Amit tudni érdemes a Wonder Woman 1984-ről

Bár Amerikában már megfutotta a maga mozis körét, az új Wonder Woman nálunk csak április 1-én kerül fel az HBO GO-ra, mi pedig összegyűjtöttük, amit tudni érdemes róla.

Wonder Woman atyja William Moulton Marston pszichológus-író volt – aki Charles Moulton írói nevet használta -, megrajzolója pedig egy bizonyos Harry G. Peter. Marston a karaktert a görög-római mitológiára alapozta, közvetlen inspirációként pedig felesége, Elizabeth és közös élettársuk, Olive Byrne szolgált. A szabad szellemű író mindkét nőt szimbolikus módon elvette, de nem jegygyűrűt, hanem egy karperecet hordott mindkét kezén – ezek aztán az általa alkotott karakternél is fontos szerepet kaptak. Diána themüszkirai hercegnő az amazonok királynője, Hippolüté lánya, „civil” nevén Diana Prince első megjelenése a DC Comics egyik elődje, az All-American Publications All Star Comics nevű füzetének nyolcadik számában, 1941 decemberében volt, először pedig 1942 januárjában volt az adott füzet főszereplője.

Tévésorozat és rajzfilm is készült a legnépszerűbb képregényhősnőről, de filmes megjelenésére egészen 2016-ig kellett várni, mikor epizódszerepben megjelent a Batman Superman ellen - Az igazság hajnala legvégén. Ekkor már eldőlt, hogy önálló mozifilmje is lesz, és a 2017-es Wonder Woman elképesztő siker lett 822 millió dolláros bevételével, de szerepelt az Az Igazság Ligájában is ugyanabban az évben – így logikusan ott van a csak Snyder-vágásnak becézett Zack Snyder: Az Igazság Ligájában is. Az már rögtön az első Wonder Woman-film bemutatójakor eldőlt, hogy lesz folytatás, a Wonder Woman 1984, és mivel a történelem megismétli önmagát, a folytatás bemutatásakor bejelentették az újabb folytatást, ami jelenleg csak Wonder Woman 3 címen fut.

A Wonder Woman 1984-nek összesen hét bemutató dátuma volt – nyolc, ha ideszámoljuk a hazai, HBO Go-s bemutatót, ahol mind feliratos, mind szinkronos verzióban nézhetjük a filmet -, de nem csak a világjárványnak „köszönhetően”. Az első időpont 2019. december 20. volt, és ekkor még azért napolták el, hogy ne ütközzön a Star Wars: Skywalker korával. Az új dátum november 8. volt, csakhogy ekkor derült ki, hogy a 25. James Bond-filmnek is megváltozott a premier dátuma, ezért ezt egy héttel csúsztatták el. Majd meglepő módon a Warnernél valaki kiokoskodta, hogy az első WW-film sikeréhez nagyban hozzájárult a júniusi bemutató, ezért az egészet áttették 2020 júniusára, de ekkor már beütött a pandémia, ezért a dátumot augusztus 14-re tolták, de a vírus csak nem ment el, így október 2. lett a következő időpont. Sajnos ez a „tipp” sem jött be, így a stúdió az összes többi filmje mellett ezt is arrébb tette, de a december 25. dátum egyben streaming premiert is jelentett, és ez már bejött. Igaz, mivel a mozik csak részlegesen nyitottak meg, ott nem muzsikált túl jól, ám az HBO-n az év legnézettebb filmje lett.

A logikusan 1984-ben játszódó Wonder Woman 1984-ben Diana az emberiséget önmaga mohóságától és az ezt kihasználó, aljas üzletembertől menti meg, amivel a film önkéntelenül is furcsa folytonossági hibát vét. A nagyjából a jelenben vagy talán a közeljövőben játszódó Igazság Ligájában ugyanis Bruce Wayne Diana szemére veti, hogy az I. világháború után eltűnt a világ szeme elől, és csak önmagával foglalkozott. Azon túl, hogy a képregény megjelenésekor Wonder Woman elsőként a nácik ellen harcolt a II. világháborúban, elég valószínűtlen, hogy az 1984-es eseményeknek ne maradt volna semmi nyoma 33 évvel később.

A két Wonder Woman-film között azért történt egy-két dolog, például kiderült, hogy az első filmben a címszereplő Gal Gadot alig 300.000 dollárt kapott, pont egy olyan időszakban, amikor minden a női egyenjogúságról szólt, ahol iszonyú nagy publicitást kapott a tény, hogy a filmet egy nő, Patty Jenkins rendezte, és ugyebár maga a karakter is az erős nő szimbóluma. Így aztán Gadot nagyjából az eredeti összeg 33-szorosát, 10 millió dollárt kapta a folytatásért.

A WW84 főgonosza Max Lord, eredetileg egy szélhámos, aki egy kamu olajvállalatra építi karrierjét, és aki előszeretettel hirdeti magát a tévében – majd egy különleges ősi tárgynak köszönhetően egyszerre lesz képes mások kívánságát válóra váltani, és ezeket a kívánságokat a saját hasznára fordítani. Patty Jenkins a karaktert a jelenleg börtönbüntetését töltő befektetőről, Bernie Madoffról és Donald Trump (volt) amerikai elnökről mintázta, a Lordot alakító Pedro Pascal a saját játékát pedig részben Gordon Gekko figurájára alapozta a Tőzsdecápákból (1987), részben arra, hogy Gene Hackman játszotta Lex Luthort az 1978-as Supermanből, de tulajdonképpen végig Nicolas Cage járt a fejében.

Az új filmben a 80-es évek látványvilága, tárgyi kultúrája nyilván rendkívül nagy szerepet játszott, és a készítők mindent meg is tettek, hogy ezt hitelesen, színesen és izgalmasan visszaadják. A központi kérdés persze a főhősnő, Diana megjelenése volt, és Lindy Hemming jelmeztervező az ő ruhatárát az évtized egyik szexszimbóluma, Brooke Shields (Kék lagúna, Végtelen szerelem) korabeli megjelenése alapján alakította ki – amiben sokat segített, hogy mindkét színésznő magas és hasonló felépítésű.

Az új film egyik fontos eleme Wonder Woman szárnyas aranypáncélja, amely eredetileg Asteria fegyverzete volt, és ami Alex Ross képregényében, a Kingdom Come-ban jelent meg. A görög mitológiában Asteria a legjobb amazon harcosok egyike volt, akit Heraklész ölt meg, amikor egyik küldetése során meg kellett szereznie Hippolyta királynő övét – rövid szövegértelmezés és szimbólumfejtés, az öv itt a szüzességet jelenti.  Persze a görögöknél ezerféle mítosz értelemzés van, és az egyik szerint Asteria a csillagok istennője, egy másik szerint a titánok lánya, aki úgy menekült meg az őt zaklató, örökké kanos Zeusztól, hogy szigetté változott. Ross maga eléggé megsértődött, mert az engedélye és anyagi kompenzáció nélkül használták fel az általa kitalált páncélt – szerinte erre csak egy másik képregényben lett volna jogilag lehetőség.

Cheetah vagyis a Gepárd a Wonder Woman képregények népszerű antihőse, de most láthatjuk először élőben. A szerepet a stúdió először Emma Stone-nak ajánlotta fel, de ő nemet mondott, ekkor kérték fel a rendezőnő eredeti kiszemeltjét, Kristen Wiiget, bár Sarah Paulson is kampányolt a szerepért. Cheetah polgári neve egyébiránt Barbara Minerva, és Minerva ugyebár a bölcsesség istennője volt Rómában – a görög Pallasz Athénéről másolva -, kísérőállata és szimbóluma pedig nem a gepárd, hanem a bagoly volt. A képregénynek első Gepárdját azonban máshogy hívták, ő volt Priscilla Rich, aki imádott drága szőrbundákban mutatkozni, és a film egy kicsit előtte is tiszteleg.

Lynda Carter, aki a 70-es évek még ma is népszerű sorozatában alakította Wonder Womant, a film végén kap egy cameo jelenést a szuperhősfilmeknél ma már kötelező un. post credit jelenetben, mint a már korábban emlegetett Asteria, a legendás amazon harcos, de feltűnik más is. A nagy szeretet, egymásra találás és a happy end jegyében a végén boldogan hógolyózó családot látunk: köztük van Gal Gadot férje, Yaron Versano, két lányuk, Alma és Maya, de felbukkan még Patty Jenkins fia, Asa, egy korábbi jelenetben pedig feltűnik a rendezőnő férje, Sam Sheridan is, aki civilben tűzoltó.

A Wonder Woman 1984 április 1-én kerül fel az HBO GO kínálatába.