Hiteles képet ad-e a Netflix A korona című sorozata III. Károlyról?

A II. Erzsébet halála után trónra lépő egykori walesi herceg fiatal éveiből főleg a Kamillához és Dianához fűződő viszonyát domborította ki a népszerű streamingplatform saját gyártású szériája. De vajon mennyi mindebből az igazság, és hogy tetszik a tévében mutatott Károly-kép Őfelségének?

A Netflixen futó A korona című tévésorozat az eddigi négy évada alatt összesen 21 Emmyt és 5 BAFTA-díjat nyert. De „elfogyasztott” több olyan színészt is, akik a nemrég megkoronázott új brit uralkodót, III. Károlyt abban az időszakban játszották el, amikor még a walesi hercegi címet viselte a királyi korona helyett (Billy Jenkins és Josh O'Connor után az idei 5. évadban Dominic Westet láthatjuk majd Károly szerepében). De vajon mennyire voltak pontosak a sorozat írói Károllyal kapcsolatban? Ennek járt utána terjedelmes cikkében a brit The Independent magazin.

Károly walesi herceg, Kamilla, Cornwall hercegnéje és II. Erszébet királynő 2018-ban, a Királyi Légierő (RAF) fennállásának 100. évfordulójára rendezett ünnepségen (forrás: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

 

Károly és Kamilla titkos viszonya

Mielőtt az ifjú Károly herceg megismerte volna Diana hercegnét, 1971 körül beleszeretett az akkor még a Camilla Shand nevet használó Kamilla királynéba – ám a királyi család nem nézte jó szemmel a kapcsolatukat. A Korona 4. évadában láthattuk is, amint a herceg apjának anyai nagybátyja, Lord Mountbatten (akit a Trónok harcából is ismert Charles Dance alakított) személyesen intézi el, hogy Károlyt máshová vezényelje át a haditengerészet, és  ne találkozhasson Camillával.

Arra viszont nincs semmilyen bizonyíték, hogy a királyi család a való életben is ennyire direkt eszközökkel választotta-e szét a párt.

Akármi is volt a háttérben, 1973-ban végül Andrew Parker Bowles jegyezte el Camilla Shandet, akiből hamarosan Camilla Parker Bowles lett – de Károly herceg életrajzírója, Sally Bedell Smith szerint a házasságkötés után is folyamatosan telefonálgatott egymásnak Károly és Kamilla. Tina Brown, egy 2011-ben megjelent, Dianáról szóló könyv szerzője pedig azt írta, Károly és Kamilla között 1979-ben is szerelmi viszony állt fenn, mert Károlyt ekkortájt nagyon lesújtotta az IRA merénylete, amelyben Lord Mountbatten életét vesztette. A telefonbeszélgetéseket és a merényletet A Korona is bemutatta, de a kutatók szerint egyáltalán nem egyértelmű, hogy Károly hercegnek pontosan mikor volt viszonya Camillával. Egyes életrajzírók szerint a '80-as évek közepén-végén egészen biztosan szeretők voltak, mert '89-ben maga Diana hercegnő csapott nyilvános purparlét az ügyből egy barátja születésnapi partiján. Ugyanebben az évben Károly herceg és Kamilla intim hangú telefonbeszélgetést is folytatott, ami később kiszivárgott a sajtóhoz.

 

Károly és Diana megismerkedése

A Korona 4. évadában a nézők egy kitalált verziót láthattak arról, mi történt, amikor Károly herceg 1977-ben először találkozott az akkor 16 éves Diana Spencerrel: a herceg eredetileg Lady Sarah McCorquodale-lel randevúzott, és meg is látogatta őket a családi kúriájukban, ám ott végül a házban balettozgató Dianába szeretett bele. A Channel 4 Diana: Saját szavaimmal című dokumentumfilmjében azonban a hercegné elmeséli, hogy Lord Mountbatten temetése után jöttek össze, és még téma is volt közöttük, hogy illendő-e ilyen megrendítő helyzet után csókolózni. Ilyen pillanat azonban nem látható a sorozatban – helyette Károly herceg meghívja Dianát a királyi család skót rezidenciájára, Balmoralba, ahol a fiatal lány Károly apja, Fülöp edinburgh-i herceg szimpátiáját is kivívja. Így aztán pont ő lesz a sorozatban, aki nyomást gyakorol Károlyra, hogy kérje meg Diana hercegnő kezét, a herceg viszont bizonytalan, mert még mindig érez valamit az akkor már házas Camilla Parker Bowles iránt.

 

Diana és Károly 1983-ban Ausztráliában (forrás: David Levenson/Getty Images)

 

Károly herceg és Diana hercegné ausztráliai körútja

A 4. évad tűpontosan mutatta be azt az őrület, amelyet Diana hercegné megjelenése okozott Károly herceg 1983-as ausztráliai protokolláris körútján. Azt ugyanis több forrás is megerősítette, hogy Károly valóban ingerült és frusztrált lett, amikor látta, hogy a tündöklő Diana mellett ő, a trónörökös, csak egy halvány árnyék. Ken Lennox fotós saját bevallása szerint Ausztráliában látta először, hogy a hercegi pár házasságában nem egészen stimmelnek a dolgok:

Úgy két méterre álltam a hercegnétől, és próbáltam lefotózni őt az operaházzal és a tömeg egy részével a háttérben. Diana ekkor sírva fakadt, és percekig sírt. Miután abbahagyta, odamentem a hercegi pár sajtófőnökéhez, és megkérdeztem, mi volt a gond. Azt a választ kaptam, hogy a moszkitók, az időeltolódás és a hőség az oka történteknek. Úgyhogy elfogadtam."

Diana hercegnő egykori sajtótitkára, Patrick Jephson a The Sunnak így nyilatkozott az ausztrál körúton történtekről:

Profi előadóként verhetetlenek voltak, de a színfalak mögött egészen más volt a helyzet. Nem beszéltek egymással, minimális volt a szemkontaktus. Diana élvezte, hogy háttérbe szorítja a férjét, és ha sokszor nevetett vagy mosolygott, az nem azért volt, mert jól szórakozott, hanem mert tudta, hogy ezzel Károly idegeire megy.

A 4. évad 6. epizódjában, miközben Ausztráliában voltak, Diana  utalást tett arra, hogy Károly a nászútjukon a Kamillától ajándékba kapott mandzsettagombokat viselte. Ez a számonkérés valóban megtörtént, de a visszaemlékezések szerint Károlynak csak ennyi volt rá a válasza:

Igen, és mi a baj vele? Egy barátomtól kaptam ajándékba."
Diana, „a szívek királynője” (forrás: MTI)

 

Károly küzdelmei Gordonstounban

A Korona úgy mutatta be Károlyt, mint aki gyűlöli a Gordonstoun Schoolt, azt a nagy múltú intézményt, ahová az apja, Fülöp herceg is járt előtte. A szakértők szerint ez nem feltétlenül volt így a valóságban. Bár Károly a skót iskolát valóban Colditznak nevezte egy alkalommal, a hírhedt második világháborús német börtönre utalva, és a saját gyermekeit, Vilmost és Harryt inkább Etonban taníttatta, igazából a beszédeiben mindig dicsérte egykori alma materét. A Lordok Házában 1975-ben azt mondta:

Csak abban az értelemben volt kemény, hogy többet követelt az embertől, mint a legtöbb más iskola – szellemileg és fizikailag. Azt hiszem, nagyon sokat tanultam ott magamról, a saját képességeimről és hiányosságaimról."

A The Observernek adott interjújában Károly herceg azt is elmondta: örül, hogy Gordonstounba járhatott.

Nem élveztem annyira az iskolát, mint amennyire élvezhettem volna, de ez csak azért volt, mert otthon boldogabb vagyok, mint bárhol máshol."
Károly még walesi hercegként készül felolvasni a királynő parlamenti nyitónapi beszédét a londoni Lordok Házában, 2022. május 10-én (forrás: Alastair Grant - WPA Pool/Getty Images)

 

Károly sosem volt túl jó véleménnyel a Netflix sorozatáról

2020-ban az egykori walesi herceg, amikor beszédet mondott a skóciai Edinburgh-ben tartott Edinburgh Fringe Fesztiválon, a skót parlament megnyitása előtt, kitért arra, hogy a Netflix sorozat Károlya „közel sem hasonlít az igazira”. Anas Sarwar, a Skót Munkáspárt vezetőjének visszaemlékezése szerint Károly A Korona pontatlanságának megemlítésével vezette fel a beszélgetésüket:

Ott állt egy csoportnyi parlamenti képviselő, és ő odajött, majd így szólt: »Üdvözletem, örülök, hogy megismerhetem önöket!« Ezután így folytatta: »Közel sem vagyok olyan, mint amilyennek a Netflixen ábrázolnak.«"

Korábban mi is megírtuk itt a PORT.hu hasábjain, hogy Károlynak nem a szíve csücske A Korona tévésorozat. Penny Junor királyi életrajzíró ugyanis a The Times of London nevű brit lapnak azt nyilatkozta két éve, hogy Károly herceget felmérgesítette az a jelenet, amikor Lord Mountbatten azt mondja, hogy az egész királyi család csalódott Károlyban a Kamillához fűződő kapcsolata miatt. Az életrajzíró szerint ugyanis a sorozat írói eléggé feltupírozták a nagyobb drámai hatás kedvéért Károly és Lord Mountbatten esetleges nézeteltéréseit, holott Károlyról köztudott, hogy szinte második apjaként szerette Fülöp herceg nagybátyját.

Károly herceg bizalmasai korábban a The Mail on Sunday-nek arról beszéltek, hogy a Netflix-sorozat showrunnerei „nincsenek tekintettel a brit királyi család tagjainak érzéseire”. Sőt, „direkt arra játszanak rá”, hogy a fiatal Károly és Kamilla kapcsolatát túlságosan megszépítik, míg Károly és Diana házasságát túlságosan mérgezőnek állítják be.