90’s slágerek mai köntösben, avagy hulladék-újrahasznosítás a magyar popban

Lássunk néhány példát arra, amikor hazai slágergyárosok fittyet hánytak a Stephen King-i bölcsességre, miszerint „néha jobb, ha a halott halott marad”.

Talán senkinek nem kell bemutatni azon rokonokat, akik a 90-es években dekoráció gyanánt üres konyakosüvegeket, kakaósdobozokat helyeztek ki a szekrény tetejére, és – mivel Magyarországot elkerülik a pusztító földrengések – az ominózus díszlet azóta is nappaljuk éke. Nos, korántsem alaptalan dolog kritikával illetni őket, de még mindig humánusabban jártak el, mint azon 90-es évekbeli előadók, akik hasonló eszmei értékkel bíró dalaikat egy hirtelen ötlettől vezérelve kihantolták a slágertemetőből, majd különös kegyetlenséggel modernizálták őket.

Ámokfutók feat. Burai & Danis Elza: Szomorú szamuráj

Kozso egy interjúban végre lerántotta a leplet egy misztériumról, mely 1995 óta több generációnak okozott krónikus álmatlanságot. Bár állítása szerint egy indián Coelho-bölcsességet takar, sokkal valószínűbbnek tartjuk, hogy az inikó mánánikó manana e rej egy okkult varázsige, melynek kántálása megnyit egy átjárót a szivacsos agysorvadás templomába. A mester úgy érezte, hogy az általános elbutulás nem halad elég gyors mértékben, ezért bevetette a tökéletes katalizátort, a Szomorú szamuráj 2023-as verzióját. Forradalmi újításként kukázta a rapbetétet, ám gondoskodott róla, hogy a dal szemernyit se veszítsen debilfaktorából - egyben a TikTok-jugend ízlésének is maradéktalanul megfeleljen. Ezért csatasorba állította Burai Krisztiánt, aki hatszorosára növeli a sláger ökológiai lábnyomát, miközben digitalizált lónyihogás-effektekkel komplett fenyőerdőket hasogat fel a prozódia hátán.

 

ECDS feat. Herbie: Dübörög a ház

Aki a kulturális katasztrófaturizmus jegyében szorgosan járja a retrofesztiválokat, jó eséllyel szembesült azzal a nagyvonalúsággal, amivel a Bestiák vagy a Hip Hop Boyz kezeli a formáció nevében rejlő többes számot. Nos, Herbie nem esett abba a hibába, hogy Emergency House-ként exhumálja a Dübörög a ház c. slágert, köszönettel azonban ennek dacára sem tartozunk neki. Ugyanakkor igazságtalan dolog lenne azt állítani, hogy az Erica C tánciskola padawanjaival súlyosbított, túlárazott farmerbolt-kompatibilis remixébe ne vegyült volna némi hamisítatlan, 90-es évekbeli íz: hasonlót éreznénk akkor is, ha Buffalo-cipővel izzó vasszögeket vernének a fülünkbe.

 

UFO UpDaTe: Szerelemdoktor

Ugye mindenki emlékszik arra a poptörténeti mérföldkőre, amikor a Milli Vanilli szinkronszínészei előléptek a reflektorfénybe, és The Real Milli Vanilli néven kezdtek „karriert”? Maximálisan érthető a nemleges válasz, ugyanakkor nem a két biciklis nacis selyemguppi volt az egyetlen a poptörténetben, aki hasonló módon próbálta meg rehabilitálni életművét. Miután UFO Zsolti szélnek eresztette Keresztes Ildikó és Kozma Orsi hangját bitorló sellőit, Komonyi „Dáridó” Zsuzsitól remélte a felemelkedést, az eredmény pedig nem maradt el. Ami karrierjük hosszát illeti: a kisebbségi komplexusoktól gyötört tiszavirágok ebben az évben megtagadták a rajzást, és Chemotoxszal dezodorálták magukat. De Dr. Love ezután is ellenállhatatlan kényszert érzett, hogy rodeozzon az oszladozó ló hátán, ezért 2014-ben újra haknikész állapotba állította együttesét. Ennek egyik fatális következménye a Szerelemdoktor 2020-as remixe lett, valamint, hogy a konteósok egy része gyökeresen felülbírálta a világjárvánnyal kapcsolatos összeesküvés-elméleteit.

 

Fischer Norbi ft. Nagy Feró x Dopeman - Már csak emlék

Képzeljük el,

amint egy félvak mázoló azzal a kéréssel fordul a ma is élő Szinyei Merse Pálhoz, hogy hadd javítsa fel a Majálist egy vakond, egy birodalmi lépegető és a négy teletubbie elhelyezésével!

A festőművész pedig nemhogy nem kezd hisztérikus tiltakozásba, hanem „besegítek, tesó!” felkiáltással esik neki művének. Nos, valami hasonló dolognak lehetünk szem- és fültanúi az alábbiakban, leszámítva, hogy Fischer Norbi nemcsak Nagy Feró, de Dopeman segítségét is igénybe vette, amikor kifogástalan bohózatot rittyentett az Azok a boldog szép napok című Beatrice-klasszikusból. Mindemellett a közreműködők védelmére(?) szóljon, hogy nem vették magukra a felújított dal címében elbújtatott könnyed utalást.