Beszólt egymásnak Eddie Vedder és Nikki Sixx

A Pearl Jam énekese és a Mötley Crüe basszusgitárosa nincsenek túl jó véleménnyel a másik zenekaráról.

Kereken 30 év telt el azóta, hogy a Nirvana berobbanása egy szempillantás alatt a feje tetejére állította a rockzenei közízlést, és az általuk felkapott Seattle-i grunge színtér térhódítása szinte teljesen kiűzte a mainstreamből a ’80-as évek addig szinte egyeduralkodónak számító tradicionális hard rock- és glam metal bandáit. A ’90-es évek elején végbement paradigmaváltás megnyitotta a kapukat az alternatív rockzene előtt, és egyszer, s mindenkorra megváltoztatta a fősodrású rockzene arculatát.

Forrás: Paul Archuleta/FilmMagic

 

A két korszak hívei azóta sem szívelik túlságosan egymást, most azonban a két éra egy-egy prominens zenekarának tagjai feszültek egymásnak egy internetes üzengetésen keresztül.

A Pearl Jam frontembere, Eddie Vedder február 11-én dobja piacra Earthling című vadonatúj szólólemezét, és ezzel kapcsolatban adott interjút a New York Timesnak, amelyben azt kérdezték tőle, hogy szerinte releváns-e ma is a ’90-es évek alt-rock szellemisége, az énekes pedig a következőt nyilatkozta a magazinnak:

Annak idején egy klubban dolgoztam San Diegóban, ahol zenekari cuccokat pakoltam. Így aztán olyan koncerteken is ott kellett lennem, amikre magamtól nem mentem volna el. Olyan zenekarokéra, akik uralták a ’80-as évek végének MTV-jét. Az olyan metal bandák, akiket – próbálok kedves lenni – megvetettem. Girls Girls Girls és a Mötley Crüe: b***d meg. Gyűlöltem. Utáltam, ahogy kinéztek miattuk a srácok. Utáltam, ahogy kinéztek miattuk a nők. Annyira üresnek éreztem. Aztán jött a Guns N’ Roses és hál’ Isten, bennük legalább volt valami dög.”


Majd így folytatta:

De visszatérve: amit nagyra értékeltem a seattle-i közegben és az alternatív közönségben, hogy a lányok hordhattak katonai bakancsot és pulóvert, a hajuk pedig állhatott úgy, mint Cat Poweré (minimalista alternatív énekes-dalszerzőnő – a szerk.), nem pedig úgy, mint Heather Locklearé (aki éppen a Mötley Crüe-dobos, Tommy Lee felesége volt - a szerk.), akivel egyébként semmi bajom. Nem alacsonyították le magukat. Lehetett véleményük és tisztelték őket. Azt hiszem, ez a változás tartósnak bizonyult. Elcsépeltnek hangzik, de előtte csak a fűzős, melltartós csajok voltak menők. A ’90-es években egyetlen személy volt, aki ilyesmit hordott és tudtam értékelni, és az Perry Farrell (a Jane’s Addiction énekese - a szerk.) volt."
Eddie Vedder / Forrás: Scott Dudelson/Getty Images

 

A keresetlen szavak természetesen nem maradtak reakció nélkül, de ismerve a Mötley Crüe-főnök Nikki Sixx szabadszájúságát, ez nem is csoda. A zenész a következőt írta ki Twitter-oldalára Vedder szavaira reagálva:

Megnevettetett, amikor ma olvastam, hogy a Pearl Jam énekese mennyire utálta a Mötley Crüe-t. Figyelembe véve, hogy ők a történelem egyik legunalmasabb zenekara, azt hiszem, ez egyfajta bók, nem igaz?”


Amikor egy rajongója erre azt írta Sixxnek, hogy az egyik legjobb barátjának hamarosan gyereke születik, úgyhogy majd a Pearl Jamet javasolja neki altatónak, a rocker a következőt fűzte hozzá a kommenthez, Eddie Vedder éneklési stílusára utalva:

Vagy csak énekeljenek a babának üveggolyókkal a szájukban…Nagyon zen.”

Természetesen megérkeztek a Vedder védelmére kelő tweetek is, amelyek közül az egyik írójának, egy Pearl Jam-rajongónak Nikki így válaszolt:

Nyugi, rendben leszel. Ne feledd, csilliárdnyi barna hajú zenekar van, barna hajú rajongóknak. Menj és keresd meg őket. Könnyen fel lehet ismerni őket az unott arckifejezésükről.”

Végezetül a kommentzáport lezárandó így fogalmazott:

Senki nem szólhatja le a bandámat és a 40 éves történelmünket anélkül, hogy visszakapjon egy kis savat. De semmi gond. Jelen pillanatban sokkal inkább arra összpontosítok, hogy hamarosan stadionokban játsszunk majd. Haladjunk tovább.”

A fricskaháború azonban úgy tűnik folytatódik, ugyanis Vedder a tegnapi koncertjén, amikor bemutatta kísérőzenekarát, melynek tagjai közt ott találjuk a Red Hot Chili Peppers dobosát, Chad Smith-t is, így szólt a közönséghez:

Ez a dobfelszerelés, ez a gyönyörű, ezüst masina, ez maga a motor. Nincs szükség rá, hogy felemelkedjen vagy forgassák, hogy tegye a dolgát. Ezt hadd hangsúlyozzam ki.”

Vedder ezzel természetesen a Mötley Crüe-koncertek állandó showelemére utalt, melynek során Tommy Lee dobos felszerelését felemelik, forgatják, sőt, még egy hullámvasútra is felszerelik.


Sixx kommentjére a Pearl Jam is rákontrázott hivatalos Twitter-oldalán, amikor egy videót posztolt egyik koncertjükön tomboló közönségükről, a következő kommentárral:

Imádjuk az unott rajongóinkat.”  


Izgatottan várjuk a folytatást!