Ki a csuda Ahsoka, a Star Wars-kánon jelenleg legfelkapottabb hősnője?

Anakin rebellis tanítványának 2008-as megszületését George Lucas is támogatta, mivel régóta szeretett volna már látni a Csillagok háborúja világában egy olyan Jedi hősnőt, akivel a lányai is azonosulni tudnak.

A Rosario Dawson főszereplésével leforgatott Ahsoka tévésorozat augusztus 23-tól lesz elérthető a Disney+ kínálatában. De pontosan ki is ez a vörös bőrű, fehér-kék csápos, tűzről pattant Erő-használó, akit legutóbb A mandalóriban és a Boba Fett könyvében láthattunk? Miért volt akkora esemény a Star Wars-rajongóknak, amikor bemutatták a sorozat első előzetesét?

 

Forrás: Disney+

 

Ahsoka karaktere 15 éve tűnt fel először a 2008-as Star Wars - Klónok háborúja című animációs filmben. Anakin Skywalker padawanja egy bátor, hűséges és kíváncsi, ugyanakkor kicsit szkeptikus és mogorva karakter volt, akiből igen hamar közönségkedvenc és nem mellesleg a franchise első női Jedi főszereplője lett. A Klónok háborúja (2008-2020) és a Lázadók (2014-2018) animációs sorozatokban a rajongók nyomon követhették ahogy a vakmerő tinédzserből erős harcos vált, majd végül elhagyta a Jedi Rendet, és elveszítette egykori mesterét, aki átállt a Sötét oldalra.

A Star Wars-univerzum animációs sorozatait és mozifilmjeit korábban külön fejlesztették, azonban a Lucasfilm 2012-es felvásárlása után elkezdtek gondolkodni az élőszereplős Star Wars-tévésorozatok lehetőségén is. A lista élén már akkor az az Ahsoka állt, akit Dave Filoni alkotott meg 2008-ban. George Lucas is támogatta egy erős női karakter felemelését: egy olyan hősnőt szeretett volna, akivel a lányai is azonosulhatnak. A lehetőség tehát adott volt, de még mindig volt egy bökkenő: a Lucasfilm ekkor még mindig nem rendelkezett azzal technológiával, hogy életre keltse Ahsokát és a jellegzetes „csíkos haját”, vagyis a togruta fajba tartozók kék-fehér csíkos fejcsápjait, azaz lekkujait. A megoldás végül Rosario Dawson lett, aki már hosszú évekkel ezelőtt kifejezte rajongását Ahsoka iránt és végül 2022-ben bemutatkozhatott a Mandalorian sorozatban – a rajongók legnagyobb örömére.

 

Forrás: Disney+

 

De mi történt Ahsokával az elmúlt időszakban? A Klónok háborúja animációs sorozatban részről-részre vált egyre tapasztaltabbá és képzettebbé. Később azonban kiábrándul a Jedi rendből, miután megvádolják, hogy részt vett egy merényletben. Bár Anakin kitartott mellette és segített tisztázni a nevét, végül kilépett a Jedik közül, és önállóan folytatja harcát a Birodalom ellen.

A Lázadók sorozatban Ahsoka találkozott Ezrával, az Ellenállásban harcoló, fiatal és tehetséges Jedivel. Tanítványává fogadta a fiút, és a közös kalandjaikban találkoztak pár jól ismert karakterrel a múltból: Rex kapitánnyal és a 66-os parancsot túlélő klónokkal, valamint Darth Maullal, de Ahsoka megküzdött, sőt, le is győzte korábbi mesterét, Dath Vadert! A sorozat végén azonban Ezra önfeláldozó döntést hozott: önként vállalta, hogy megmenti Ahsokát és másokat a Birodalomtól. Ennek és egy időtornádónak hatására azonban a galaxis egy ismeretlen pontján köt ki. Őt keresi majd Ahsoka az élőszereplős sorozatban.

 

 

Ahsokával tehát egy újabb erős női karakterrel bővül a Csillagok háborúja-univerzum. Azért, hogy biztosan minden utalást megértsünk és szereplőt felismerjünk, érdemes egy kis ülőmunkát végezni a kanapén. Az igazán fanatikusoknak ajánljuk a Disney+-on elérhető Klónok háborúja és Lázadók animációs sorozatot, de aki csak egy amolyan Kötelezők röviden-módszerrel szeretné megismerni a karaktert, annak a következő részeket javasoljuk:

  • A klónok háborúja 5. évad 20. rész
  • A klónok háborúja 7. évad 9-12. rész
  • Lázadók 1. évad 15. rész
  • Lázadók 2. évad 18. rész
  • Lázadók 2. évad 21-22. rész
  • Lázadók 4. évad 15. rész
  • A mandalóri 2. évad 5. rész

(via Disney+)