Újabb öt romapop-himnusz, mely szétkerázza a szürkeállományt

Melyik veretőgép/bulibáró/dzsanázókolosszus prezentálta a legszürreálisabb romapop-indulót? Dacolva a lehetetlennel, megpróbáltuk csokorba gyűjteni.

Lassan egy év eltelt azóta, hogy csokorba gyűjtöttünk öt embert próbáló romapop-himnuszt. Azóta hathatós szakemberi segítséggel megtanultunk újra kesztyűsbáb nélkül kommunikálni, és már csak nagy ritkán ríkatjuk meg a lelkisegélyvonal munkatársait. Ideje hát, hogy megismételjük ezt az extrém produkciót!

Kamy feat. Merienn x Szandra: Csajos party

Bár a Hihetetlen magazin számunkra a legszórakoztatóbb sajtótermék, korántsem gondoljuk, hogy egyes összeesküvés-elméleteknek ne lehetne valóságalapjuk. Erős a gyanúnk például, hogy jelen videóklipet a Katolikus Püspöki Kar finanszírozta, hogy egy igazán elrettentő példával vessen gátat a szinglihordák randalírozásának. Szó se róla, eredményes húzás volt: ha egyedülálló nők lennénk, a Csajos party hatására kétségbeesetten vetnénk magunkat az első libazsíros bajszú, fehérorosz medvetáncoltató karjaiba, nehogy bárki is összemosson minket a klipben szereplő hölgyekkel. Nem mellesleg a klipben VV Jerzy is feltűnik, amiből nem arra következtetünk, hogy gigászit profitált valóságshow-beli szerepléséből. Mellesleg kirendelt chippendale-fiúként nemhogy nem vetkőznénk le az ominózus buliban, de tüntetőleg kucsmában és pufajkában szállnánk be a jacuzziba.

 

Zsa Bandi: Zsa

A Minden álmod című websorozat egy meglehetősen bizarr hibridje volt a kulturális génsebészetnek: bár egy kommersz témát ölelt fel (a roma tablet-ifjúság mindennapjai), mindezt egy ópiumfüggő impresszionista cecelégy szemszögéből tálalta. Az indirekt David Lynch-hatásokban bővelkedő sorozat egyik emblematikus karaktere volt Zsa Bandi, akinek csajozási sikerrátája egy muskátlis ládáéval vetekedett. Mindemellett a hangképzés fortélyát egy orrpolipos kőszáli kecskétől sajátította el, így nem kerülhette el sorsát, és az alkotók jóvoltából popsztárrá avanzsált. A Zsa című szerzemény mellesleg rekordkísérletnek is tekinthető, nem emlékszünk ugyanis, hogy romapop előadó mikor hasogatott fel ennyi mamutfenyőt a prozódia hátán.

 

Violin Vb: Tuti segély

A következőkben magunkra öltjük a nehézbúvárjelmezt, és a flitteresen csillogó, zebracsíkos sztárvilágból lemerülünk az underground (egyben a színvonalskála) leges-legmélyére. A helyszín természetesen a Budapest TV stúdiója, és bár képanyag nem társult a produkcióhoz, a zenei élmény bőven elegendő ahhoz, hogy mentálisan egy áruházi cipőkanálhoz hasonuljunk. Violin Vb ugyanis ifjú titánként is bebizonyítja, hogy bár az időskori demenciát gyógyítani nem lehet, elrappelni annál inkább. A produkciót ugyanakkor énekbetétekkel is súlyosbítja, melyben egy búvárszivattyú pesszimista gondolatait tolmácsolja a roma integrációról.

 

L Miki: L Miki bulizik (2020)

Az L Miki bulizik, pam-pam című sláger anno jelentős szerepet játszott abban, hogy az óvodáskori bojtos manósapka egykori akadémikusok körében is elfogadott viseletté vált. Akkor azt gondoltuk naivan, hogy az előadóművész beérte az egyszeri, tömegek sérelmére elkövetett IQ-redukálással, ám négy éve az ominózus dal felújított verziójával újfent szürkeállományunknak rontott. A 2020-as dátum ugyanakkor óhatatlanul felvet egy kérdést: vajon L Miki amolyan Boris Johnson-féle fergetegpartiban vett részt, vagy mindez még a lezárások előtt történt, így a lockdown egyenes következménye volt-e dalszerzeményének.

 

Dorina: Buli

A romapop nem vádolható azzal, hogy túl gyakran bírna népnevelői misszióval – hacsak a hegyesorrú gyíkbőr lépő kifényesítésére adott instrukciókat nem tekintjük annak. Valahol mellbevágó, hogy pont egy 2004-es születésű előadónak jutott eszébe egy edukációs tematikájú dallal előrukkolni. Ugyanakkor a szerzeményben Dorina korántsem az unásáig ismert szülői rémképekkel operál – miszerint, ha nem tanulsz, csicskagyász csöves drogos leszel -, hanem egy azoknál fényévekkel sötétebb jövőképet vázol fel: történetesen, ha nincs meg a matek hármas, nincs veretés LL Juniorra a szombati tinidiszkóban. Ennek köszönhetően pedig korosztályából széles tömegek reggeliznek körosztási polinomokat a harmadfokú egyenletrendszer megoldóképletének bizonyítása közben. Mi azonban a zenei élményért cserébe lelkiismeret-furdalás nélkül ítélnénk őt életfogytig tartó szobafogságra.