Naná, hogy a Lincoln Lawyer 2. évada is zseniális lett

Matthew McConaughey helyett ismét Manuel Garcia-Rulfo olvasgatja a dossziékat a menő verdák hátsó ülésén, egy régi gyilkossági ügy felmelegítése azonban alaposan feladja neki a leckét.

Július 6-án került fel a Netflix kínálatába a népszerű Lincoln Lawyer (nálunk: Az igazság ára) tévésorozat második évadának első 5 epizódja, ami természetesen azóta is a streaming szolgáltató TOP10-es listájának első felében tanyázik. Teljesen jogosan:

a dörzsölt és karizmatikus Los Angeles-i védőügyvéd, Mickey Haller, aki a címbéli Lincoln Continental hátsó ülését használja irodaként, továbbra is torokszorítóan izgalmas bűntényeket göngyölít fel, miközben pro bono vállalja kis halak védelmét, és megleckézteti a nagykutyákat.

 

Forrás: Netflix

 

Igaz, a sorozatverzióban már nem az a Matthew McConaughey alakítja Mickey Hallert, aki a 2011-es, azonos című kultfilm főszereplője volt, hanem a legalább annyira sármos Manuel Garcia-Rulfo nyálazza át lóhalálában a Lincolnban az aktákat, miközben egyik bíróságról hajt át lóhalálában a másikra. De igazából persze mindegy is, ki alakítja a vagány Los Angeles-i jogtudort, hiszen a tévésorozat csak szegről-végről a mozifilm közvetlen folytatása: mindkettő a bestseller krimiíró, Michael Conelly hatrészes Mickey Haller-regénysorozatát vette alapul, de egyik csapat sem vett át szolgaian mindent a kiváló alapanyagból.

Míg a McConaughey-féle filmváltozat a regénysorozat első kötetét dolgozta fel, a Netflix sorozat első évada a második kötetből, a Brass Verdictből (magyarul A hazugság csapdájában címmel jelent meg) merített – de már itt is voltak kisebb-nagyobb módosítások: például a gyilkossággal meggyanúsított befolyásos hollywoodi producerből, Walter Elliotból a sorozatverzióban egy David Zuckerberg-kaliberű milliárdos szoftverfejlesztő zseni lett, Trevor Elliot néven.

A második évad Connelly 2011-es regényét, Az ötödik szemtanút veszi alapul: ismét egy parkolóházban elkövetett gyilkossági ügy okoz fejfájást „Los Angeles legszexibb jogászának”, akitől mindenki interjút akar, és akivel mindenki együtt akar dolgozni az első évadban végigvitt Trevor Elliot-ügy óta...

 

Forrás: Netflix

 

Az első évadban Mickey Hallernek kicsit még vissza kellett rázódnia a praxisba, mivel egy szörfbaleset után olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy sokáig tartott a rehabilitációja, ráadásul rászokott a fájdalomcsillapítókra. Elég mélyről kellett tehát visszaküzdenie magát a tárgyalótermek legfelsőbb ligájába, ahol végül úgy brillírozott, mint Michael Jordan a '90-es években, így a második évad már úgy indul, hogy Mickey Haller igazi szupersztár.

Most már nem tárgyalóteremből tárgyalóterembe kell rohangálnia, hanem fotózásokra és interjúkra, és még egy étterembe sem tud úgy beülni, hogy ne hívná randira a hely tűzben égő a tulajdonosnője... Persze a jó Mickey még mindig ugyanúgy féltékenységi rohamot kap, ha az első felesége, Maggie McPherson ügyésznő valakivel randizik, ráadásul amíg hősünknek felfelé ível a szerencsecsillaga, az igazságérzettől fűtött exét lefokozták, ami kissé megnehezíti, hogy továbbra is fele-fele arányban állják kamaszlányuk taníttatásának költségeit – Neve Campbellnek igazi jutalomjáték ez a határozott és céltudatos anyatigris szerepe, tényleg nagyon megérdemelte már, hogy ne csak a Vad vágyak medencés jelenete és a Sikoly-filmek Sidney Prescottja jusson róla eszünkbe először.

 

 

A régi ismerősök közül persze nemcsak Maggie tért vissza a második évadban. Haller második felesége, Lorna Crane (Becki Newton) ezúttal is jogi asszisztensként robotol a híres-neves „Lincolnos ügyvéd” irodájában (mivel hogy már van neki az is, ráadásul igen impozáns kis kulipintyó), de közben nemcsak a saját jogi szakvizsgájára készül, hanem az esküvőjére is – összekötné ugyanis az életét Haller régi motoros cimborájával, az ügyvédi irodának magánnyomozást folytató, kiváló rendőrségi kapcsolatokkal rendelkező Ciscóval (Angus Sampson). Természetesen itt van újra a Lincoln sofőrje, Izzy (Jazz Raycole), a drogos múltját hátra hagyó, jó útra tért extolvaj, aki egy ideje már titkárnői feladatokat is vállal Haller irodájában, annyi az új ügy.

De visszatér Haller nagy nemezisze, Griggs detektív is, aki megkapott egy újranyitott régi rendőrségi aktát, amelyben a gyilkosság gyanúsítottját annak idején – micsoda meglepetés! – pont Haller védte...

 

Forrás: Netflix

 

Mivel Haller nemcsak a büntető törvénykönyvet és a bíróságok eljárásjogi rendszerét ismeri töviről hegyire, hanem a magukat ravasznak gondoló ügyészek észjárását is, ráadásul kiismeri magát Los Angeles alvilágában is, legyen az illető felültetett Santa Monica-i prostituált vagy Hollywood Hills-i nagypályás bűnöző, nincs az az ügy, amit ne tudna zseniális könnyedséggel győzelemre vinni a tárgyalóteremben.

Ezúttal azonban igencsak emberére akad: az egyik szerencsétlen flótás klienséről ugyanis már a legelső részben kiderül, hogy ő volt az igazi elkövető abban a bizonyos régi gyilkossági ügyben, ám ezt Haller nem mondhatja el Griggs detektívnek – hiszen azzal megszegné az ügyvédi titoktartás szentségét.

Ráadásul Haller aktuális kalandja, a szép és temperamentumos étteremtulajdonos távolságtartási végzést kapott a volt férjétől, így Hallernek pro bono még ennek az ügynek is helyet kell szorítania az agyonzsúfolt naptárában...

De ne is szaporítsuk tovább a szót, tisztelt bíróság, a Lincoln Lawyer második évada is ugyanolyan zseniális lett, mint az első. A színészi alakítások parádésak, a zene és a vágás parádés, a nyomozások és a bírósági védőbeszédek ezúttal is kivétel nélkül kiváló agytornák, a szereplők családi kötelékének kusza labirintusa és magánéleti zűrjei ismét kellemesen megbonyolítják a cselekményt. És bár a sziporkázó humorból ezúttal nem kapunk annyit, mint az előző évadban, a tárgyalótermi krimik és a nyomozós sorozatok szerelmesei bátran tegyenek egy próbát az új részekkel is, nem fogják megbánni!

Ítélet: 8/10

Kiknek ajánljuk? A csavaros krimik kedvelőinek, és persze azoknak is, akik szerint a Netflix mostanában csak nézhetetlen szemetet gyárt – itt a bizonyíték, hogy a streaming óriás kínálatában néha igazgyöngyöket is lehet találni.

 

Forrás: Netflix