Hamarosan a Netflix is elkezdi cenzúrázni a filmjeit, hiszen a dohányzás rossz

A sorozatok nem mutathatnak rossz példát a gyerekeknek. Még a Stranger Things sem.

A Truth Initiative nevű dohányzásellenes szervezet nekiment a Netflixnek, mivel úgy tapasztalták, hogy a gyártásukban készülő nyolcvanas években játszódó szériában túl sokat dohányoznak a szereplők, amivel rossz példát mutatnak a fiatal közönségnek (az már más kérdés, hogy eleve miért néz egy gyerek egy sci-fi/horrorsorozatot).

A július 4-én harmadik évadával folytatódó Stranger Thingsben főleg Jim Hopper seriff cigizik sokat – mondhatjuk, hogy láncdohányos, ami annak idején egyáltalán nem volt szokatlan, de manapság a dohányzás önmagában sem számít túl szalonképesnek az Egyesült Államokban.

A támadásra reagálva a Netflix nyilvánosságra hozott egy közleményt, amiben megígérik, hogy a jövőben jobban odafigyelnek az eredeti gyártású műsoraikban a dohányzás megjelenítésére. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben a történelmi hűség vagy ténybeli körülmények nem követelik meg, a tévés besorolás szerint 14 éven aluliaknak, a mozis besorolás szerint pedig 13 éven aluliaknak is ajánlott művekben nem jelenítenek meg sem cigarettát, sem e-cigarettát, sem dohányzást.

A magasabb korhatár-besorolással futó jövőbeli alkotásokban pedig szintén nem szerepelnek majd dohányzó figurák, kivéve, ha azt a művészi szabadság vagy a karakter jelleme megköveteli, illetve ha történelmi vagy kulturális szempontból fontos a cselekményben. Ezenkívül vizuálisan, figyelmeztetések formájában is felhívják majd a figyelmet a dohányzás káros hatásaira, de azt még nem tudni, ezt pontosan hogy tervezik megvalósítani.


(via Uproxx)