Remek filmek, és nyomokban sem tartalmaznak karácsonyt

Nagyon reméljük, hogy az év végén mindenkinek lesz ideje végre elolvasni azt a könyvet, megfőzni azt az ételt, játszani azt a játékot vagy megnézni azt a filmet, ami év közben kimaradt. Ebben a válogatásban az HBO GO kínálatából ajánlunk filmeket, ráadásul olyanokat, amelyek annyira nem karácsonyiak, hogy egy tűlevél sincs bennük. Szóval tessék kényelmesen elhelyezkedni, villanyt leoltani és nézni! És az otthon mozizás nagy előnye, hogy nagyon könnyű kideríteni, ki zörög annyit a cukorkás zacskóval.

Szabad szavak

Az ünnepelt írónő (Meryl Streep) néhány régi barátjával (Dianne Wiest, Candice Bergen) egy utazásra indul, hogy végre kikapcsolódjanak, szórakozzanak, és közben begyógyítsák a régi sebeiket. Velük tart az írónő unokaöccse is, aki nemcsak civakodik a hölgyekkel, hanem beleszeret egy fiatal irodalmi ügynökbe. Steven Soderberg szinte teljes titoktartás mellett készítette filmjét, melynek egy részét a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén, a New York és Southampton közötti transzatlanti átkelés során forgatta Deborah Eisenberg novellájából.

 

 

Judy

A film a legendás amerikai színész-énekesnő, Judy Garland életének utolsó hónapjait dolgozza fel. A negyvenes éveiben járó Garland, több, tragikusan végződő házasságon jutott túl, és a hatvanas évek végére folyamatos anyagi és drog problémákkal küzdött. Annak reményében, hogy elegendő pénzt kereshet két kisebb gyermekének eltartására, elvállal egy londoni varietéturnét. Bár Garland népszerűsége Amerikában már megkopott, csillaga Európában még fényesen ragyogott, amikor 1969 telén megérkezett Londonba. A fellépések azonban nem minden zökkenő nélkül zajlanak, Garland folyamatos harcot folytat saját magával, a közönséggel és a menedzsmenttel egyaránt. A címszerepben Renée Zellweger, aki ezért az alakításáért megkapta a második Oscar-díját is.

 

Jojo nyuszi

2020 egyik legjobb filmje. A második világháború idején járunk Németországban. Jojo, a magányos kisfiú az édesanyjával, Rosie-val él, aki egyedül neveli őt. A náci ideológián nevelkedett Jojónak alapjaiban rendül meg a világról alkotott elképzelése, amikor véletlenül rájön, hogy az anyja egy Elsa nevű zsidó lányt bújtat a házuk tetőterében. A kisfiú a tökkelütött, képzeletbeli barátjára, bizonyos Adolf Hitlerre támaszkodva kénytelen átértékelni a nacionalizmussal átmosott gondolkodásmódját. Taika Waititi író-rendező a tőle megszokott stílusban készítette el humorral és érzelemmel teli filmjét. A főbb szerepekben Scarlett Johansson, Sam Rockwell.

 

Volt egyszer egy... Hollywood

Kevés nagyobb esemény van annál a filmes világban, mint amikor Tarantino rendez: 9. filmje hihetetlen sztárszereposztással készült, és ismét különleges, véres és gyilkos humorú. 1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában.
Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is. 

 

Rocketman

A Rocketman egy nagyszabású zenés fantázia Elton John áttörést hozó éveinek hihetetlen emberi történetéről. A film azt a fantasztikus átalakulást követi nyomon, ahogyan a félénk zongorista csodagyerek Reginald Dwightból világszerte ismert szupersztár lesz Elton John néven. Az inspiráló történet – mely Elton legkedveltebb dalaira van felfűzve, a főszereplő Taron Egerton előadásában – nyomon követi a kisvárosi srácot azon az úton, melynek során a popkultúra egyik legikonikusabb figurájává nőtte ki magát. A filmben Jamie Bell alakítja Elton állandó szövegíróját és szerzőtársát, Bernie Taupint, Richard Madden játssza Elton első menedzserét, John Reidet, Bryce Dallas Howard pedig Elton anyját, Sheila Farebrothert testesíti meg.

 

Lajkó - Cigány az űrben

1957 elején a Nagy Szovjetunió úgy dönt, hogy baráti országai közül Magyarországnak ad esélyt, hogy kiválassza a földkerekség első kozmonautáját, aki majd az első ember lehet az űrben. Karmazsin Jenő elvtárs, a Kunmadarasi Vörösiszap Termelőszövetkezet elnöke tudja is, ki lehetne a legmegfelelőbb jelölt a nagy utazásra: Serbán Lajos, azaz Lajkó (Keresztes Tamás), ahogy mindenki hívja, már gyermekkora óta betegesen vonzódik a csillagokhoz. Ezt a vonzalmat nem kis részben anyjának köszönheti, aki beavatta a cigány asztrológia rejtelmeibe, és sajnálatos módon, Lajkó egyik rosszul sikerült rakétakísérletének következtében, már nem lehet velük. Lajkó egész életét egyetlen célnak rendeli alá: eljutni az űrbe, és ott bocsánatot kérni anyjától. Mikor Lajkót kiválasztják az űrutazásra, még nem is sejti, hogy álmai nem véletlenül válnak épp most valóra. Ám előbb Bajkonurban, egy különleges verseny keretében dől el, hogy a magyar Lajkó, a német Helga Mengele, az észt Ilmar, vagy a mongol Timuzsin lesz-e a szerencsés kiválasztott, a versenyt ráadásul maga Leonyid Brezsnyev elnököli. Közben pedig Lajkó apja is újra és újra feltűnik, tovább bonyolítva Lajkó kalandjait.

 

Ruben Brandt, a gyűjtő

Milorad Kristić egészen zseniális filmjében az egész világot bejárjuk egy olyan utazás során, amely percenként okoz újabb és újabb meglepetéseket. A művészet olykor veszélyesebb, mint az élet, derül ki a Ruben Brandt, a gyűjtő című egészestés magyar animációs akció-thrillerből. Különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt és csapatát az újabb festmények ellopásában, a rendőrség pedig tehetetlen. Csupán Kowalski, a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban, de veszélybe kerül az élete, amikor beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe. A pánikba esett biztosítótársaságok százmillió dollár jutalmat ajánlanak a nyomravezetőnek, ezt hallva pedig az alvilág is bekapcsolódik a macska-egér játékba, mindent elsöprő lavinát indítva el.