Újabb gyalázatos Stephen King-spinoff készült

A Pet Sematary: Bloodlinesnak sem sikerült megtörnie a 36 éves átkot – azóta nem készült értékelhető minőségű folytatás, előzmény vagy spinoff Stephen King művei alapján.

Habár az évek, évtizedek során számtalan sikeres King-adaptációt és tévés remake-et mutattak be, amikor arra kerül a sor, hogy az alkotók továbbgondolják az eredeti anyagot, rendre elégtelen minőségű végeredmény születik. A legutóbbi színvonalasabb folytatás, ami az író munkáján alapult, az 1987-es Creepshow 2. – Rémmesék volt: azóta egyetlen kivételtől eltekintve minden folytatás, előzmény vagy spinoff elhasal.

Nem jelent kivételt ez alól a szabály alól a Paramount+-ra október 6-án felkerült Pet Sematary: Bloodlines sem, ami az 1989-es Kedvencek temetője előzményfilmje/spinoffja, és annak a Jud Crandallnak a fiatal éveit meséli el, aki megismertette a Creed családdal a Kedvencek temetőjét és a mellette fekvő indián temető átkát. (A Pet Sematary: Bloodlines nálunk várhatóan a SkyShowtime-on lesz elérhető valamikor a jövőben.)


És annak ellenére, hogy az új film alkotói előtt ott állt volna a lehetőség, hogy megválaszolják az eredeti film egyik fontos, megválaszolatlanul maradt kérdését (mégis miért javasolja Jud Louis Creednek, hogy a kisállattemető helyett az indián temetőben ássa el a család elpusztult macskáját, ha egyszer tudta, hogy az milyen következményekkel járhat?), a David Duchovny, Henry Thomas, Samantha Mathis, Pam Grier és Jackson White főszereplésével forgatott mű csak még nagyobb zavart hagy maga után.

Az elmúlt 36 évben a fent említett egyetlen jól sikerült kivételt az Álom doktor jelenti, amit a Ragyogás című, King regényén alapuló horror folytatásaként mutattak be 2019-ben, a felnőtt Danny Torrance-szel a középpontban. Fontos különbség a többi King-utánérzéshez képest, hogy ennek a filmnek a forgatókönyvén maga az író személyesen is dolgozott. Szóval a tanulság talán az, hogy

Stephen King nélkül nem érdemes Stephen King-előzményt, folytatást vagy -spinoffot készíteni.

Bár egyes vélemények szerint eleve bukásra van ítélve minden horror vagy misztikus műfajú King-feldolgozás – lásd korábbi cikkünket a témában.


(via ScreenRant)

 

Korábbi cikkünk a témában

Miért ennyire vacak a legtöbb Stephen King-adaptáció?

A horror királyának művei csak nagy ritkán működnek megfilmesítve, pedig az alapanyag elég masszív szokott lenni.

Tovább