Taylor Swift történelmet írt az idei Grammy-gálán

Ő lett a popzene történetében az első olyan előadó, aki négyszer nyerte meg az év albuma díjat.

Taylor Swift, Miley Cyrus, SZA és Billie Eilish is a győztesek között volt a 2024 Grammy-díjátadón, amit február 4-én vasárnap tartottak Los Angelesben, a Crypto.com Arénában. A rangos eseményt, ahol összesen 94 kategóriában osztott díjat a The Recording Academy, a CBS tévécsatorna és a Paramount+ streaming platform is élőben közvetítette. Az idei Grammy-gálán számos ismert előadó is fellépett, többek között Billy Joel, Miley Cyrus, a U2, Burna Boy, Luke Combs, Billie Eilish, Dua Lipa, Olivia Rodrigo, Joni Mitchell és Travis Scott.

A gálaest egyértelmű győztese Taylor Swift lett, a Midnights című lemezével elnyerte az év albuma díjat, ezzel ő lett az első olyan előadó, aki négyszer nyerte meg ezt a kategóriát. Az énekesnő Celine Diontól vette át a díjat, aki gyógyíthatatlan betegséggel küzd, és megjelenése hatalmas meglepetés volt. Swift köszönőbeszédében barátját és kollégáját, Jack Antonoffot, valamint Lana Del Rey-t méltatta. A show korábbi felvonásában Taylor Swift egyébként a legjobb popalbum díját is megkapta.

 

Forrás: Kevin Winter/Getty Images for The Recording Academy

 

A többi kategóriában is „nőuralom volt”

Billie Eilish Barbie-filmben felcsendülő dala, a What Was I Made For? lett az év dala, ami egyúttal elnyerte a legjobb vizuális médiának írt dalért járó Grammy-díjat is. Victoria Monét választották a legjobb új előadónak, Miley Cyrus pedig a legjobb szóló popelőadásért járó díjat vehette át a Flowers című slágeréért, ami egyúttal élete első Grammy-győzelmét jelentette (később a show folyamán az énekesnő elnyerte második Grammyjét is, az év lemezéért).

Karol G a Mañana Será Bonito című albumáért kapott Grammyt, SZA pedig a Snooze című számért, ami a legjobb R&B dal lett. SZA emellett Grammy-díjat kapott a legjobb popduó kategóriában a Phoebe Bridgersszel közösen előadott Ghost In The Machine-ért, és a legjobb progresszív R&B albumért járó díjat is hazavihette az SOS-ért.

A Barbie the Album a legjobb vizuális médiához készült válogatászene kategóriában győzött, míg az Oppenheimer a legjobb vizuális médiához készült filmzenéért járó díjat nyerte el. A Beatles a legjobb klipért kapott Grammy-t az I'm Only Sleeping című dal hivatalos videója ugyanis 2022 végén debütált a YouTube-on. Érdekesség, hogy a híres brit popegyüttes utoljára 1997-ben kapott Grammy-díjat Free as a Bird-ért. Chris Stapleton a legjobb country dal és a legjobb country szólóelőadás díját kapta meg a White Horse-ért.

 

Jay-Z a díjakról döntő grémiumot szidta, Killer Mike-ot őrizetbe vették

Jay-Z átvehette a Dr. Dre Global Impact Awardot, beszédében viszont a díjakról döntő Recording Academy-t kritizálta.  Killer Mike a legjobb rap dal és a legjobb rap előadás díját kapta a Scientists & Engineers-ért, a legjobb rap album díját pedig a Michaelért, de a győzelmeit követően őrizetbe vették (egy korábbi) testi sértés miatt. Lil Durk és J. Cole a legjobb dallamos rap-előadásért járó Grammyt nyerte el az All My Life-ért, Victoria Monét pedig a legjobb R&B-albumért járó díjat vehette át a Jaguar II-ért.

Coco Jones az első Grammy-jét vehette át az ICU című dalért. A boygenius együttes (Julien Baker, Phoebe Bridgers és Lucy Dacus) a legjobb rockelőadás kategóriában kapott díjat a Not Strong Enough című dalért, amely egyben a legjobb rockdal is lett. A The Record című albumuk a legjobb alternatív zenei albumnak járó díjat nyerte el.

 

Phoebe Bridgers, Julien Baker és Lucy Dacus (a boygenius zenekar tagjai), Taylor Swift és Jack Antonoff (forrás: Kayla Oaddams/WireImage/Getty)

 

Tyla a Water című slágerért elnyerte a legjobb afrikai zene díját, ami idén egy új kategória volt. További új kategóriák voltak még idén a legjobb alternatív jazzalbum (ezt Meshell Ndegeocello nyerte) és a legjobb tánc popzenére (ezt Kylie Minogue kapta). Joni Mitchell a legjobb folk album kategóriában nyert Grammyt, a Joni Mitchell az At Newport [Live] című albummal, neki egyébként ez volt a 10. Grammy-díja.

(via The Hollywood Reporter & The Independent)