Itt a 10 legjobb film, bogaras emberekkel a főszerepben

Lajstromba szedtük a legjobb vígjátékokat és drámákat, amelyekben egy-egy bogaras, bolondos, bohókás vagy habókos karakter a főszereplő.

Április elseje hagyományosan a „a bolondok napja”, amikor a más rovására való tréfálkozás már-már kötelező. A magyar népszokások szerint „április bolondjának” nevezik mindazokat, akikkel április elsején a bolondját járatják, azaz akiket rútul rászednek, átejtenek. A világszerte ismert szokás eredete persze máig vitatott. Egyik magyarázat szerint ősi kelta népszokás volt: a pogány népek április legelején bohókás tavaszünnepet ültek. Ehhez volt kísértetiesen hasonló a rómaiak szaturnáliája, amikor a téli napforduló idején egy teljes napon át folyt a lakomázás és a vigadalom, a rabszolgáknak megengedték, hogy urakként üljenek az asztalhoz, a gazdák pedig beálltak szolgának. A középkorban a szaturnália a Festus Fatuorum, azaz „a bolondok lakomája” néven élt tovább, egészen a XVI. századig.

Az április elsejei bolondok napjának kialakulását azonban sokan mégsem a fenti eseményekhez kötik, hanem IX. Károly francia király 1564-es rendeletéhez, melyben az új esztendő ünneplését április 1-ről január 1-re tetette át. Az akkor szokásban lévő újévi ajándékozás azonban megmaradt, ám a rendelet hatályba lépése után április elsején már csak csupa haszontalan, bolondos ajándékot adtak egymásnak az emberek... Mi itt a Port.hu hasábjain semmiképp sem akarunk igazságot tenni olyan kulturális antropológiai kérdésekben, mint hogy mi a bolondok napjának eredete – inkább lajstromba szedjük a legjobb filmeket, amelyekben egy (vagy több) bolondos, bogaras és habókos karakter a főszereplő. No persze egyszerű lett volna a dolgunk, ha simán csak felsorolunk tíz Johnny Depp-filmet, hiszen ő jóformán mindig kettyós figurákat játszik, de mi azért persze igyekeztünk másoknak is helyet szorítani ebben az alant következő TOP10-ben.

1. Vissza a jövőbe (1985)

Marty McFly (Michael J. Fox) egy átlagos amerikai kamasz, de van egy őrült barátja, Doki (Christopher Lloyd), aki megépítette a plutónium meghajtású időgépet – egy DeLorean DMC–12 képében. Dokit váratlanul halálos támadás éri, és Marty is csak az új találmánnyal nyer egérutat. Arra azonban ő sem számít, hogy 1955-be utazik vissza, épp abba az időszakba, amikor szülei az iskolapadot koptatják. A bajt csak fokozza, hogy majdani anyja Marty megérkezése óta ügyet sem vet majdani apjára, ami beláthatatlan következményekkel járhat a jövőben... A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

2. Beetlejuice - Kísértethistória (1988)

Barbara Maitland (Geena Davis) és Adam Maitland (Alec Baldwin) haláluk után a saját házukban találják magukat szellemként. Időszakos nyugalmukat megzavarja egy yuppie család beköltözése. Mivel Maitlandék túl kedvesek szellemnek, minden igyekezetük az új jövevények megrémítésére hiábavalónak bizonyul. Végül a bogaras Beetlejuice-t (Michael Keaton) hívják segítségül, ám neki más tervei vannak...

 

3. A maszk (1994)

Stanley Ipkiss (Jim Carrey) igazán szánalmas, kétbalkezes figura: bármibe fog, az homlokegyenest ellenkezőleg sül el. De csak addig, amíg rá nem vigyorog a bandzsa szerencse egy ősi maszk képében. Elegendő, ha az arcára húzza, és Stanley Ipkiss többé nem az, aki volt! Új énje szórakoztató, szívdöglesztő, és minden trükk a kisujjában van. Ám hamarosan a maszk új gazdához kerül, aki korántsem ilyen szórakoztató, és azt tervezi, hogy emberfeletti erejével uralma alá hajtja a várost. A kétbalkezes Stanley kénytelen akcióba lépni. A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

4. Ace Ventura - Állati nyomozó (1994)

Eltűnt a kis házikedvence? Kutyus, cicus, aranyhal, krokodil, tarantella, denevér? Forduljon a világ legjobb állatnyomozójához, Ace Venturához (Jim Carrey)! Ő garantáltan előkeríti a jóisten minden négylábú, szárnyas, uszonyos vagy egyéb teremtményét. Ace igazi ász: frizurája bohókás, öltözéke extrém, kajája meg leginkább madáreledel. Amikor „lába kél” Hópihének, a miami sportklub kabaladelfinének, Ace frenetikus energiával veti magát a nyomozásba. Most kamatoztathatja különleges adottságát: ott is nyomra bukkan, ahol senki más, és - keményen hadakozva mind a két balkezével - a legképtelenebb eredményre jut... A filmet a Prime csatorna vetíti április 3-án.

 

5. Forrest Gump (1994)

Forrest Gump (Tom Hanks) IQ-ja nem szárnyal az egekig, de rendkívül becsületes és jólelkű fiú. Különös véletlenek azonban hozzásegítik, hogy az 1950-es évektől kezdve Amerika minden jelentős eseményén részt vegyen, és minden jelentős személyiségével találkozzon, köztük: Elvis Presley-vel, JFK-vel, Lyndon Johnsonnal, Richard Nixonnal. Forrest elvégzi a főiskolát, harcol Vietnamban, élsportoló lesz, az egyetlen probléma csak az, hogy túl buta ahhoz, hogy megértse ezen fontos események jelentőségét. A Forrest Gump egy megindító romantikus mese egy ártatlan amerikairól, aki pont abban a korban élt, amikor Amerika elveszíti ártatlanságát. A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

6. Tenenbaum, a háziátok (2001)

Minden családnak megvan a maga fekete báránya. Tenenbauméknál azonban csak fekete bárányok vannak. Apjuk, Royal (Gene Hackman) még gyerekkorukban elszökött otthonról, azóta hitelben él egy hotelben. Gyermekei mind zsenik voltak, és neurotikusok lettek. Chas (Ben Stiller) pénzügyi lángész, Margot (Gwyneth Paltrow) az évszázad drámaírója, Ritchie (Luke Wilson) teniszbajnok. A család azonban több ennél: a fura anya mellett még furább figurák gyülekeznek; a bogaras tudós (Bill Murray), a részeges aranyifjú (Owen Wilson) és még sokan mások veszik körül őket. Így aztán nem csoda, hogy Tenenbauméknál soha senki és semmi nem normális.

 

7. Nagy Hal (2003)

A halálos beteg Edward Bloom (Albert Finney) ágyánál összegyűlik a család. A beszélgetések során az apa felidézi életét. Mindig is a tündérmesék világában élt. Nyolcévesen, ágyhoz kötött betegként napjait a Világ Könyves Enciklopédiájának olvasásával tölti. Különösen az aranyhalakról szóló cikk ragadja meg. Tíz évvel később a városka egyik legnépszerűbb fiatalembereként (Ewan McGregor) rájön, hogy, csakúgy, mint az aranyhalnak, a növekedéshez neki is el kell hagynia az otthonát, és fel kell fedeznie a világot. Valószerűtlen, mitikus utazás veszi kezdetét. A filmet az HBO 2 vetíti , de az HBO GO kínálatában is elérhető.

 

8. Édes vízi élet (2004)

A világ és egy jaguárcápa nincs felkészülve Steve Zissoura (Bill Murray) és legénységére, akik őszintén hiszik, hogy profi tengerkutatók. Sokadik képtelen dokumentumfilmjük ünneplésekor Zissou elhatározza, hogy bosszút áll azon a jaguárcápán, amelyik felfalta kedvenc munkatársát. Az őrület csak fokozódik, amikor egy Ned Plimpton Owen Wilson) nevű fiatalember jelenik meg a hajón, és azt állítja, hogy ő Steve Zissou fia... A filmet az HBO 3 vetíti, de az HBO GO kínálatában is elérhető.

 

9. Charlie és a csokigyár (2005)

A csokigyár, amelyről a szegény családban élő Charlie (Freddie Highmore) álmodik, borzasztóan titokzatos. Tizenöt éve senki nem látott egyetlen munkást se bemenni, se kijönni, nem látták a különc csokoládégyárost, Willy Wonkát (Johnny Depp), csak az irtózatos mennyiségű csoki áramlik ki a gyárból. Azután egyszer csak fantasztikus hír röppen világgá: Willy Wonka bejelenti, hogy kinyitja gyára kapuit az öt szerencsés nyertes előtt, aki egy-egy aranyjegyet talál csokoládéja csomagolópapírjában. Charlie is a kevés kiválasztott közé kerül. Találkoznak a titokzatos férfival, és arra is fény derül, mi a látogatás megszervezésének igazi célja... A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

10. Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya

A borbély Benjamin Barker (Johnny Depp) egyszerű, boldog életet élt feleségével és a kislányával Londonban. Ám a gonosz Turpin bíró (Alan Rickman) szemet vetett a gyönyörű asszonyra. A férfit hamis váddal Ausztráliába száműzte, ő pedig magához édesgette a nőt és a kislányt. Évekkel később a férfi visszatér a rabságból, ahol csak a bosszú éltette. Sweeney Todd néven borbélyüzletet nyit a Fleet Streeten, és az oda betérőkön áll bosszút a vele történt igazságtalanságért. A véres gyilkosságokban a szomszédasszonya, a pitesütő Mrs. Lovett (Helena Bonham Carter) a társa, aki segít eltüntetni a hullákat. Húsos pitéjének gyorsan híre megy... A film a Netflix kínálatában érhető el.