Meglepő, hogy mit nem lehetett kimondani a brit tévében

Előkerült egy tiltólista, amin a szokásos káromkodások mellett Jézus neve is szerepel.

Arthur Smith komikus egy meglepő listát osztott meg a közösségi oldalán. A 80-as évekből származó dokumentum azokat a szavakat sorolta fel, amelyek tabunak számítottak a tévében. A lista készítője három kategóriába osztotta be a kifejezéseket: „Soha”, „Csak ha nagyon muszáj”, „Oké”.

Az első kategóriában a szokásos obszcén szavak (b***ás, p**a, g**i stb.) mellett meglepő módon ott van „Jézus Krisztus” és a szmegma is. A tűrt kategóriában megtalálható a „szemét” (bastard), a „rohadék” (bloody), a here (bollocks), a „pöcs” (prick), illetve a „Jézus” és az „Ó, Istenem” is.

Meglepő módon a „szar” (shit) , a „segg” (arse) vagy a farok („dick”) zöld utat kaptak.

A jegyzet szerzője figyelmeztet arra is, hogy a termékek és közéleti szereplők esetében tartózkodni kell a rágalmazó kijelentésektől. A parlamenti képviselőket vagy a nemesség tagjait szóba lehet hozni, de extrém óvatossággal kell eljárni, amikor a homoszexualitás vagy a csalás témája kerül szóba.

Hasonló tiltólista egyébként az Egyesült Államokban is létezett. George Carlin, a legendás stand-up komikus 1972-ben adta elő a „Hét szó, amelyet soha nem mondhatsz ki a tévében” című monológját, amelyben a vonatkozó szabályozás ellen lázadt. Később ennek köszönhetően az amerikai legfelsőbb bíróság egy olyan döntést hozott, amely segített tisztázni, hogy a szövetségi kormányok milyen mértékig korlátozhatják a műsorszolgáltatókat.

via: Independent