10 dal, ami évtizedekkel később újra sláger lett

Kate Bush Stranger Things-es másodvirágzásán felbuzdulva összegyűjtöttünk néhány olyan dalt, amelyek hosszú évekkel az eredeti megjelenésük után valamilyen okból ismét felkerültek a toplistákra.

Ben E. King: Stand By Me (1961, 1986)

A legendás R&B énekes dala 1961-ben a Top 5-ben végzett az amerikai slágerlistán, majd 25 évvel később a Stephen King regényéből készült azonos című film betétdalaként újra bekerült a legjobb 10 közé.


The Contours: Do You Love Me (1962, 1988)

A Motown-vezér Berry Gordy Jr. által jegyzett R&B dal is hasonló jelenséget produkált, ugyanis 1962-ben a 3. helyig jutott a Billboard 100-as mezőnyében, majd 26 évvel később, a Dirty Dancing című filmben való elhangzása után ismét kiadták kislemezen és ekkor a 11. helyig verekedte magát.

 

The Beatles: Twist and Shout (1964, 1986)

1986-ban, 22 év után szintén Hollywood repítette vissza a legjobb 25 közé az akkor már 16 éve feloszlott zenekart, miután a Meglógtam a Ferrarival és a Vissza a suliba című filmekben is felcsendült az eredetileg az Isley Brothers által sikerre vitt szerzemény.


The Righteous Brothers: Unchained Melody (1964, 1990)

A Bill Medley és Bobby Hatfield alkotta duó 1965-ben készítette el saját verzióját az eredetileg tíz évvel korábban íródott dalból, amivel akkor egészen az amerikai slágerlista 4. helyéig jutottak. 25 évvel később aztán a Demi Moore és Patrick Swayze főszereplésével készült Ghost című filmben ismét felcsendült a dal, ami a mozi sikerének hatására ismét felkerült a toplistákra: az USA-ban a 13. helyig jutott, több országban, köztük Angliában viszont egészen az első helyig menetelt.

 

Louis Armstrong: What a Wonderful World (1967, 1988)

Satchmo balladája az első megjelenése idején Angliában ugyan az első helyre került, az USA-ban azonban nem volt sikeres, ugyanis az amerikai ABC Records elnöke gyűlölte a dalt és nem volt hajlandó promotálni azt. Több mint 20 évvel később azonban, miután elhangzott a Jó reggelt, Vietnam! című filmben, az Egyesült Államokban is a Top 40-ben végzett.

 

Queen: Bohemian Rhapsody (1976, 1992)

A Queen éppen csak felocsúdott énekesük, Freddie Mercury elvesztéséből, amikor utolérhetetlen mesterművük, a Bohemian Rhapsody, közel 17 évvel eredeti megjelenése után ismét felkerült az amerikai slágerlistára és annak egészen a 2. helyéig menetelt. A dal ráadásul hét pozíciót rávert egykori 9. helyezésére, miután felcsendült a Wayne világa című film egyik azóta ikonikussá vált jelenetében.

 

The Clash: Should I Stay or Should I Go (1982, 1991)

A brit punk rock banda 1982-ben dobta piacra a szóban forgó kislemezt, ami ugyan akkor is az angol Top 20-ban végzett, azonban igazán nagy sikert akkor arattak vele, amikor közel 10 évvel később egy Levi’s reklámfilmben is felhasználták. Ennek köszönhetően ugyanis a dal akkora népszerűségre tett szert, hogy végül egészen a brit toplista éléig menetelt, a reklámot pedig még a Genesis is kiparodizálta az I Can't Dance című számuk videóklipjében.


Elton John: Candle in the Wind (1974, 1997)

A dal az első megjelenésekor is jól teljesített, hiszen Angliában a 11. helyig jutott a slágerlistán, azonban a 23 évvel később, Diana hercegnő halála után némi szövegváltoztatással ismét piacra dobott szám ekkor már az óceán mindkét oldalán az első helyre került és a mai napig több mint 33 millió példány talált gazdára belőle, amivel minden idők második legkelendőbb kislemezének számít.


Whitney Houston: I Will Always Love You (1992, 2012)

Sajnos ezúttal is tragédiának kellett történnie ahhoz, hogy egy ikonikus dal ismét a slágerlisták élmezőnyébe kerüljön. Az énekesnő halálát követően ugyanis - 30 évvel a megjelenése után - az eredetileg Dolly Parton által írt és country dalként előadott szám ismét a Top 10-be jutott az amerikai slágerlistán.

 

Kate Bush: Running Up That Hill (1985, 2022)

És a legutóbbi szenzáció: a ’80-as évek egyik legkülönlegesebb brit énekes-dalszerzőnője karrierje során először került az amerikai Billboard 100-as lista Top 10-es mezőnyébe, miután az eredetileg 1985-ben megjelent dala felcsendült a Stranger Things című, hihetetlen népszerűségnek örvendő Netflix-sorozat egyik epizódjában. A szám annak idején is szép sikereket ért el, azonban a szériának köszönhetően egészen elképesztő eredményeket produkál szerte a világon, hiszen

37 évvel megjelenése után 22 pozíciót rávert egykori 30. helyezésére az amerikai slágerlistán.


A hihetetlen másodvirágzást pedig maga a művésznő sem hagyhatta szó nélkül és honlapján a következő üzenetet tette közzé:

„Talán hallottatok róla, hogy Netflixre felkerült a Stranger Things fantasztikus, lebilincselő új évada. Felcsendül benne a Running Up That Hill című dal is, ami teljesen új életre kelt azoknak a fiatal rajongóknak köszönhetően, akik imádják a sorozatot - amit én is imádok! Hála nekik, a szám világszerte felkerült a slágerlistákra, az Egyesült Királyságban a 8. helyen debütált. Ez az egész annyira izgalmas! Köszönöm mindenkinek, aki támogatta a dalt. Lélegzetvisszafojtva várom a sorozat júliusban érkező fennmaradó részét. A legjobbakat kívánom, Kate.”