10 érdekesség a 70 éves Stingről

Ha létezik olyan zenész, aki stílusokat és generációkat átívelően több mint 40 éve töretlenül sikeres, és tevékenysége mind a közönség, mind a szakma szemében példaértékűnek számít, akkor az minden bizonnyal az 1951. október 2-án született Gordon Sumner, vagy ahogy mindenki ismeri: Sting. A kerek évszám megünneplése kapcsán összegyűjtöttünk pár olyan érdekességet, amit nem biztos, hogy tudtál a 17-szeres Grammy-díjas művészről.

Gordon? Hogy ki?

Művészneve onnan ered, hogy amikor fiatalon jazz klubokban játszott, rendszerint egy sárga-fekete csíkos pulóverben állt színpadra, amiben úgy festett, mint egy méh vagy egy darázs. Így aztán zenésztársai hamarosan ráragasztották a Sting, azaz fullánk becenevet, ami azóta annyira hozzá nőtt,
hogy

még gyermekei és édesanyja is így szólítják,


 úgyhogy elmondása szerint meg sem fordulna az utcán, ha valaki a születési nevét kiabálná utána.

Mr. Sumnernek tisztelettel jelentem

Mielőtt zenészként befutott volna, többek között kalauzként, építőmunkásként, angol tanárként, futballedzőként és adóellenőrként is dolgozott. Utóbbit, melynek során eladósodott embereken kellett tartozásokat behajtania, lélekrombolónak tartotta, tanári állását viszont a világ lefontosabb munkájának nevezte.

Milyen volt szőkesége...

A The Police-tagok egyenszőke hajának védjegyévé válása csupán egy furcsa véletlennek köszönhető. Történt ugyanis, hogy 1978-ban, az első nagylemezük megjelenése előtt még olyan kevés pénzük volt, hogy kétségbeesésükben elvállaltak egy szerepet egy rágógumi reklámban, melynek készítői azt a feltételt szabták, hogy mindhárom tag szőke hajjal álljon a kamerák elé. A reklám ugyan elkészült, de végül soha nem került adásba, a trió hajszíne viszont a későbbiekben is szőke maradt.

I Want My MTV

A Dire Straits „Money for Nothing” című dalának elején ő énekli a legendás „I Want My MTV” sort, ami miatt még szerzőként is megjelölték a számban, ugyanis annak dallama megegyezik a The Police „Don’t Stand So Close to Me” című slágerének verze melódiájával. A„Money for Nothing”-ot a Live Aiden közösen is előadták Mark Knopflerékkel, ikonikus videoklipje pedig 1987. augusztus 1-én az európai MTV legelső lejátszott kisfilmje lett.

A színész

Első mozis szerepét a The Who azonos című rockoperája alapján készült „Kvadrofónia” című filmben kapta, amelyben Ace Face-t, a népszerű mod fiatalt alakította, de feltűnt olyan alkotásokban is, mint a „Hazug angyal”, a David Lynch-féle „Dűne”, a „Bőség”, a „Viharos hétfő”, a „Groteszk” vagy „A Ravasz, az Agy és a két füstölgő puskacső”.

A humanitárius

Már a ’80-as évek eleje óta kiáll az olyan fontos ügyek mellett, mint az emberi jogok védelme, az esőerdők és az őslakosok megóvása, az éhezés visszaszorítása és a bajbajutottak megsegítése.

Mark Knopfler, Jack Sonni és Sting, 1985-benForrás: FG/Bauer-Griffin/Getty Images

  

8 óra szórakozás

Naponta 8 km-t futott és aerobikozott, mígnem 1990-ben megismerkedett a jógázással. Ennek kapcsán terjedt el az a híresztelés vele kapcsolatban, hogy utóbbi a szexuális teljesítményére is jó hatást gyakorolt, aminek eredményeképpen feleségével, Trudie Stylerrel akár

 

8 órán át képesek örömet okozni egymásnak az ágyban.


Sakk-matt

2000-ben alkalma volt együtt játszani az orosz sakkmesterrel, Garry Kasparovval egy nyilvános mérkőzés során. Az egykori világbajnok őt és zenekara négy tagját - Dominic Miller gitárost, Jason Rebello zongoristát, Chris Botti trombitást és Russ Irwin billentyűst - egyidejűleg győzte le, kevesebb mint 50 perc alatt.

Haláli fazon

Stinget gyerekkora óta foglalkoztatja az elmúlás témaköre. Vallásos családban nőtt fel, ahol olyan dolgokban hittek, mint az örökkévalóság, a mennyország vagy épp a pokol, de ezek mindegyike épp ugyanolyan gyötrelmesnek tűnt a kis Gordon számára. Később, már felnőttként, hogy jobban megértse a halál mibenlétét, számos alkalommal igyekezett ahhoz hasonló élményeket átélni a dél-amerikai lelki szertartásokon népszerű ayahuasca nevű pszichedelikus gyógyszer beszedése által. Állítása szerint egyfajta gyakorlásként tekint ezekre a tapasztalatokra, ugyanis míg a legtöbb ember félelemben és pánikolva hal meg, ő hiszi, hogy létezik egy békés, barátságos módja is annak, ahogy eltávozhatunk az élők sorából.

Drága örökösök

Bár összvagyona több mint 300 milló dollárra rúg, utódai nem számolhatnak azzal, hogy megöröklik édesapjuk pénzét. Egyrészt Sting a produkciójában több mint 100 embert foglalkoztat, akiknek a megélhetéséért felel, így a kiadása is rengeteg, másrészt úgy gondolja, hogy mind a hat gyermekének meg kell dolgoznia a saját pénzéért. A szerény körülmények közt felnőtt énekes szerint gyerekei tisztában vannak ezzel és nagyon ritkán kérnek tőle bármit is, amit nagyon nagyra értékel. Természetesen, ha bajba kerülnének, azonnal segítene rajtuk, de erre elmondása szerint idáig még soha nem volt szükség, úgyhogy nagyon büszke rájuk, hogy ilyen önálló, fiatal felnőttekké váltak.