10 dolog, amit talán nem tudtál Johnny Cashről

Február 26-án lett volna kereken 90 éves a country zene egyik legnagyobb legendája. Íme néhány kevésbé köztudott infó az ikonikus zenészről.

A Johnny Cash nem az eredeti neve volt

Sam Phillips, az énekes első lemezének producere meg volt győződve róla, hogy ügyfele neve valójában művésznév, ami érthető, hiszen a Cash tényleg szinte túl jól hangzik, hogy születési név legyen. Azonban tévedett, ugyanis Johnny vezetékneve tényleg a sajátja volt, a keresztneve volt az, amit utólag vett fel. A hadseregben ugyanis nem tartották megfelelőnek eredeti nevét, hiszen az mindössze két betűből állt. Így lett a J.R.-ból John R. Cash, a többi pedig ahogy mondani szokás, már történelem.

Forrás: ABC Photo Archives/Disney General Entertainment Content via Getty Images


Sebhelyét egy orvosi műhibának köszönheti

Mialatt a hadseregben szolgált, egy cisztát találtak az arcán, amit műtéttel távolítottak el róla. Azonban az operációt végző orvos állítólag részeg volt, így Johnny végül egy maradandó heggel lett gazdagabb a beavatkozás után.

Forrás: Kevin Mazur/WireImage

 

Felnőtt korában tanult meg gitározni

Bár gyerekkorától kezdve imádta a countryzenét, első gitárját csupán 18 évesen, Németországban vásárolta meg, amikor a koreai háború idején ott állomásozott a hadsereg tagjaként, ahol a szovjet adások Morse-kód elfogója volt. Ösztönös tehetségként hamar ráérzett a hangszer ízére és akkoriban írta meg későbbi első nagy slágere, a Folsom Prison Blues alapjait is.

 

Egyik leghíresebb dalát egy véletlen inspirálta

Szintén a hadseregben történt, hogy a magnójában véletlenül visszafele játszott le egy kazettát, amin bajor gitárzene volt. Az így kapott hangzás akkora hatással volt rá, hogy később ez inspirálta a Walk the Line című dala megírására.


Legnagyobb slágere nem az ő dala volt

Bár rengeteg szerzeménye jutott fel a pop és a country listákra, legismertebb dalának nem ő volt a szerzője. A Ring of Fire című számot ugyanis eredetileg későbbi sógornője, Anita Carter jelentette meg kislemezen, a dal szerzői pedig majdani felesége, June és az énekes, Merle Kiglore voltak. A szám eredetileg (Love’s) Ring of Fire címmel jelent meg 1963-ban, de nem lett belőle sláger, egészen addig, amíg Johnny fel nem dolgozta egy kis mexikói mariachi hangzással megspékelve, még ugyanabban az évben. Az ő előadásában a szám a country listán az első helyre, a pop mezőnyben pedig a legjobb 20 közé került.


Sosem ítélték börtönbüntetésre

Bár rosszfiús imidzsét nem meghazudtolva többször meggyűlt a baja törvénnyel és hét alkalommal is letartóztatták, csupán néhány napot töltött a rács mögött, kisebb kihágásokért. Egyszer például birtokháborításért kapcsolták le, akkor még a lábujját is eltörte, amikor belerúgott a cellája ajtajába. Legsikeresebb koncertlemezeit azonban börtönökben adta, ahol raboknak játszott. Az egyik közülük, Merle Haggard később igazi country sztár lett, miután Johnny előadása akkora hatással volt rá, hogy megfogadta, hogy ha szabadlábra kerül, zenésznek áll.

 

Mindig feketében játszott

Nem véletlenül kapta a Man in Black becenevet, ugyanis tényleg minden fellépésén fekete ruhát viselt. Eleinte azért kezdett fekete öltönyöket hordani, mert úgy gondolta, ez szerencsét hoz neki, ugyanis élete első koncertjén is abban lépett színpadra. Egyszer azzal viccelődött Larry Kingnek:

Ha besétálsz a gardróbomba, ott teljesen sötét van.”

 

Állítólag ő volt az első személy, akit az amerikai állam beperelt erdőtűz gyújtásért

A zenész gyakran látogatott ki a Jesse James névre keresztelt lakókocsijával a sivatagba, hogy metamfetaminnal üsse ki magát. Egy alkalommal azonban, amíg aludt, olaj szivárgott ki a járműből és tüzet okozott a Los Padres Nemzeti Vadvédelmi Területen, elpusztítva több hektárnyi fát és 44 veszélyeztetett kondorkeselyűt. Cash nem mutatott túl nagy megbánást és így kommentálta az incidenst:

Kicsit sem érdekelnek a sárga ölyveitek.”

Egyszer megtámadta egy strucc

Az ötvenes éveire már megengedhette magának, hogy saját farmja legyen, ahol többek közt struccokat is tartott. Egy napon egy hím madár mellkason rúgta, amitől eltört öt bordája és belső vérzése lett. Az incidens után ráadásul akkora fájdalmai voltak, hogy végül rászokott a morfiumra.

Forrás: Robert Alexander/Getty Images


Bosszúból csinált egy viccdalt

Amikor úgy érezte, kiadója elhanyagolja őt, 1984-ben írt egy dalt, aminek a Chicken in Black címet adta, és arról szólt, hogy az agyát egy csirkébe ültették. A Columbia néhány évvel később utcára is tette.