Clint Eastwood 9+1 filmje

1930. május 31-én született Clint Eastwood, akinek az alábbi tíz, akár azonnal streamelhető vagy a tévében bemutatandó filmjével kívánunk boldog születésnapot.

A Jó, a Rossz és a Csúf (1966)

A polgárháború idején sajátos módját választja a pénzkeresetnek a mexikói Tuco (Eli Wallach) és társa, Joe, akit Szőkének (Clint Eastwood) neveznek. A Tuco fejére kitűzött vérdíjak begyűjtéséből élnek. Szőke leszállítja a banditát a seriffnek, majd megmenti az akasztófától. Azután jöhet a következő város. Az üzlet virágzik, de a két fickó összemarakodik az osztozkodásnál. A sivatagban egy kirabolt pénzszállító kocsira bukkannak, ám amikor Tuco le akar számolni a társával, kiderül, hogy a haldokló tiszt elmondta neki, hol rejtették el az aranyat. Tuco így kénytelen megint társulni Szőkével. Az arany utáni hajszába azonban a brutális Angyalszem (Lee Van Cleef) is bekapcsolódik.

A tévés sugárzáson kívül a film elérhető az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában is.

Kelly hősei (1970)

Brian G. Hutton utánozhatatlan humorú háborús klasszikusában Franciaországban járunk, nem sokkal a normandiai partraszállás után. Kelly hadnagy (Clint Eastwood), az első frontvonalban harcoló amerikai felderítő szakasz tagja egy foglyul ejtett német tiszttől megtudja, hogy mélyen a frontvonal mögött, egy németek által elfoglalt francia kisváros bankja hatalmas kincset őriz: 16 millió dollár értékű aranyat. Kelly elhatározza, hogy megszerzi a hatalmas vagyont, és a hadsereg válogatott különceiből verbuválódott csapatával nekivágnak a titkos küldetésnek, ami ütközeteken, aknamezőkön, bombatámadásokon, szövetséges és ellenséges frontvonalakon keresztül vezet.

A film elérhető a Google Play Movies kínálatában.

Játszd le nekem a Mistyt! (1971)

A színészi karrierje mellett direktorként is tevékenykedő Clint Eastwood első rendezése egy izgalmas thriller, amelyben Dave Garver (Eastwood), a népszerű rádiós műsorvezető élő adásai során gyakran teljesíti egy szexis hangú hallgató kívánságát: Evelyn Draper (Jessica Walter) minden alkalommal a Misty című dalt szeretné lejátszatni. Egy éjszakai műsor folyamán Evelyn továbblép, és a szokásos dalon túl egy randevút is kér Dave-től. Találkozásuk szerelmi viszonyt eredményez, ám a férfi számára a leginkább testiségen alapuló affér nem jelent többet egy kalandnál. Mikor Dave véget vetne kapcsolatuknak, Evelyn addigi kedvessége gyűlöletes bosszúhadjáratba csap át...

A film elérhető az Apple iTunes kínálatában.

Szökés Alcatrazból (1979)

Az Alcatraz a világ egyik legkeményebb és legbiztonságosabb börtöne volt. A San Franciscó-i öbölben lévő szigetre a legveszélyesebb rabokat zárták, Al Capone is itt raboskodott. 1960. január 18-án ide szállítják Frank Morris elítéltet (Eastwood), aki már több börtönből is megszökött. A notórius szökevényt nem riasztja vissza, hogy innen még senkinek sem sikerült megszöknie. Alcatrazban is kivívja a többi rab tiszteletét, majd hozzálát, hogy kidolgozza a menekülési tervét. Az előkészületekbe két társát is bevonja. Aprólékos munkával addig mesterkedik, míg sikerül kijutniuk az erődítmény tetejére.

A tévés sugárzások mellett a film elérhető a Horizon GO, az HBO GO, az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában is.

Az igazság útja (1983)

A negyedik, Clint Eastwood által rendezett Piszkos Harry-filmben egy Jennifer Spencer nevű fiatal nőt és a húgát egy karneválon megtámadja egy csoport nehézfiú, akik megpróbálják megerőszakolni őket. Jennifer húga beleőrül az élménybe, ő pedig bosszút esküszik. Egyesével felkutatja az erőszaktevőket, és egyszerűen lelövi őket. Harry Callahant (Eastwood) bízzák meg az eset felderítésével, és ő, mint mindig, az igazság oldalán áll. De vajon ebben az esetben kinek az oldalán áll az igazság: a gyilkosén vagy az áldozatokén?

A tévés sugárzás mellett a film elérhető az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában is.

A zöldfülű (1990)

Az ifjú felügyelőt, David Ackermant (Charlie Sheen) jól végzett munkája elismeréséül előléptetik, s az új feladattal új társ is jár. Nick Pulovski (Clint Eastwood) vén róka már a szakmában, és minden erejével azon dolgozik, hogy bosszút álljon előző társa gyilkosain. Ackerman Pulovski oldalán egyik pillanatról a másikra Los Angeles legelvetemültebb emberei között találja magát. Az újoncnak hamarosan a saját bőrén kell megtapasztalnia, hogy maga a túlélés ezerszer fontosabb, mint a könyvekből tanultak.

A tévés sugárzás mellett a film elérhető a Google Play Movies kínálatában is.

Célkeresztben (1993)

Frank Horrigan, a titkosszolgálat embere (Eastwood) olyan magának való, kemény fickó, akinek munkája iránti elkötelezettségét a magánélete, a barátai és a családja is megsínylették. Bár szakmája egyik legjobbja, ma is élénken emlékszik első elnöki megbízatásának kudarcára, amikor 1963 novemberében John F. Kennedyt kellett volna megvédenie Dallasban tett látogatása során. Majd harminc évvel később az Egyesült Államok elnöke a közelgő választásokra készülődik, s a Fehér Ház titkosszolgálatának keretében Horrigan is részt vesz a fenyegető levelek és telefonok rutinszerű kivizsgálásában. Az egyhangú, kissé unalmas munka azonban váratlan fordulatot vesz, amikor hősünk felfedezi, hogy egy profi bérgyilkos jár az elnök nyomában. A film egy olyan ember története, aki feloldozást keresve képes feláldozni akár saját életét is, hogy megmentse Amerika első emberét.

A film elérhető a Horizon GO és az Apple iTunes kínálatában.

Elcserélt életek (2008)

1928 márciusának egyik szombat reggelén, Los Angelesben Christine Collins (Angelina Jolie) elbúcsúzik kilencéves kisfiától, akit egyedül nevel, azután munkába megy. Este, amikor hazaér, legszörnyűbb rémálma válik valóra: a kis Walternek nyoma veszett. Öt hónappal később a rendőrség bejelenti, hogy a kisfiú előkerült, és a nyomozást lezárták. Holott csak rábeszélték az asszonyt, hogy vigyen haza egy kisfiút, akiről pedig tudta, hogy nem az ő fia. Amikor Christine megpróbálja elérni a hatóságoknál, hogy folytassák a nyomozást, valóságos rágalomhadjárat indul ellene. Egyedül Briegleb tiszteletes (John Malkovich) személyében talál segítségre.

A film elérhető a Prime Video, az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.

A csempész (2018)

Clint Eastwood legutóbbi színészi munkája (egyúttal saját rendezése) főhőse, Earl (Eastwood) nincs jó passzban. Elmúlt 80, nincs pénze, magányos és csődeljárás folyik ellene. Egészen természetes, hogy amikor valaki munkát ajánl neki, elvállalja. Hiszen csak vezetnie kell – csak éppen az egyik mexikói kartell használja drogfutárnak. De teljesíti a feladatát, és mert gyors, pontos, ráadásul minden gyanú felett áll, újabb és újabb fuvarokat bíznak rá. Az üzlet egyre jobban megy. Csakhogy a kábítószer-elleni osztály zsarujának, Colin Bates-nek (Bradley Cooper) feltűnik, hogy új szállító került a rendszerbe, és a nyomába ered. A csempész viszont szeretné rendbe hozni az életét, mielőtt a zsaruk vagy a kartell emberei utolérnék.

A film elérhető az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.

Richard Jewell balladája (2019)

Clint Eastwood eddigi utolsó, megtörtént eseményeken alapuló rendezésének főhőse Richard Jewell, aki több száz ember életét mentette meg, miközben a sajátját kockáztatta. Hős lett belőle, egy ország ünnepelte. Egy darabig. Nem sokkal később már az első számú közellenségként tekintett rá Amerika két legnagyobb hatalma: az igazságszolgáltatás és a sajtó. Az átlagos kis biztonsági őr (Paul Walter Hauser), aki a szíve mélyén mindig zsaru szeretett volna lenni, az Atlantai Olimpián teljesített szolgálatot, amikor egy magára hagyott hátizsákot fedezett fel. A helyén volt az esze és a szíve, ezért sikerült idejében kiüríteni a környéket. Az FBI azonban úgy gondolja, ő lehetett az elkövető, aki a hírnévért kockáztatta sok-sok ember életét. A naiv, jó szándékú férfi összefog egy karrierje mélypontján lévő ügyvéddel (Sam Rockwell), hogy bebizonyítsa az igazát.

A tévés sugárzások mellett a film elérhető a Horizon GO, az HBO GO és a Google Play Movies kínálatában is.