Óriási kihagyott ziccer a Netflix floridai krimisorozata

Bizarr helyszínen, jó alapötlettel, remek szereposztással és a megfelelő lendülettel indul A floridai férfi, hogy aztán ne tudja, merre is tart és hogyan akar odaérni. Pedig ez lehetett volna Edgar Ramirez nagy dobása - akit amúgy bírunk.

Sosem tudtam igazán hová tenni Édgar Filiberto Ramírez Arellanót, vagyis Edgar Ramirezt (Holtpont, Carlos, Igen nap). A venezuelai születésű színész van olyan karakteres, hogy nem lehet rá nem figyelni, ugyanakkor, bár rengeteget foglalkoztatják, pályája legelejét leszámítva sosem kapott igazán fajsúlyos szerepeket.

Ilyenkor mindig kérdés, hogy vajon csak ennyi van-e benne, vagy nem kapott elég lehetőséget,

és logikus volt, hogy sorozatokban is kipróbálja magát. Több díjra, köztük Golden Globe-ra és Emmyre is jelölték az American Crime Story 2018-as, második évadáért, amelyben a meggyilkolt divattervezőt, Gianni Versace-t alakította, majd jött a Tudhattad volna (2020) egy mellékszereppel, most pedig itt van a Netflixen A floridai férfi, ami a saját one man show-ja lehetett volna, ha nem lopja el a dicsőséget egy látszólag teljesen jelentéktelen mellékszereplő.

Forrás: Netflix

 

Hősünk, Mike Valentine (Ramirez) kigyógyulóban lévő szerencsejátékfüggő, aki a szenvedélye miatt nem csak a nyomozói állását és a feleségét veszítette el, de adósságait ledolgozandó egy maffiózónak (Emory Cohen) dolgozik – mások adósságait hajtja be. Néha a főnök csaját, a szőke Dellyt (Abbey Lee) kell fuvaroznia, akivel titokban kavar, és amikor a lány lelép, őt küldik utána Floridába, és amilyen kicsi a világ, pont oda, ahol felnőtt, és ahol a családja még most is él, és ahol apja (Anthony LaPaglia) volt a rendőrfőnök, aki mellékállásban csempészésből élt, és akinek most bárja van a tengerparton. Mike és apja nincsenek jóban, de most

társulnak, hogy megtalálják azt a spanyol aranykincset, amiért Delly is érkezett.

Csakhogy egyikük sem bízik a másikban, majd nemsokára meglátogatja őket Mike volt felesége (Lex Scott Davis), aki szintén rendőr, és aki egy gyilkossági ügyben nyomoz, majd megérkezik a gengszter is, aki joggal érzi úgy, hogy pár dolgot elhallgattak előle.

Forrás: Netflix

 

A sorozathoz tökéletes helyszínt választottak: Florida, az Egyesült Államok leghibbantabb, legvalószínűtlenebb helye, elképesztően magas bűnözési és drogfogyasztási statisztikával és a legbizarrabb eseményekkel, amikkel az állam az országos hírekbe szokott kerülni. Innen is a cím, rendszerint úgy vezetik fel ezeket az őrült sztorikat, hogy „Egy floridai férfi…”

Vagyis adott egy hely, ahol bármi megtörténhet,

és egy jó kis nyomozós szál, ami leginkább a klasszikus film noirok hangulatát idézi meg a kiszámíthatatlan végzet asszonyával, keményfiúival és átveréseivel, és persze ott a kincskeresés a spanyol arannyal. Adott továbbá egy családi dráma, amelyre csak lassan derül fény, sőt, még egy családi dráma, mert Dellyről is kiderül néhány dolog. Ha ez nem lenne elég, kapunk egy dilis mellékszálat egy fegyverbuzi zsaruval (Clark Gregg, Coulson ügynök a S.H.I.E.L.D.-től), aki a családjával a Disneyworldbe érkezett nyaralni, és akinek a pisztolyát pont Mike lovasítja meg, illetve egy afrikai menekült párt, akik annak a lerobbant hotelnek a tulajdonosainak adják ki magukat, ahol hőseink megszállnak.     

Forrás: Netflix

 

Mindebből sok jót lehetne kihozni, ha a készítők a megfelelő arányérzékkel dolgoznának. Jó dolog különböző stílusokat és hangulatokat keverni és váltani, de a dolog csak akkor működik jól, ha ezt a megfelelő előkészítéssel és a megfelelő időzítéssel teszik. A floridai férfit alapvetően egy fanyar fekete humor határozza meg, ami jól is áll neki, de a készítők ezt időről időre megtörik egy-egy igazán drámai pillanattal.

Amitől még nem dőlne össze a világ, ha ezeknek a pillanatoknak lenne igazi jelentősége, helye és/vagy következménye.

Csak egy példa: újra és újra előkerül egy kómában lévő mentős srác, akinek aztán tényleg tragikus a sorsa, hogy aztán ez egy másik fontos szereplőt is tragikusan érintsen, ám ez láthatóan semmiképp nem hat a főszereplőkre, akik még említés szintjén sem foglalkoznak az esettel, aminek végső soron semmi kihatása nincs ez eseményekre. Nem ördögtől való olyan mellékszálakat használni, amikről utólag kiderül, hogy tévutat jelentettek, de ehhez megint csak kell a megfelelő arány-és stílusérzék, és némi tisztelet a szereplők iránt. Ugyanez igaz a karakterekre is.

Forrás: Netflix

 

A legnagyobb mellényúlás a zsidó gengszter, Moss Yankov alakja, akit nem lehet komolyan venni, egy rosszul megrajzolt, erélytelen, hisztis figura, és mivel nem jelent igazi fenyegetést, nincs is tétje annak, amit csinál. A gyilkossági ügyben nyomozó exfeleségnek is annyi jelentősége van, hogy az őt játszó Lex Scott Davis nagyon szép, ahogy a pisztolya után kajtató zsaru is csak azért van, hogy néha röhögjünk egyet – ehhez képest viszont túl random a szerepeltetése. Mike Valentine és Delly karaktere teljesen rendben van, Abbey Lee-nek (Lovecraft Country, Idő) ráadásként van egy nagyon jó kisugárzása, csak a háttérsztorija kissé erőltetett, a show-t viszont a Mike apját alakító Anthony LaPaglia viszi el.

Hiába, no, látszik, ha valaki évtizedeket töltött el a showbizniszben,

és az ősz szakállú, nagydarab ausztrál színész baromi jól öregszik. Bár volt főszerepe (Lantana - A szövevény, 2001), ő mindig is mellékszereplő volt, karakterszínész, de most abszolút látszik, mennyivel több rutin és alázat van benne, mint bármely kollégájában.

Forrás: Netflix

 

Ami Edgar Ramirezt illeti, jól áll neki a szerep, de messze nem dominál benne, megállja a helyét szinte bárkivel szemben, nyilván LaPagliát leszámítva, de a jelek szerint tényleg nincs sokkal több benne, de azért bírjuk.

Értékelés: 6/10