Az X-akták legjobb pillanatait idézi a Disney Titkos inváziója

Az új Marvel-sorozatban lézersugarat lődöző, repkedő félistenek csatája helyett a morgós Samuel L. Jackson nyomoz sötét sikátorokban és raktárakban, hogy leleplezze az alakváltó idegenek világuralmi terveit.

Örülhetnek a Marvel-rajongók: június 21-én végre felkerült a Disney+ kínálatába a Titkos invázió című új tévésorozat nyitóepizódja. Régóta kijárt már a kopasz és félszemű Nick Furynak egy saját széria, elvégre Samuel L. Jackson a idestova 15(!) éve, a 2008-as legelső Vasember-mozifilm stáblista utáni jelenete óta dörmög rendíthetetlenül a marcona S.H.I.E.L.D.-vezér szerepében. Akkor az volt a feladata, hogy összetrombitáljon egy emberfeletti erejű szuperhősökből álló elit alakulatot az űrből (vagy más dimenziókból) érkező fenyegetések hatékony elhárításához,

most pedig egyedül ő állíthatja meg az emberiség soraiba beférkőzött alakváltó űrlények, a skrullok titkos invázióját, mert a Bosszúállók épp nem érnek rá.

Vagyis: a (gabona)kör bezárult.

Fury egyedül áll a vérzivatar kellős közepén, nem bízhat meg senkiben, és csak a hű stukkerére hagyatkozhat – pont mint azok a kemény fickók, akiket Samuel L. Jackson már megannyi alkalommal ezer és egy akciófilmben eljátszott már a pályafutása során az Utánunk a tűzözöntől kezdve a Shaften át a Kígyók a fedélzetenig. Kozmikus léptékkel mérve persze a jó S.H.I.L.E.D.-vezér 15 éves tevékenysége jottányit sem segített a Föld biztonságosabbá tételében – sőt, a pletykák szerint, most, a Marvel-produkciók negyedik fázisban jön csak igazán a nagy haddelhadd!

 

 

Maga Fury viszont már szemmel láthatóan kiöregedett a világot megváltó hős szerepéből. Mikulás-szakállat növesztett, berozsdásodva és öregesen mozog, no meg amikor csak teheti, leroskad ücsörögni egy székbe, legyen az konyhai hokedli vagy egy zavarosban halászó műgyűjtő kincset érő antik bútordarabja. Ezen persze nincs mit csodálkozni: Samuel L. Jackson idén decemberben lesz 75 éves, és ha már a vele egykorú Schwarzeneggert vagy a 80 éves Harrison Fordot folyton ekézik amiatt, hogy ebben a korban már nem kéne minden évben megmenteni a világot, ideje lenne nyugdíjba vonulni (lásd ), akkor Jackson esetében is meg lehet már pendíteni efféle húrokat.

Ugyanakkor az is világosan látszik, hogy Samuel L. Jackson második ifjúkorát éli az egymás után érkező Marvel-filmekben. Sőt, mostanra olyannyira összenőtt a vagány Fury karakterével,

hogy ha kivennénk őt a szuperhősös produkciók kötelező kellékei közül, az pont olyan fájó hiányosság lenne, mint a kávé Completa nélkül, vagy a Dallas Bobby nélkül.

 

Gyíkember-konteó geekeknek

No de milyen lett a Marvel „idei legnagyobb dobásaként” beharangozott Titkos invázió nyitóepizódja?

  • Röviden: jó!
  • Hosszabban: jó kacifántos!

Ehhez az új sorozathoz ugyanis már elengedhetetlen a Marvel-univerzum alapszintű ismerete, nem lehet csak úgy leülni hétről hétre a tévé elé. A mostani, meggyötört Fury karakterét ugyanis csak úgy tudjuk megérteni, ha már láttuk korábban, hány piff puff dirr durr mozifilmben asszisztált a világ sokadszori megmentéséhez. A Marvel Kapitányt pedig azért nem árt megnézni (vagy újranézni) a Titkos invázió előtt, hogy ne pislogjunk, mint a leleplezett gyíkember (lásd alább!), hogy mégis, ki fia borja az az a Talos, aki nem Thanos, a hereállú csettintgető, hanem maga is egy alakváltó skrull, és szokás szerint most is a Zsivány Egyes sztárja, Ben Mendelsohn alakítja őt.

 

A Marvel Kapitány egy látványos, lendületes és vicces óda a '90-es évekhez

Brie Larson és Samuel L. Jackson párosa nagyon menő, kár, hogy a speciális effektek néha bénábbak, mint a Power Kapitányban.

Tovább

 

A megfáradt, morcos és bizalmatlan Fury persze nem egyszer eldurrant egy-egy cinikus egysorost (Samuel L. Jacksontól el is várja az ember az ilyesmit), a Titkos invázió azonban ezeket a pillanatokat leszámítva egyáltalán nem vicces – sőt, kifejezetten komor és paranoid. Ez persze nem csoda, hiszen az embertestbe bújt gonosz űrlények világméretű konspirációját kell lelepleznie a S.H.I.E.L.D. néhány magányos ügynökének, akik nem bízhatnak meg senkiben (sokszor még egymásban sem), de a világ sorsa múlik az ügy iránti elköteleződésükön és a jó szimatukon.

Nem úgy hangzik ez, mintha a Disney átrakta volna a Marvel-univerzumba az X-akták titkos idegen inváziós konteóját, ami két szörnykergetés között felsejlett anno mindegyik évadban? De bizony!

 

Forrás: Disney+

 

Nincs különösebb csodálkozni való ezen. A '90-es években Chris Carter sem csinált mást, csak összegyúrta az épp tetőfokára hágó UFO-hisztériát a titkos kormánykísérletekről szóló pletykákkal és egyéb konteókkal, valamint azokkal a mitikus lényekkel, mint a jeti, a Nagyláb, a csupakabra meg a többiek, amiket sokan látni véltek már, valahogy mégis mindig csak homályos fotók készültek róluk. Ezek a hívószavak még mnapság sem koptak meg, sőt!

Soha ennyien nem gondolták még full komolyan azt, hogy egy nagy kamu volt a holdra szállás, és valójában Soros György meg a Bilderberg-csoport  alakváltó gyíkemberei irányítják a világot egy nagy szabadkőmüves összeesküvés részeként.

Most, hogy az internet a mindennapjaink része lett, és kis túlzással a világ összes lexikona, festménye, fotója és filmje elfér a zsebünkben egy okostelefonon, ez a fajta „mindent tudás”, az azonnali hozzáférés az összes létező információhoz sajnos sokunkra nyomasztóan és riasztóan hat. Manapság ráadásul minden hírre jut minimum két álhír, így ha valaki nem érti (vagy nem akarja megérteni) rohanó világunk eseményeit, könnyen találhat magának olyan közösségeket, ahol a bonyolult világpolitikai és -gazdasági kérdésekre pofonegyszerű válaszokat kap: minden mindennel összefügg, és az összes baj forrása az a titkos háttérhatalom, amelyik ki akarja pusztítani az egész emberiséget, de előtte azért még jól meg akar gazdagodni belőlünk. A Titkos invázió titkos űrlény-inváziója így tehát legalább annyira a mai korszellem gyermeke, mint a '90-es évekbeli filmek és sorozatok felmelegítése.

A végeredmény tökéletesen passzol a Marvel-univerzumba,

hiszen a repkedő szuperhősök világában készült már hamisítatlan heist movie (lásd: Hangya), régi vágású második világháborús film (lásd: Amerika Kapitány), szürreális sitcom-paródia (lásd: WandaVízió), buddy cop tévésorozat (lásd: Sólyom és a Tél Katonája) és időzsarus, agyalós sci-fi (lásd: Loki), az űrhajókkal és idegen fajokkal telepakolt Galaxis Őrzői-trilógia pedig már nem is csinál egy ideje titkot abból, hogy ez „a szegény ember Star Warsa”.

Egy ilyen tarkabarka társaságba pont beleillik a testrablós sci-fiket és az X-aktákat Robert Ludlum és John le Carré legjobb kémregényeivel összemixelő tévésorozat. Ráadásul már a nyitóepizódban is olyan híres színészek adják egymásnak a kilincset a fentebb már emlegetett Samuel L. Jackson és Ben Mendelsohn mellett, mint Don Cheadle (aki természetesen itt is Hadigépet alakítja), Martin Freeman (Everett Ross ügynök), valamint a Trónok harca sztárja, Emilia Clarke és az Oscar-díjas Olivia Colman is, akiknek régi álmuk volt, hogy végre szerepet kapjanak a képregényes univerzumban is... Egyetlen kérdésre nem adott egyelőre választ a Titkos invázió:

hova csudába tűntek el szőrénszálán a Bosszúállók, és miért szegény Furynak kell egyes egyedül megmentenie a világot?

Verdikt: 7/10

Kiknek ajánljuk? Azoknak biztosan nem, akik a Marvel logó láttán azonnal a törhetetlen pajzsot dobáló, lézersugarakat lődöző, repkedő félistenek látványos csatáit várják. Azoknak viszont mindenképpen, akik szeretik a sötét sikátorokban és dohos raktárakban játszódó, izgalmas nyomozásokat, és az olyan kémfilmeket, ahol senki sem tudja igazából, hogy ki kivel van.