Elhunyt Máthé Erzsi

A színművésznő 95 éves volt.

Május 8-án meghalt Máthé Erzsi, kétszeres Jászai Mari-díjas, Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, a Nemzet Színésze. A szomorú hírt a Katona József Színház osztotta meg a Facebook oldalán. A színháznak maga is alapító tagja volt.

Mertz Erzsi néven született Budafokon, ahol nagy szegénységben nőtt fel.

“A szüleimmel úgynevezett barlanglakásban laktunk, emlékszem, ha nagy eső volt, befolyt a víz, a szomszédok segítettek kilapátolni. A sok nedvességtől persze a fal is penészedett, de szerencsém van, nem voltam beteges, egészen 85 éves koromig az égvilágon semmi bajom nem volt”

– emlékezett vissza.

Forrás: Katona József Színház

 

Eredetileg nem gondolkodott a színészi pályában, miként mondta:

“Már gyerekként is volt bennem belső kényszer, hogy a tükör előtt előhívjak érzéseket. Ültem, álltam a tükör előtt és sírtam, zokogtam, nevettem vagy táncoltam egy zenére. Mindig játszottam valamit, de akkoriban nem is jutott eszembe, hogy színésznő legyek. Azért sem, mert egyszerű családból való voltam, elvált szülők gyereke. Aztán színésznő lettem.”

A kereskedelmi iskola után egy faárudában helyezkedett el, titkárnőnek készült. 1945-ben a május 1-jei műsorban a Sasfiók egyik monológját adta elő, ezt hallva a főnöke rábeszélte, hogy próbálkozzon meg a színészettel. A Színművészeti Főiskolára nem vették fel, az Országos Színészegyesület Színészképző Iskolájába járt, ahol olyan neves tanárai voltak, mint Rátkai Márton, Ascher Oszkár, Lázár Mária, Várkonyi Zoltán és Gobbi Hilda. Művésznevét 1949-ben kapta, amikor Szörényi Éva helyett beugrott egy darabba a Nemzetibe. Az előadást Major Tamás rendezte, aki azt mondta, ilyen néven nem lehet színésznő. Ekkor már egy éve elvégezte az iskolát, és a Vígszínház tagja volt. Itt ismerkedett meg későbbi férjével, Szendrő Józseffel.

1952-ben, miután elváltak Szendrővel, átment a Nemzeti Színházba, amelyet akkor Gellért Endre vezetett. A társulatnak három évtizeden át volt tagja. 1982-ben Zsámbéki Gáborral és Székely Gáborral megalapították a Katona József Színházat.

1956-ban és 1971-ben Jászai-díjjal, 1985-ben Kossuth-díjjal ismerték el a munkásságát. 2000-ben a nemzet színészévé választották, de ő is alapított egy díjat: a Máthé Erzsi-díjat a saját vagyonából hozta létre, és minden évben egy-egy fiatal színésznek ítélik oda. 

A színház mellett több mozifilmben és tévéjátékban is szerepelt. Játékát megőrizte többek közt A Hamis Izabella című krimi, a Fekete város című televíziós sorozat, a Ház a sziklák alatt című dráma és a Szindbád.

"Tehetségével, temperamentumával, humorával, szakmai alázatával, és maximalizmusával minden színész generációnak példát mutatott. Összetéveszthetetlen orgánuma, alakításai felejthetetlenül égtek a közönség és a színházi világ emlékezetébe."

– olvasható a Katona József Színház posztjában.

Máthé Erzsi 84 évesen vonult vissza a színészettől, május 16-án lett volna 96 éves.


(via MTI, Színház Online, 24.hu)