Együtt! - a Babra & Megitza közös lemeze: RAZEM

A Babra és a Megitza közös projektje sorsszerűnek hat, olyan sok a közös vonás: mindkét zenekar védjegye egy női bőgős erős hanggal, és ugyanúgy a közép-kelet-európai zenei hagyományt értelmezik újra. A Magas-Tátrában felvett album hangzásában is napfényes, szikrázó, könnyed

Együtt zenélve – a RAZEM annyit tesz lengyelül: “együtt” – még jobban kidomborodik az az érzékeny viszonyulás, amivel a tradícióhoz nyúlnak. A 2022. január 31-én debütáló RAZEM kortárs lendülettel előadott autentikus népzenét tartalmaz, a délszláv, gorál és magyar hagyományokból válogatva. A lemez a Hangvető terjesztésében jelenik meg.

Egy gyönyörű videó a RAZEM-ról, a „Goosebumps vibes”, avagy “Libabőr”:

A RAZEM igazi szerelemprojekt, amit a Babra (HU) és a Megitza (PL) közti szembeötlő hasonlóságok, és a zenéjük közti inspiráló eltérések fűtenek.

Máshogyan közelítik meg az autentikus anyagot, máshonnan indulnak, és a lemez meghallgatása után tudjuk csak meg, hová érkeznek. Mindkét bandában kitűnik a női bőgős-énekes, fiatalok és aktuálissá teszik a hagyományt, de együttes játékukból valami teljesen új születik.
A WOMEX 20 showcase színpadán fellépő BABRA a dunamenti délszláv közösségek dinamikus és gazdag hagyományát viszi tovább. A tamburabőgős-énekes Varga Veronika vezetésével 2014 óta tolmácsolják az életörömmel átitatott, táncra hívó és néha édes-bús délszláv zenét, melyet a tamburák hangja tesz azonnal beazonosíthatóvá. A Babra elkötelezett ez iránt a tradíció iránt, de áthatja játékukat egy kortárs közönséget is bevonzó frissesség.

A MEGITZA bőgőse, Małgorzata Babiarz autodidakta, méltán az egyik legismertebb világzenész Európában. A karizmatikus gorál énekes a Tátra lábainál elterülő Podhale-térség szülötte, és a Megitza mozgatórugója, dal- és szövegírója. Ahogy a Babra a délszláv hagyományból, a Megitza a gorál, hegyvidéki gyökerekből építkezik. Részben improvizált, részben pop és népzenei ihletésű kompozíciókat játszanak, de a tagok zenei háttere is vegyes: népzenésztől komolyzenészig, Małgorzata lehengerlő tehetségével kiegészülve.

Az album RAZEM nem csak egy magyar-lengyel projekt: a Babra hagyományhű beállítottsága, és a Megitza poposabb, egyedibb hangzása több műfaj és előadói attitűd keveredését adja - a lehető legnagyobb természetességgel. A magyarul és lengyelül is énekelt népdalok összekapcsolódnak, erőlködés nélkül kirajzolva a hagyományok közösségét. Itt találkozik a két együttes törekvése: megmutatni a népi hagyomány szerepét, mint alapegység, közös kincs, identitásképző erő.
“Katowicében találkoztunk, ott indult a közös munka, de szerintem valójában Veronika szívében született meg évekkel azelőtt, amikor látott minket játszani egy kronsnói fesztiválon”– avat be a műhelytitkokba Małgorzata.

A Magas-Tátrában felvett album hangzásában is napfényes, szikrázó, könnyed. “Egy vibrálóan
színes és életteli anyag született, ami sok érzést közvetít, a táncos jókedvtől a melankolikus
időtlenségig”– vallja Veronika a Babrából.

Sok kreativitást és rugalmasságot igényelt a RAZEM életre hívása, hiszen a határokon átívelő együttműködés az utazási korlátozások idejére esett. “Mindent kipróbáltunk. Online osztottuk meg egymással a minket inspiráló hagyományos zenéket, összejöttünk együtt improvizálni, a tervezést távolról, a felvételeket személyesen csináltuk. Egyes dalok egy ritmusból, mások egy autentikus részletből, volt, ami pusztán egy hangulatból indult.” – így Małgorzata.

A címmel: RAZEM, azaz “Együtt” mindkét együttes azonosul. “A RAZEM fontos választás, hiszen együtt minden jobb. Nem véletlenül adtuk ezt a címet, éppen ezekben a világszerte nagyon szokatlan időkben. A Razem tele van reménnyel, örömmel, kapcsolódással” – folytatja Małgorzata.

A RAZEM január 31-én jött ki Bandcamp-en, Spotify-on és CD-n. A Music Hungary gondozásában és a Hangvető terjesztésében kiadott album a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet támogatásával jött létre.