasszista kommentet kapott, amelyekre egy Twitter-bejegyzésben reagált:

Ha nem tetszik a szereposztás, ne nézd a sorozatot!

Jada Pinkett Smith, a Queen Cleopatra executive producere és narrátora a Netflix Tudum nevű promóciós aloldalának februárban így nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy miért Adele Jamest választották ki Kleopátra szerepére:

Ez egy főhajtás volt az uralkodónő faji hovatartozásáról folytatott évszázados diskurzusnak. Nem gyakran látunk vagy hallunk történeteket fekete királynőkről. Így nagyon fontos volt nekem, a lányomnak és a közösségemnek is, hogy megismerhessük ezeket a történeteket, mert rengeteg van belőlük!

A sorozat trailere április 12-én került fel a Netflix hivatalos YouTube csatornájára. Azóta már 2,2 millió megtekintésnél jár, de a kommentelést megszüntették alatta, és a dislike-ok száma is el lett rejtve –állítólag amiatt, mert 263 000 embernek nem tetszett a videó (ez ugyanakkor még semmi a Harry & Meghan traileréhez képest, ami 2022 decemberében, a megjelenését követően több mint 400 000 lefelé fordított hüvelykujjat kapott).

(via Unilad & Variety & Faroutmagazine.co.uk)