Ezt a Black Mirror-epizódot akarja filmre vinni Robert Downey Jr.

Megvette a megfilmesítési jogokat, igaz, nem mostanában, hanem még 2013-ban. Azóta sem tudni, mi a terve...

Köztudott, hogy Robert Downey Jr. és a felesége, Susan Downey még 2010-ben alapított egy saját produkciós irodát Team Downey néven. Jóllehet, a 2014-es A bíró című film és a 2021-ben hódító útjára induló Az agancsos fiú sorozat, valamint az apjáról és róla szóló Netflix-doku, a Sr. között nem sok mindennel foglalkozott a cég, Downey már 2013-ban mozifilmre akarta adaptálni az egyik legjobb Black Mirror (nálunk: Fekete tükör) epizódot, a The Entire History of You-t.

Robert Downey Jr., Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

 

A 2012-ben bemutatott epizód nem véletlenül lett közönségkedvenc: igen hatásosan ábrázolt egy olyan közeljövőt, egy implantátumnak köszönhetően, ami rögzít mindent, amit a felhasználója lát és hall, az emlékek újraélhetőek, így bárki bármikor visszajátszhatja életének bármely eseményét, legyen az jó vagy rossz. Igazi mérföldkő volt ez anno a sorozat történetében, és nagyon hamar az egyetemes popkultúrára részévé vált, mivel a Black Mirror addigi társadalomkritikus és erősen szatirikus epizódjaival ellentétben egy sokkal gyengédebb, érzelmesebb képet festett arról, hogyan használják az emberek a modern technológiát, és miként élnek vissza vele.

 

 

Érdekes módon a The Entire History of You volt az egyetlen olyan epizód anno, amit nem írt, hanem Jesse Armstrong, akit akkoriban leginkább olyan brit vígjátéksorozatok révén ismertek, mint a Peep Show és a The Thick of It. Így természetesen mindenkit meglepett, hogy elszegődött egy disztópikus sci-fi kreatív stábjába. A döntése azonban busásan kifizetődött – nemcsak az epizód pozitív fogadtatása miatt, hanem azért is, mert megtarthatta a jogokat egy esetleges mozifilmes adaptációhoz.

Armstrong nem is totojázott sokat a dologgal, mert már a The Entire History of You premierje után egy évvel, 2013-ban felröppentek a hírek egy hollywoodi verzióról, amelynek ráadásul nem kisebb sztár, mint Robert Downey Jr. lesz a producere. Sajnos ezt a nagy bejelentést végül a mai napig nem követte semmilyen mozifilm... Persze még bármi lehetséges, mert mostanában mintha teljes gőzre kapcsolt volna a Team Downey: nemrég készült el a Downey álomautói című, izgalmas autós dokusorozat, és jön egy remake Hitchcock 1958-as klasszikusából, a Szédülésből is.

(via Collider)