Nézz klasszikusokat: Szenvedélyek viharában

Felkerült a Netflix kínálatába Brad Pitt és Anthony Hopkins 1994-es klasszikusa, ezért összeszedtünk róla 10 érdekességet.

1. Ez is egy olyan kultfilm, ami valójában könyvadaptáció. Ha valaki esetleg azt gondolná, hogy most éljük a bestseller regények és kultikus képregények alapján forgatott hollywoodi blockbusterek aranykorát, az ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna! Az 1994-es Szenvedélyek viharában alapja Jim Harrison 1978-ban megjelent regénye, a Legends of the Fall volt – vagyis ez a film is ugyanolyan könyvadaptáció, mint a Psycho, a MadarakA majmok bolygójaA cápa, a Rambo, a Die Hard, a Farkasokkal táncolóA rózsa neve, a Jumanji és a James Bond-filmek zöme.

Forrás: InterCom

 

2. A Szenvedélyek viharában a műfaját tekintve igencsak sokszínű. Egyszerre könyvadaptáció, kalandfilm, romantikus film, háborús film, westernfilm és családi dráma. A történet központi figurája az amerikai William Ludlow ezredes (Sir Anthony Hopkins), aki miután megelégelte kormánya indiánokkal szembeni bánásmódját, egy távoli, őslakosok lakta vidéken telepszik le, hogy nyugodtan nevelhesse fel három fiát. Alfred, a legidősebb (Aidan Quinn) csendes, kötelességtudó fiú, aki pontosan tudja, mit akar. Samuel, a legfiatalabb (Henry Thomas) mindenki kedvence, a XIX. századvégi idealizmus megtestesítője. Tristan, a középső gyerek (Brad Pitt) senkihez sem hasonlítható: vad, öntörvényű lélek, akit az ezredes hű indián segédje nevelt képzett harcossá. A három testvér elválaszthatatlan, de amikor felnőnek, életüket előre nem látható tragédiák, szenvedélyek és indulatok más-más útra terelik. A háború és a szerelem, a küzdelem és a családi kötelékek hol eltaszítják, hol mágnesként vonzzák a család tagjait: az apát, a fiúkat és a közéjük álló Susannah-t (Julia Ormond)...

3. Eredetileg Sean Connery alakította volna Ludlow ezredest. Tom Cruise pedig Tristant, de végül Anthony Hopkins és Brad Pitt lettek a befutók.

4. A TriStar Pictures Johnny Deppnek is felajánlotta Tristan szerepét. Ám az öntörvényű sztár visszautasította az ajánlatot, így őt 1994-ben nem a Szenvedélyek viharában, hanem az Ed Wood és a Don Juan de Marco főszerepében láthatta a közönség.

Forrás: InterCom

 

5. Habár a cselekmény Montana államban játszódik, a stáb Kanadában forgatta a filmet. Azzal ugyanis, hogy Alberta és Brit Columbia tartományok lettek a forgatási helyszínek, a TriStar nem kevesebb mint 2 millió dollárt spórolt. Igaz, a film így is 30 millió dollárba került –  de végül 160,6 milliót kaszált a mozikban.

6. Eredetileg Kanada Manitoba nevű tartományban forgattak volna Brad Pitték. Csakhogy Winnipeg városának elöljárói megtiltották a forgatást a stábnak, mert ki akartak vágatni néhány fát. Bár a producerek megígérték, hogy a fákat visszaültetik, és a környéket rehabilitálják, az elöljárók hajthatatlanok maradtak.

7. A stáb direkt a kellemesen enyhe, száraz időjárás miatt választotta forgatási helyszínnek Calgaryt. Ehhez képest ahogy megkezdődött a forgatás, lecsapott az évszázad vihara a kanadai Alberta tartomány legnépesebb nagyvárosára, és rekordmennyiségű eső esett.

Forrás: InterCom

 

8. Eredetileg Gwyneth Paltrow lett volna a Ludlow család életét fenekestül felforgató Susannah. Aztán sokáig úgy volt, hogy Samantha Mathisé lesz a szerep, de végül Julia Ormond lett a befutó.

9. Állítólag Brad Pitt és Julia Ormond nemcsak megjátszották a vásznon, hogy halálosan szerelmesek egymásba... A két fiatal színésznek a visszaemlékezések szerint maga a rendező, Edward Zwick javasolta, hogy lakjanak közös szálláson Calgaryban a forgatás alatt. Így is lett – aminek a pletykák szerint az lett a folyománya, hogy Brad Pitt és Julia Ormond úgy összemelegedtek a magánéletben, hogy a filmbéli szexjelenetük forgatásakor kiküldték az összes stábtagot a szobából, és igazából szeretkeztek.

10. A film I. világháborús jeleneteiben igazi katonák szerepeltek. A világháborús harctéri jelenetek leforgatása két hétig tartott. A helyszín az Alberta állambeli Morley tőszomszédsága volt, ahol több száz helyi lakos és a kanadai haderő katonái voltak a statiszták.