Loki leteszi a lantot? Látjuk még Tom Hiddlestont Marvel-filmben?

A Loki sorozat 2. évadának fináléja és a brit színész nyilatkozatai alapján ő már elbúcsúzott a csínytevő asgardi istentől, akit 2011 óta alakított a vásznon és a képernyőn.

VIGYÁZAT, EXTRÉM SPOILERVESZÉLY!

 

Nemrégiben ért véget az agyeldobósan kiváló Loki tévésorozat 2. évada a Disney+ platformon, amelynek az utolsó epizódjában a címszereplőt alakító Tom Hiddleston – ahogy azt mondani szokás – a mennybe ment, de ezúttal nemcsak átvitt értelemben, hanem szó szerint is.

Időben szólunk: rá fogsz kattanni a Loki sorozatra

A Marvel stúdió összegyúrta a szuperhősfilmjeit Van Damme Időzsarujával, és az olyan vicces irodista sorozatokkal, mint A hivatal és a Városfejlesztési osztály.

Tovább

 

A csínytevés asgardi istene ugyanis az időben és térben ide-oda ugrándozó, kissé kesze-kusza, de végig hihetetlenül izgalmas történet legvégére elfoglalhatta a jól megérdemelt trónját: ő lett a Szent Idővonal teljhatalmú őrzője. Ezzel lényegében beteljesült az a régóta dédelgetett álom, amire Loki már a 2011-es Thor mozifilmben is annyira vágyott, amikor az apja, Odin főisten helyébe akart lépni. Ráadásul akkoriban még gézengúzként epekedett a világuralomért, most viszont jófiúként lett belőle ezer világ őre azzal, hogy

most már ő ül üdvözült mosollyal az idő fonalgombolyagjának közepén, ami pont úgy néz ki, mint az északi mitológia világfája, az Yggdrasil! 

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy Tom Hiddleston 12 éven át szabályosan lubickolt a pimasz, arrogáns, folyton zsiványkodó és teljesen kiszámíthatatlan Loki szerepében. Túl azon, hogy a 42 éves Golden Globe-díjas sztár azon kiváló brit színészek egyike, akik akkor is megtöltenének egy színháztermet, ha csak egy telefonkönyvet olvasnának fel egy széken ülve, Hiddleston emellett egy hihetetlenül jól árnyalható figurát kapott meg a Marveltől, aki a rajongók szeme láttára lett alakoskodó rosszfiúból fényespáncélú vitéz. Mostanra Loki már egészen bizonyosan népszerűbb karakter, mint a szeretve gyűlölt testvére, Thor – ami azért vicces, mert maga Hiddleston eredetileg a pörölylóbáló viharisten szerepére pályázott (erről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk).

Nevettél már ma? Most majd fogsz! Ilyen volt Tom Hiddleston castingja, amikor Thor szerepére jelentkezett

A brit sztár eredetileg jófiú akart lenni, végül Loki lett belőle. Hamarosan saját tévésorozatot kap.

Tovább

 

A Loki 2. évadának fináléjában hősünk tehát szó szerint önfeláldozó pozitív hőssé válik: amikor látja, hogy minden hiába, nem lehet megjavítani a Szent Idővonal védelmére épített „idő-szövőszéket” a TVA főhadiszállásán (ez ugye a renitens idő- és térutazó multiverzum-bűnözőket megrendszabályozni hivatott testület), Loki úgy dönt, hogy akkor inkább ő maga lesz az, aki a gép helyett egyben tartja az időfonalak szanaszéjjel futó szálait. Ezzel megmenti ugyan a barátait, akik így szabadon élhetik az életüket (korábban ugye a Szent Idővonal korábbi őre, Kang, a Hódító is akaratuk ellenére sorozta be a TVA-dolgozókat), de Loki ezzel a tettével lényegében örök rabságra ítélte önmagát, a multiverzum közepén. Márpedig ez az egyszerre felemelő és szomorú befejezés joggal veti fel a nagy kérdést:

visszatér-e valaha Loki aktív szereplőként a Marvel-univerzumba? Sajnos jelen állás szerint nem.

 

Forrás: UIP-Duna Film

 

A Disney és a Marvel ugyanis eddig még semmit sem nyilatkozott hivatalosan a Loki 3. évadát illetően (miközben az 1. évad befejezésekor rögtön megerősítették, hogy jön a 2. évad). Persze elképzelhető, hogy Loki visszatér valamelyik Bosszúállók-mozifilmben, például a Bosszúállók: Kang dinasztiában vagy a Bosszúállók: Titkos háborúkban – csak akkor nagyon jól meg kellene indokolnia az íróknak, hogy ugyan miért hagyta ott a multiverzum közepét, káoszba taszítva az idősíkokat... No persze a szuperhősök és a képregények világában bármi lehetséges, és pont a csínytevés istenének ne lenne egy újabb trükk a tarsolyában?

Emlékezzünk csak vissza, Loki számos alkalommal kicselezte már az elmúlást! A Thor: Sötét világban megrendezte a saját halálát, a Bosszúállók: Végjátékban az alternatív énje sikeresen kiszabadult a S.H.I.E.L.D. fogságából (ez a variáns ült végül most a trónra), logikus tehát, hogy Loki sorsa nem a halál, hanem egyfajta végtelen isteni élet. Mégis, amikor Loki az önző asgardi hercegből mindenható istenné válik, aki feláldozza a saját vágyait és boldogságát azért, hogy a barátai ne enyésszenek porrá, akkor ugyanolyan önfeláldozó hőssé válik ő is, mint amilyen Vasember is volt, amikor könnyes búcsút vettünk tőle a Bosszúállók: Végjátékban.

 

Forrás: Fórum Hungary

 

Innen tehát nem nagyon van már visszaút – bár a Disney most épp pont Vasember visszahozatalán gondolkodik, annyira csehül állnak az új Marvel-filmek a mozipénztáraknál...

Kérdés persze, hogy Tom Hiddleston akar-e még egyáltalán újabb hosszú éveken át zöld jelmezben zsiványkodni? A színész nemrég  Jimmy Fallon The Tonight Show-jában beszélt arról, milyen szerepet töltött be az életében a Marvel Moziverzum – nagyon úgy fest, hogy nála most tényleg lezárul egy korszak:

Bezárult a kör. A 2. évad lezárása nemcsak az 1-2. évad lezárása. Hat mozifilmnek, 12 epizódnak és az életemből 14 évnek a lezárása ez az utazás.

De ez a nézők számára is egy utazás, sőt, „álomút” ért véget, hiszen évről évre láthattuk, ahogy az asgardiak pimasz hercegéből először szupergonosz, aztán antihős, végül igazi hős válik. Az interjújában ugyan nem mond semmi konkrétumot, de az a tény, hogy Hiddleston „14 év lezárásaként” említi a Loki 2. évadának fináléját (ő ugyanis nem 2009-től számolja a karakterrel együtt eltöltött időt, mert akkor kapta meg a szerepet), arra utal, hogy a színész teljesen meg van elégedve azzal a helyzettel, hogy ez volt az utolsó szereplése a Marvel-univerzumban.

Csakhogy a Marvel-univerzum pont arról híres, hogy Ben bácsi kivételével senkinek sem végleges a halála vagy más síkokra távozása,

és bizonyára van az az összeg, amiért Hiddleston is hajlandó újra felvenni a szarvas fejdíszt meg a zöld palástot. Persze egy ilyen szépen elbúcsúztatott karakter esetében tényleg valami frappánssal kell előrukkolnia Kevin Feige-nek és a forgatókönyvíróknak. Máskülönben utoléri őket a népharag, és semmivel sem fog jobban állni a Marvel szénája, mint most, amikor egyre jobbam zuhan a produkcióik nézettsége, és Jonathan Majors botránya miatt kétségbe esve kapkodnak Kang helyett egy másik főgonosz után. Aki egyébként jó eséllyel a jól ismert vasálarcos gézengúz, Fátum Doktor lesz, és nem az újra zsivánnyá váló Loki, de erről majd inkább egy következő cikkünkben elmélkedünk.

Bajban a Marvel, elkeseredett lépésre szánhatja el magát a stúdió

Két közkedvelt karaktert is visszahoznának a halálból.

Tovább

 

(via Screenrant & Looper)