Autista kislány költözik a Szezám utcába

Újabb szereplővel bővül a Szezám utca. A világon az egyik legnépszerűbb bábfilmsorozat már majdnem ötvenéves és a jól ismert szereplőkhöz, Elmo, Grover, a Cookie Monster és Oscar mellé csatlakozik a narancssárga hajú kislány Julia is, aki autizmussal él.

Mivel a Szezám utca az egyik legnézettebb és legrégebben futó gyerekeknek szóló sorozat, hatalmas a felelősségük. A széria mindig is nagy hangsúlyt fektetett a gyerekek játékos nevelésére, és a társadalmi felelősségvállalásra, és ezzel a karakterrel nagyot léptek előre az ügyben.

Forrás: http://autism.sesamestreet.org

 


Az autizmus diagnosztizálása rendkívül nehéz dolog, mivel nagyon sokszínű maga a betegség: számos tünete van, és széles skálán mozog.


A wikipédia megfogalmazása szerint: Az autizmus spektrumzavar (a kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van) egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg.


Christine Ferraro, a sorozat egyik írója is ezt a problémát emelte ki nyilatkozatában:

„A nagy kérdés rögtön az elején felmerült: Hogyan csináljuk? Hogyan beszéljünk az autizmusról? Bonyolult, mert az autizmus nem egy konkrét dolog, nagy különbségek vannak, minden embernél másképpen nyilvánul meg.”


A debütáló részben Julia egy pár általános jellemzőt jelenít meg: pl amikor Big Bird bemutatkozik neki, nem vesz róla tudomást. Ez Big Birdöt nagyon elszomorítja, és azt gondolja, hogy Julia biztos nem szereti őt. De a többi szereplő megnyugtatja: ő egy kicsit másképp viselkedik. Később, amikor a gyerekek fogócskáznak, Julia elkezd izgatottan ugrándozni. Ez például tipikus jellemzője lehet egy autizmussal élő gyereknek. És a gyerekek – ahelyett, hogy elutasítanák Juliát, kitalálnak egy új játékot, amiben mindenki együtt ugrálhat.

Az is kiderült, hogy Stacey Gordon, Julia bábosa egy autista gyerek anyukája. Szerinte is fantasztikus és óriási dolog az autista szereplő behozása a sorozatba.

"Ha a fiam barátai találkoztak volna már hasonló viselkedéssel pl egy tévéműsorban, mielőtt testközelből, az osztályteremben tapasztalták meg ezt a jellegű viselkedést, lehet, hogy nem ijedtek volna meg. Talán nem aggódtak volna, amikor a fiam sírt. Megtudhatták volna, hogy ő másképpen játszik, és ez nagyon jó lett volna.”

Arról még nincs hír, hogy Julia állandó szereplője lesz-e a sorozatnak, de Ferraro, aki már 25 éve írója a szériának, nagyon lelkes.
„Szeretném, ha ő nem Julia, az autista kislány lenne a Szezám utcából, hanem csak egyszerűen Julia.”

A kislány áprilisban debütál a sorozatban.