Paul McCartney mesterséges intelligencia segítségével hozta létre az utolsó Beatles-dalt

Konkrétumokat nem árult el, de valószínűleg a Now And Thenről volt szó, amit John Lennon még a „Paulnak” feliratú kazettára vett fel a halála előtt, de az ének rossz minősége miatt végül a Beatles-tagok végül nem kezdtek vele semmit.

Sir Paul McCartney a BBC Radio 4 Today című műsorában mesélte el, hogy a mesterséges intelligenciával „szedték ki” John Lennon hangját egy régi demóból, hogy így végre befejezhessék a dalt, és az idén megjelenhessen. A 80 éves zenész nem nevezte meg konkrétan, melyik régi nótáról van szó, de valószínűleg egy 1978-as Lennon-szerzeményről, a Now And Then-ről beszélt, amivel kapcsolatban már 1995-ben is felmerült, hogy megjelenhetne a Beatles karrierjét átfogó The Beatles Anthology projekt keretében.

 

Forrás: Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Rock and Roll Hall of Fame

 

McCartney még 1994-ben kapta meg a demót Lennon özvegyétől, Yoko Onótól. Ez volt az egyik dal azon a „Paulnak” feliratú kazettán, amelyet még maga Lennon készített, nem sokkal a halála előtt, 1980-ban, amikor a zongorával kísért dalokat felvette egy magnóval a New York-i lakásában. A kazettáról végül megjelent a Free As A Bird és a Real Love is, de a Now And Then (ami egy bocsánatkérő szerelmes dal) már nem került sorra. McCartney később azt állította, hogy valójában George Harrison volt az, aki nem volt hajlandó dolgozni ezen a dalon, mondván, John Lennon énekének gyatra a hangminősége.

Nem volt túl jó a címe, és egy kicsit át is kellett dolgozni. De George-nak nem tetszett, és mivel a Beatles demokratikusan működik, nem csináltuk meg.

Állítólag technikai problémák is voltak az eredeti felvétellel, mert a felvételen a Lennon lakásában lévő elektromos áramkörökből származó zúgás is végig hallható volt. 2009-ben viszont egy bootleg CD-n már megjelent a demó egy frissebb verziója, immáron a háttérzaj nélkül.

 

Forrás: Larry Ellis/Express/Hulton Archive/Getty Images

 

Az azóta eltelt években Sir Paul többször beszélt arról, hogy szeretné végre befejezni a dalt. Úgy fest, a technológiai fejlődés mostanra biztosított lehetőséget adott a zenésznek, hogy elérje ezt a célt. A mesterséges intelligencia ugyanis képes Lennon hangját elválasztani a háttérzajoktól és a hangszerektől is. A zenész azonban elismerte, hogy a mesterséges intelligencia művészetben való alkalmazása aggodalomra adhat okot (legutóbb egyébként Sting is hasonló félelmeknek adott hangot):

Ez egy kicsit ijesztő, de izgalmas, mert ez a jövő. Majd meglátjuk, hová vezet.

Sting nem akarja, hogy „a gépek csak úgy átvegyék az irányítást”

A 71 éves zenész szerint harc közeleg: meg kell védenünk a humán tőkét a mesterséges intelligenciával szemben!

Tovább

 

(via BBC)