Tinglitangli marhaság a Pierce Brosnan-féle „bankrablós Apádra ütök”

Jól áll az egykori James Bondnak a bankrabló após szerepe, de ez édeskevés egy emlékezetes vígjátékhoz.

Július 7. óta elérhető a Netflixen Pierce Brosnan új filmje, a Szélhámos rokonok. Azóta is kirobbanthatatlan a népszerű streaming szolgáltató toplistájának első helyéről, így aztán szakmai kötelességünknek éreztük, hogy megnézzük, tényleg olyan jó-e „bankrablós Apádra ütök”.

Jó, de csak annyira, mint egy kínzó székrekedés utáni hirtelen jött hasmenés.

Az ember elröhögcsél rajta másfél órát, később viszont már mélységesen megbánja, hogy egyáltalán rááldozott ennyit az értékes idejéből.

 

Forrás: Netflix

 

Pedig alapjában véve nem lett volna ez rossz film, csak a vicces alapötletet nem tudták tisztességesen kibontani a forgatókönyvírók. Pierce Brosnanék persze tényleg próbálnak tisztességgel bolondozni, de ez sokszor pont annyira fájdalmas, mint józanul végignézni egy családi karaoke bulit, ahol a nyugdíjaskorban is fickós nagypapa azt hiszi, ő Joe Cocker.

A sztori egyébként tényleg ugyanaz pepitában, mint Ben Stiller és Robert De Niro emlékezetes 2000-es vígjátéka, az Apádra ütök, amiben a kelekótya vej-jelöltet folyton-folyvást próbára teszi a CIA berkeiben edződött, nyugdíjas hírszerző. Csak a jól bevált recepten ezúttal csavartak egy kicsit a készítők:

egy öreg ügynök helyett most egy öreg bankrabló az após, aki alaposan megizzasztja az egyszem kislányát épp feleségül venni készülő jó szándékú, de teszetosza mamlaszt.

 

Forrás: Netflix

 

Esetünkben konkrétan azzal, hogy a sármos Billy McDermott (őt alakítja Pierce Brosnan) és a bájos felesége (Ellen Barkin) pont azt a kisvárosi pénzintézetet rabolja ki, ahol az igazgató nem más, mint a szerencsétlen flótás főhősünk, Owen (Adam Devine), a rablópáros lányának (Nina Dobrev) vőlegénye. Ez persze még csak a filmet végigkísérő konfliktuscunami eleje, a rá következő percekbe belefér még jó pár bűntény és lövöldözés, amikor is kő kövön nem marad. Kiderül ugyanis, hogy az egykori sztárbűnözők a saját főnöküket is meglopták, hogy végre élvezhessék a meglovasított mesés összegből a nyugdíjas éveket, a gengszterek azonban foglyul ejtik a lányukat, Owen menyasszonyát, és ötmillió dollárt követelnek érte, így hát az apósnak, az anyósnak és a széllelbélelt vőlegénynek együtt kell megszereznie a pénzt – természetesen újabb bankrablásokból...

Pierce Brosnannek már csak a James Bond-múltja miatt is veszett jól áll a sportkocsival száguldozó, egy fél magánhadsereget egymaga halomra lövő, hétpróbás gazember szerepe,

Adam Devine viszont nem tudott felnőni a feladathoz. Az az egy szem Shrek-jelmezes jelenetét leszámítva egyáltalán nem vicces a játéka, a poénjai pedig valahogy mindig lemaradnak egy lépéssel és vagy szánalmasan laposak, vagy túltoltan kínosak. Ezt a karaktert egyértelműen Adam Sandlernek kellett volna eljátszania, és már csak azért is furcsa, hogy nem így történt, mert ő volt az egyik vezető producer, magát a  filmet pedig eleve az ő Happy Madison Productions nevű cége hozta tető alá...

 

 

A Szélhámos rokonok előzetese nagyon csalóka, mert lényegében az összes ütős jelenetet belezsúfolták a filmből – nem csoda, hogy nagy lelkesedésünkben mi is lépre mentünk, amikor azt írtuk róla még júniusban, hogy fergetegesnek tűnik az Apádra ütök gengszterverziója.

Fergetegesnek tűnik az Apádra ütök gengszterverziója

Kijött egy előzetes a Netflixre július 7-én érkező Szélhámos rokonokhoz, amelyben Pierce Brosnan játssza a rettegett, kekec apóst – aki történetesen bankrabló.

Tovább

 

Tényleg szép dolog a az amerikai szórakoztatóipartól, hogy sorra ontja a tartalmakat az olyan egykori közönségkedvencektől és halhatatlan mozisztároktól, mint a 70 évesen is vigéckedő Pierce Brosnan, a 61 évesen is őrült kaszkadőrmutatványokra vállalkozó Tom Cruise, a 80 évesen is ostort pattogtató Harrison Ford, vagy épp a 75 éves Schwarzenegger és a 77 éves Stallone, akikről pont a Netflix forgatott dokumentumfilmet.

Azt azonban fel kellene már fognia végre minden kontentgyárosnak, hogy ma, amikor minden fronton a nézők (olvasók, játékosok stb) kegyeiért és pénztárcájáért folyik a verseny, már nem elég az üdvösséghez újra stukkert adni egy '90-es évekbeli húzónév kezébe...

 

Ítélet: 4/10

Kiknek ajánljuk? Azoknak, akik élnek-halnak a blőd vígjátékokért, és persze azoknak is, akiknek mindig is Pierce Brosnan volt a kedvenc James Bondjuk.