Sokan nem hittek A vörös sárkányban, mégis kultfilm lett

Maga Sir Anthony Hopkins sem akart harmadik Hannibal Lecter-filmet, de végül 9 kilót fogyott, hogy hitelesen játszhassa el a hírhedt sorozatgyilkos fiatalabb változatát.

Az 1991-es A bárányok hallgatnak, amelyben Anthony Hopkins alakította Hannibal Lectert, az FBI-nak segítő kannibál sorozatgyilkost, nagyon hamar a kritikusok kedvence lett. Tódultak rá a nézők is, és a következő évben öt Oscar-díjat nyert. 2001-ben készült hozzá egy folytatás Hannibal címmel, ami szintén kasszasiker lett, és mivel ez egy Thomas Harris-regény alapján készült, Dino De Laurentiis producer úgy döntött, hogy akad itt még megfilmesíthető Harris-regény: le kell forgatni A bárányok hallgatnak előzménysztoriját az 1981-es A vörös sárkány című könyv alapján!

De mindenki bolondnak tartotta a producert az ötlete miatt, mivel ezt a könyvet Michael Mann már megfilmesítette 1986-ban Az embervadász címmel, Brian Coxszal Hannibal Lecter szerepében.

Forrás: UIP Duna-film

 

Maga Sir Anthony Hopkins is bizonytalan volt benne, hogy jó ötlete-e egy újabb film, és sokáig halogatta a szerződése aláírását. Nagyon aggódott ugyanis amiatt, hogy egy Hannibal Lecter-trilógia már túl sok lenne az ő főszereplésével, még a végén hőssé avatnának a nézők egy alapvetően beteg és gonosz bűnözőt...

Egyedül az győzte meg Hopkinst (valamint a címbéli sárkánytetoválásos sorozatgyilkost alakító Ralph Fiennest is, aki egyáltalán nem szerette a 2001-es Hannibalt), hogy a produkció sikeresen leigazolta Ted Tally forgatókönyvírót, aki annak idején Oscar-díjat kapott A bárányok hallgatnakért, és aki 1991 óta számos ajánlatot visszautasított, mert nem akart már több sorozatgyilkosos filmen dolgozni. Itt viszont imponált neki, hogy teljesen szabad kezet kapott, és olyan Hannibal Lecter-jeleneteket is beletehetett a filmbe (a bestseller író Thomas Harris áldásával), amelyek nem szerepeltek az eredeti regényben.

Anthony Hopkins végül kötélnek állt, sőt, 9 kilót fogyott, hogy minél hitelesebben játszhassa el Hannibal Lecter fiatalabb változatát, aki megint segít egy FBI-ügynöknek elkapni egy sorozatgyilkost.