Régi HBO-sorozatok: a Netflixen vagy a Maxon akarod streamelni őket?

Úgy tűnik, stratégiát váltott a Warner Bros. Discovery, és ezentúl nem eltünteti, hanem máshol is elérhetővé teszi az eredeti gyártású tartalmait.

A tavalyi év egyik legnagyobb streamingbotránya volt, amikor kiderült, hogy a Discovery és az HBO Maxot is tulajdonló Warner összeolvadása miatt spórolási okokból eltávolítottak egy csomó sorozatot a szolgáltató kínálatából – köztük például a hazánkban, de máshol is igen népszerűnek számító A besúgót, amihez később további címek csatlakoztak (olyan sikersorozatoké, mint például a Westworld, a The Nevers vagy A farkas gyermekei).

Később kiderült, hogy

a szóban forgó szériák nem válnak örökre elérhetetlenné,

mivel a cég megtakarítási stratégiájának lényege az volt (csak először nem kommunikálták), hogy más szolgáltatóknak adják el az érintett tartalmakat. Így talált például új otthonra A besúgó a frissen indult SkyShowtime-on.

 

Az akkori botrány

Váratlanul eltűnt A besúgó az HBO Max kínálatából

De az Aranyélet 3. évadát is kivették a kínálatból. A hivatalos indok az HBO Max és a Discovery+ összeolvadásának előkészítése.

Tovább


Most viszont újabb fejlemény történt az ügyben, amit ugyan a Warner Bros. Discovery hivatalosan nem erősített meg, de a mértékadónak számító The Hollywood Reporter informátorai úgy tudják, hogy

a cég arra készül, hogy legnagyobb riválisával köt egy olyan üzletet, amelynek értelmében az eredeti gyártású tartalmaik felkerülnek a Netflix kínálatába.

A korábbiakhoz képest viszont hatalmas különbséget jelent, hogy a tervezett szerződés nem tartalmaz exkluzivitást: azaz az érintett címek úgy lesznek streamelhetők a Netflixen, hogy közben bent maradnak a Max (nálunk még HBO Max) kínálatában is.

Ilyesmire korábban nem volt példa az HBO történetében

– csak arra, hogy egy időben az egyik legfontosabb HBO-s cím, a Jóbarátok meglehetősen pikáns módon az Egyesült Államokban az HBO GO-n nem, csupán a Netflixen volt elérhető;

mindez az HBO Max 2020-as indulásával változott meg: a cégnek akkor sikerült visszaszereznie a streamingjogokat.

Bizonytalan. Forrás: HBO Max


A The Hollywood Reporter forrásai szerint az HBO vezetősége érthető módon megpróbálta megakadályozni a drasztikus lépést, de a Warner Bros. Discovery fejesei megszavazták. A döntés egyébként olyan szériákat érinthet, mint például a Bizonytalan, az Issa Rae nevével fémjelzett, 2016 és 2021 között öt évadon át futott sitcom (további címek egyelőre nem szivárogtak ki). A korábbi változásoktól eltérően azonban felhasználóként ezzel csak nyerhetünk, hiszen nem veszítjük el kedvenc sorozatainkat, más előfizetők viszont megismerhetik őket.


(via The Hollywood Reporter)