Köszönünk mindent, Egon!

Kevesebb mint egy hónappal 68. születésnapja után, méltósággal viselt betegséget követően elhunyt Póka Egon basszusgitáros, zeneszerző, zenetanár, a Kőbányai Zenei Stúdió alapítója és igazgatója.

Póka kétségtelenül a magyar könnyűzene igazi legendája volt, aki amellett, hogy zenészként és szerzőként is páratlan életművet hagyott maga után, az utóbbi 25 évben zenészgenerációk egész sora került ki a kezei közül.

A ’70-es évek első felében a Metro, a Charlie-t is a soraiban tudó Olympia, majd a Radics Béla vezette Tűzkerék tagja lett, de ő játszott basszusgitáron a Juventus együttes utolsó felállásában is.


1978-ban csatlakozott a karrierje csúcsát jelentő Hobo Blues Bandhez,
ahol már nem csak hangszeresként - az első két albumon még a gitárokon is ő játszott -, hanem zeneszerzőként is örökérvényűt alkotott. 1993-ig volt a zenekar tagja és olyan klasszikusok köthetőek a nevéhez ebből az időszakból, mint a „3:20-as blues”, a „Kopaszkutya”, a „Kőbánya blues”, a „Közép-európai Hobo Blues II.”, „Hosszúlábú asszony”, „A hajtók dala” vagy a „Mesél az erdő”.


1984-ben a zenekar akkori felállása készítette el Deák Bill Gyula „Rossz vér” című első szólólemezét is, amin olyan országos slágerek kaptak helyet, mint „A felszarvazottak balladája” vagy a monumentális címadó tétel.

Neves kollégáival 1996-ban indította útjára a Kőbányai Zenei Stúdió nevű művészeti szakképző intézményt, amely az évek során a hazai könnyűzenei élet bölcsőjévé vált. Az iskolából került ki ugyanis a pop-rock színtér legfontosabb képviselőinek túlnyomó része, vagyis bátran kijelenthető, hogy az elmúlt 25 év szinte összes népszerű formációjának zenészei az ő irányítása alatt nevelkedtek.

Persze emellett zenészként is aktív maradt, 1997 és 2009 között a P. Mobilban zenélt, majd saját formációt alapított Póka Egon Experience néven.

Elvitathatatlan érdemeit Weiner Leó-, illetve Máté Péter-díjjal ismerték el, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével is kitüntették, valamint a szívének oly kedves Kőbánya díszpolgárának is megválasztották, ahol születésétől kezdve szinte egész életét töltötte.

Halála felbecsülhetetlen veszteség családjának, barátainak, kollégáinak, tanítványainak és természetesen tisztelőinek, rajongóinak egyaránt.

Köszönünk mindent, Egon, sosem felejtünk!