Koncertek, amik hihetetlen okból maradtak el

Az időjárás képes megakadályozni bármilyen fellépést, lásd Majkáék és a Balaton Sound esetét. De mi van akkor, ha nem a természet szól közbe? Összegyűjtöttünk pár igazán furcsa okot, amiért végül nem állt színpadra egy-egy előadóművész vagy zenekar.

Neil Young és a szendvics esete

A grunge keresztapjának is nevezett zenésznek egy egész európai turnét kellett lemondania 1997-ben, miután az egyik ujjának felső részét sikerült levágnia egy sonkás szendvics készítése közben.

Ha tudtam volna, hogy azzal, hogy félbevágom [a szendvicset], veszélybe sodrom a turnét, biztosan egyben ettem volna meg. Mostantól csak sajtos tészta jöhet szóba.”

- mondta el az énekes, aki végül 16 dátumot kényszerült kihagyni, köztük egy fellépést a Glastonbury fesztiválon.


A Kings of Leon és a galambok

A 2000-es évek sikercsapata idő előtt fejezett be egy koncertet 2010-ben, amikor St. Louisban egy csapat galamb szállt a színpad felé és kezdte végezni a dolgát. A zenekar három szám után levonult a színpadról, mivel Nathan Followill dobos elmondása szerint az egyik madár végterméke egyenesen a basszusgitáros, Jared Followill szájában landolt.

 Egészségtelen lett volna folytatni a bulit. Ne haragudjatok Jaredre, ez a hely hibája volt. Ti talán élvezitek, ha rátok sz*rnak, de mi nem.”

- adott magyarázatot a Twitteren a zenész, a The Telegraph pedig a történelem legbeszédesebb koncertkritikájának nevezte a galambok teljesítményét.


Morissey és a hús

A The Smiths egykori frontemberéről már szinte köztudott, hogy gyakran mond le koncerteket, ilyen-olyan egészségügyi okokra hivatkozva. Volt már influenzás, lett arcüreggyulladása, dőlt ki ételmérgezéstől, de egyszer állítólag az előzenekartól kapott el egy légúti fertőzést. 

Azonban az énekes igazi harcos vegetáriánus hírében is áll, így talán tőle még az sem volt olyan meglepő, amikor egy németországi koncertjén azért nem volt hajlandó színpadra állni, mert tudomására jutott, hogy a helyszín korábban egy vágóhídnak adott otthont.

De az is tipikusan rá jellemző eset volt, amikor a Coachella fesztiválon egész egyszerűen leviharzott a színpadról, mondván „megérezte az égő hús szagát és reméli, hogy nem emberét.”

Az énekes végül visszatért, hogy befejezze a koncertjét, de így szólt a rajongóihoz:

Rosszul vagyok az égő állatok szagától. Egyszerűen képtelen vagyok elviselni.”


Keith Richards és a pálmafa

A The Rolling Stones kénytelen volt elhalasztani a 2006-os európai turnéjának kezdetét, miután gitárosuk Fijin leesett egy kókuszpálmáról.

Keith Richards és a banda másik gitárosa, Ronnie Wood éppen megmászták a fát, amikor előbbi 4 és fél méterről lezuhant és beütötte a fejét. Richards agyában egy vérrög keletkezett, ezért meg kellett operálni. Szerencsére a műtét jól sikerült, idegsebésze pedig vele tartott az A Bigger Bang című nagylemezüket népszerűsítő turnén is.

Persze, hogy miért érezte szükségesnek a már akkor is 62 éves zenész, hogy felmásszon egy kókuszpálma tetejére, azt csak ő tudhatja..


Liam Gallagher és a házvásárlás

Az Oasis énekese 1996-ban nem jelent meg a banda amerikai turnéján, négy nappal azután, hogy torokfájásra hivatkozva lemondta a zenekar MTV Unplugged fellépését is.

2001-ben azonban bátyja, Noel elárulta, hogy a valódi ok az volt öccse távolmaradására, hogy Liamnek és feleségének halaszthatatlanul házat kellett vásárolniuk.

"Az első koncertünkön egy 16 ezres arénában játszottunk volna, de az énekes nem jelent meg. Ez teljesen padlóra vágott minket az Egyesült Államokban. A mai napig őt hibáztatom, hogy nem lettünk olyan nagyok Amerikában, mint Angliában.”

Liam végül néhány állomással később csatlakozott a turnéhoz, addig viszont Noelnek kellett helyettesítenie testvérét. Mindenesetre remélhetőleg szép házat sikerült választaniuk.


A Mötley Crüe és a havas tetők

1988 januárjában a ’80-as évek egyik legnépszerűbb rockbandája éppen Angliában készült néhány arénakoncertet játszani, amikor egyik napról a másikra a teljes körútat törölni kényszerültek. A hivatalos indoklás szerint a különösen zord angol télen leeső hómennyiség veszélyeztette az arénák tetőit. Természetesen a magyarázat annyira életszerűtlen és nevetséges volt, hogy már akkor is mindenki sejthette, hogy valami más ok lehet a háttérben.

Az igazság az volt, hogy a banda basszusgitárosa,

Nikki Sixx 1987. december 23-án olyan súlyos herointúladagolást szenvedett, hogy két percig a klinikai halál állapotába került.

Végül egy a szívébe adott adrenalininjekció hozta vissza az élők sorába, és később erről a halálközeli élményről írta meg a banda egyik legnagyobb slágerét, a Kickstart My Heart című klasszikust.

 

A Led Zeppelin és a túl hosszú haj

Minden idők egyik legnagyobb hatású rockzenekar a ’70-es évek elején Szingapúrban koncertezett volna, azonban a koncert nem jöhetett létre. Az ország szigorú törvényei értelmében ugyanis a banda nem léphetett be az országba, sőt, ki sem tehette a lábát a repülőgépéből. Az ok pedig nem a zenéjük, a szövegeik vagy az életstílusuk volt, hanem a hajviseletük. A frizurájuk egyszerűen túl hosszú volt a szingapúriak számára.


A Weezer és a túl rövid láb

A ’90-es évek alter rock bandája 1995-ben több koncertet is kénytelen volt lemondani, mivel énekesük, Rivers Cuomo egy műtéti beavatkozáson esett át.

Azonban nem a hangszálait, hanem a lábát operálták meg, ugyanis egy születési rendellenesség miatt az egyik 44 mm-rel rövidebb volt a másiknál, ami hatalmas komplexust okozott neki, ezért rászánta magát egy hosszabb felépülési folyamatot igénylő lábhosszabbító műtétre. Hogy erre miért pont akkor volt szükség, amikor épp turnén voltak, arra azonban csak ő tudna válaszolni.

 

A The Clash és az eltűnt frontember

Nem sokkal a The Clash 1982-es angliai turnéja előtt a banda énekes/gitárosának, Joe Strummernek egészen egyszerűen nyoma veszett.

A dolog érdekessége, hogy a banda menedzsere – hogy kicsit felpörgesse a jegyeladásokat – kitalálta, hogy adjanak be a sajtónak egy kamusztorit, miszerint Strummert sehol nem találják, miközben valójában Texasban húzta volna meg magát egy barátjánál. A zenész azonban tényleg eltűnt: végül

Párizsban találták meg, ahol egy ideig az utcán élt, szakállat növesztett és lefutotta a helyi maratont.

Kiköpött Forrest Gump, nem igaz?

 

Iggy Azalea és az önkritika

A rapper hölgy 2015-ben egy egész amerikai turnét mondott le nem sokkal a szóban forgó körút első állomása előtt. Hogy miért? Mert elege volt a saját dalaiból. Mondjuk, ezt kivételesen abszolút meg tudjuk érteni.