Kitűnő minisorozatok a 21. századból

Annyi remek minisorozat készül, hogy lehetetlen megnézni csak a legjobbakat is, ezért ajánlunk néhányat, amelyekben tuti, hogy nem fogsz csalódni. Mindegyiket megtalálhatod a streamingoldalak kínálatában.

Michaela Coel éjsötét vígjátéka egy olyan nőről szól, aki a vele megesett szexuális zaklatást próbálja feldolgozni. A sorozat főszerepében is őt láthatjuk: Arabellát, egy küzködő írót alakít, akit a bántalmazás arra kényszerít, hogy felülvizsgálja életét és változtasson rajta. Weruche Opia és Paapa Essiedu Arabella játsszák a barátait, akiknek szintén megvannak saját személyes problémáik, és fel kell dolgozniuk, hogy mit követtek el azon a bizonyos éjszakán. A 12 epizód olyan, mint egy kirakós, de nem az a központi rejtély, hogy mi történtrabellával, hanem az, hogy mi történik azután a főszereplő életében. (HBO Max)

 

Egy igazi klasszikus, amit akárhányszor nézünk újra, szemernyit sem veszít az erejéből. A sorozat egy szakasz katonáin keresztül mutatja be, hogy mit jelent a második világháború poklában felülkerekedni a reménytelenségen és hőssé válni. A  történet nem keni el a háború szörnyűségeit, de ezekben az egyéni történetekben – legyenek akár katonák, vagy a háború áldozatai – megtalálja azokat a pillanatokat, amelyek a túléléssel szemben a méltóság iránti egyetemes vágyról mesélnek. (HBO Max)

"Mi az ára a hazugságnak?" – teszi fel a kérdést Craig Mazin öt epizódból álló, a csernobili atomkatasztrófát kendőzetlenül bemutató minisorozatában. A tragédiát megmutatja a pripjatyi lakosok, a tűzoltók, a mentésben részt vevő szakemberek, tudósok, bányászok szemszögéből is, ahogy a Párt cinizmusát és nemtörődömségét is, miközben végig tudjuk, hogy itt bizony nem lesz happy end. A sugárfertőzést olyan brutálisan és kíméletlenül mutatják be, hogy felér egy testhorrorral – csakhogy ez a torokszorító valóság, nem holmi vérengző fikció.

 

Walter Tevis 1983-as regényének adaptációjára, amely Beth Harmon fiktív sakkcsodáról és az árvaházból Moszkvában játszó nagymesterré válásáról szól, már voltak kísérletek – Heath Ledger a 2000-es évek közepén egy játékfilmes változatot tervezett rendezni Elliot Page főszereplésével. Nem is csoda: a történet hihetetlenül szórakoztató karaktertanulmány, ugyanakkkor nagyszerű, feszült sportdráma. A minisorozat egészen regényszerűvé válik, ahogyan elmerül a fúszereplő karakterében és annak világában – ha létezik a "legjobb dolgok, amiket a Netflix valaha készített" banda, akkor ez ott van a középpontban. (Netflix)

A nyolcrészes sorozat első epizódja a hitchcocki feszültségteremtés iskolapéldája, amint Nasir "Naz" Khan (Riz Ahmed) egy olyan éjszakáját követ végig, amelyről a nézők már tudják, hogy börtönnel fog végződni. Az Aznap éjjel megköveteli a figyelmünket: minden képkocka, minden szó, minden lélegzetvétel előjelekkel teli, egy pillanatra sem engedi, hogy lankadjon a figyelmünk. el ebben a történetben, amely egy fiatalemberről szól, aki egy olyan nő meggyilkolásáért áll bíróság elé, akit csak aznap este ismert meg. Khant azért ítélik el, mert megvádolják egy nő megölésével, akit csak azon a bizonyos este ismert meg. Ahmed alakítása rendkívüli, egyben zavarbaejtő (ártatlan? vagy mégsem?), ahogy az ügyvédjét játszó John Turturróé is, de maga a történet is gondoskodik arról, hogy semmiben se lehessünk biztosak. (HBO Max)

 

Alias Grace

A szolgálólány meséje nyomdokán a Netflix Margaret Atwood egy másik regényének adaptációját készítette el, méghozzá Sarah Polley forgatókönyvéből, Mary Harron (Amerikai pszichó) rendezésében. A sorozat, bár lazán kezelve, egy valódi bűnesetet dolgoz fel –  Grace Marks (Sarah Gadon), a munkaadója és házvezetőnője kettős gyilkosságával vádolt cselédlány valós történetén alapul – , de ennél jóval tovább megy, amikor a 19. századi kanadai osztály- és nemi kérdéseket járja körül. Gadon megbabonázza a nézőt a főszereplő szerepében: először szimpátiát vált ki, ám később gyanakvást kelt.  Vajon igazat mond, vagy csak egy ügyesen kitalált mese az egész? Az Alias Grace  egyszerre ünnepli és megkérdőjelezi a történetmesélés művészetét, és még a testhorror nagymestere, David Cronenberg is tiszteletét teszi a szereplőgárdában. (Netflix)

 

A Holtodiglan farvizén nem csupán hasonló témájú regények és filmek=sorozatok öntötték el a piacot, hanem a szerző munkásságát is jobbban megviszgálták: az Éles tárgyak Gillian Flynn első regénye alapján készült. Amy Adams játssza Camille-t, a riportert, akit hazaküldenek szülővárosába, hogy fiatal lányok eltűnése és meggyilkolása ügyében nyomozzon. Az ügy összefonódik saját szunnyadó démonaival, egészen a végső, hátborzongató jelenetig feltárva a traumája mélységeit.  Adams és Patricia Clarkson egyaránt díjat érdemeltek ki alakításukért (Clarkson Camille ingatag anyját alakította), de Eliza Scanlen  is,Camille féltestvéreként, nagyot alakít. A minisorozatot a nemrég elhunyt Jean-Marc Vallée, a Hatalmas kis hazugságok alkotója rendezte. (HBO Max)

(Forrás: IndieWire)