Ha utálod a brit királyi családot, azért, ha imádod, akkor azért nézd meg a Harry & Meghant

Felkerült a Netflixre a „kegyvesztett hercegi pár” életéről szóló dokusorozat első három része, naná, hogy mi is megnéztük! Kritika.

December 8-án végre valahára felkerült a Netflix kínálatába a streamingszolgáltató egyik leginkább várt idei nagy durranása, a Harry & Meghan. Ami nem más, mint egy bensőséges, háromrészes dokusorozat a brit királyi család fekete bárányáról, a „kegyvesztett” Harry hercegről, és az amerikai színésznőből lett sussexi hercegnéről, Meghan Markle-ről. A produkció a készítők szándékai szerint azt hivatott bemutatni, hogy mi minden űzte-hajszolta a trónöröklési rangsor harmadik tagját és a Briliáns elmék című tévésorozat sztárját odáig, hogy mindent hátrahagyva lemondjanak a sussexi hercegi címmel járó összes kötelezettségről és kiváltságról, új életet kezdve az Egyesült Államokban.

Forrás: Netflix

 

A hatrészes dokusorozatból egyelőre még csak az első három epizód tekinthető meg a Netflixen, a maradék három majd csak egy hét múlva, december 15-től lesz streamelhető. Azt persze nem árt tudni, hogy a Harry & Meghan készítői közt ott van maga Harry és Meghan is, mivel a gyártó a nemrég gründolt saját Beverly Hills-i filmes cégük, az Archewell Productions, így a brit királyi családot belülről szétfeszítő konfliktusokat csak az ő nézőpontjukból ismerjük meg, III. Károly király vagy Vilmos herceg egyáltalán nem kommentálják az itt elhangzottakat.

Ez viszont, úgy tűnik, cseppet sem zavarja a nézőket, így a Harry & Meghan jelenleg igen előkelő helyen áll a Netflix TOP10-es listáján.

 

Forrás: Netflix

 

De miért érdekli ennyire az embereket Harry és Meghan? Miért nézték milliók Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjét? Miért állt meg az élet az egész világon II. Erzsébet halálakor és III. Károly trónra lépésekor?

Miért van az, hogy többet tudunk a Mountbatten-Windsor família viselt dolgairól, mint a saját rokonainkról, miközben azt már bizonyára a kedves olvasó sem tudja fejből, ki most a dán királynő, a liechtensteini herceg vagy Brunei szultánja!

 

Forrás: Aaron Chown – WPA Pool / Getty Images

 

A brit királyi család globális népszerűségét alighanem a legegyszerűbb a jól ismert Kádár János-idézettel megmagyarázni:

Történelmileg így alakult.

Persze abban, hogy így alakult, vaskosan benne volt a híresen szenzációhajhász brit bulvármédia is. A címbéli Harry ugyanis (és ez most nem újságírói túlzás) a tévénézők és újságolvasók szeme előtt nőtt fel. Kölyökkora óta ő volt a rosszcsont kisfiú, később pedig a balhézós-bulizós másodszülött a jóvágású trónörökös, Vilmos herceg mögött.

Harry soha életében nem tudott úgy bemenni az iskolába vagy eljönni egy buliból, hogy ne várta volna méteres teleobjektívekkel felfegyverzett paparazzók hada, akik azonnal csinálnak róla vagy száz "lesifotót". Ráadásul nem átallott pont egy olyan amerikai színésznővel összejönni, aki félvérként saját bevallása szerint eleve megszenvedett a hollywoodi karrierje során azzal, hogy a fehér nők szerepéhez „túlságosan fekete”, a fekete nők eljátszásához viszont „túlságosan fehér”. Az Atlanti-óceánon átívelő, titkos románc nyilvánosságra kerülése után pedig szabályosan szétcincálta őt a brit bulvársajtó az olyan harsogó szalagcímekkel, mint a „hercegnő a comptoni gettóból” – és akkor még csak a legenyhébb jelzőket említettük...

 

 

Kétségtelen tény, hogy Harry hercegnek nem volt boldog gyermekkora, hiszen a fél világ tudott arról, hogy a szüleik idillinek bemutatott házassága minden volt, csak épp nem harmonikus, így már-már törvényszerű volt, hogy válással fog végződni. Az édesanyja elvesztése bármelyik ország bármelyik fiatalemberét összetörné lelkileg – hát még ha az illető a brit uralkodóház sarja, az anyja pedig történetesen „a Szívek Királynője”, aki szörnyethalt egy borzalmas autóbalesetben, miközben nyomulós paparazzók üldözték. Bizonyára Meghan Markle-nek sem volt könnyű elvált szülők gyermekeként megvalósítani az „amerikai álmot”, és felküzdenie magát egy népszerű tévésorozat főszereplőjévé abban a Kaliforniában, ahol minden lakos farzsebében ott lapul egy forgatókönyv, és ha eldobunk egy követ, holtbiztos, hogy egy castingra váró színészaspiránsra esik.

A Harry & Meghan lépten-nyomon átesik az ascoti versenyló túloldalára.

Az első három epizód folyamatosan azt sulykolja a nézőbe a véget nem érő szívfacsaró képsorokon keresztül, hogy itt két nehéz sorsú fiatal próbált elkeseredett szélmalomharcot vívni a több száz éves, ultrakonzervatív és előítéletes brit monarchia ellen, ám amikor elveszítették a modernizáció nevében vállalt keresztes háborút, a gonosz birodalom száműzte őket az óceán túlpartjára.

 

Forrás: Netflix

 

Harry szinte már „második Dianaként” tekint a feleségére, akiben ott lett volna a lehetőség, hogy az anyjához hasonló, bálványozott és vagány ikonja legyen az Egyesült Királyságnak, de a hiénaújságírók szétmarcangolták őket, feláldozva a hercegi párt a rekordnézettség és a magas példányszám oltárán.

 

Harry és Meghan reakciója a történtekre kissé hipokrita álláspont. Tény és való, hogy a sussexi herceg és a sussexi hercegné kálváriája első blikkre valóban nagyon szép és nagyon szomorú. Hollywoodi filmbe vagy tévésorozatba kívánkozó drámai történet – nem véletlen, hogy a Netflix egyik legsikeresebb produktuma pont a brit királyi család viselt dolgairól szóló A Korona (a legutóbbi évadról, amelyben már Vilmos és Harry is szerepel Diana jeleneteiben, itt írtunk) Csak kissé furcsa, hogy pont az a Harry herceg lett most a xenofóbia és a kirekesztés elleni harc grállovagja, aki annak idején azzal került a bulvárlapok címoldalára, hogy náci tisztnek öltözött be egy jelmezes bulin (igaz, a sorozatban ő maga is elmondja, hogy ez volt élete legnagyobb baklövése).

 

 

A Harry és Meghan nagyon szépen bemutatja azt, hogyan ismerkedett meg egymással a két címszereplő, és azt is, mennyire ég és föld egy amerikai sorozatszínésznő és egy brit királyi sarj élete. Mégis, néhány archív fotót és videót nem számítva semmivel sem kerültünk közelebb a Megxit valódi okához annál, mint amit a turbékoló szerelmespár elsírt anno a híres-hírhedt, karosszékes Oprah Winfrey-interjúban tavaly márciusban (ebben a cikkünkben írtunk róla részletesen itt a PORT.hun). Válaszok tehát nincsenek, inkább csak kínzó kérdések.

 

Miért van az, hogy a gyermekük privát élete védelmében a nyilvánosságtól látványosan visszavonult hercegi pár hirtelen sosem látott mennyiségben ontja a videókat a kis Archie-ról, és évek óta felülreprezentáltak az amerikai médiában?

 

Talán a jövő heti három rész után már okosabbak leszünk. Addig ez a dokusorozat kicsit olyan, mint az okos lány a Mátyás királyos mesében (ha már koronás fők, ugye...): hozott is ajándékot meg nem is, kavart is botrányt, meg nem is.

 

Értékelés: 6/10

Kiknek ajánljuk? Mindenkinek, akit kicsit is érdekel a brit és amerikai hírességek magánélete. Ha utálod a brit királyi családot, azért nézd meg, hogy még jobban gyűlölhesd a Buckingham palota lakóit, akiknek kis túlzással még a vécékeféjük is aranyból van. Ha pedig imádod őket, akkor pedig azért nézd meg, mert könnyen lehet, hogy lesznek az összeállításban olyan archív családi fotók és videók, amiket korábban még sosem láttál.

Forrás: Netflix