Egyéb

Növényvakság - növénylátás. A realizált élet

FUGA
2024. április 27. (szombat) 16:00

Helyszín:

FUGA
1052 Budapest, V. kerület, Petőfi Sándor utca 5

dr. Tkacsik Márta, elméleti matematikus
Weiner Sennyey Tibor József Attila díjas író, költő, műfordító, szerkesztő, utazó
Moderátor: Nemes László filozófus

A sorozat szerkesztője: Zsolnai Balázs okleveles kertészmérnök, növényorvos
Hogyan függnek össze egymással a Tápláló Élelem, az Élőlény társaink, az Életképességünk és az Életörömünk? Miért félünk a mikróbáktól való fenyegetettségtől, mikor sokkal nagyobb veszély számunkra az életünk szinte minden részének a kiszervezése? Mi (lesz) az ember igazi kiszolgáltatottsága? Miért gondoljuk, hogy a technokrata, racionális megközelítés mindenható? Megértjük-e és elfogadjuk-e végre az ember a valós helyét a világban? Van-e még módunk arra, hogy újra kapcsolódjunk a Természethez?

Egy férfi és egy nő beszélgetése mindezekről…
A férfi, Weiner Sennyey Tibor, József Attila díjas, fiatal író, költő, műfordító, szerkesztő, utazó, aki 15 kiadott verses, novellás és esszékötet után pár éve gyakorló méhésszé is lett. Frissen megjelent könyve a Méhészet Művészete, amiben sokféleképpen mesél arról, hogy mennyi mindent tanulhatunk mi, emberek, a méhektől, egyéni és társadalmi szinten is…

A nő, dr. Tkacsik Márta, elméleti matematikus, aki több, mint tíz éve hagyta ott a hálózatok és a virtuális világ (szerinte túlságosan is sikeres) építését. Az elejétől fogva másképp gazdálkodik, időközben nevet is kapott ez a fajta mezőgazdálkodás: regeneratív. Fokozatosan építi, mélyíti a mikrokozmoszát, a Patikakertet, a lehető legnagyobb fajtagazdagságra törekedve. Állandóan tanul és tanít.
Két eltérő életút, meglepően sok közös elemmel. Érdekes családi hátterek. Fura váltásokkal tarkított, mégis mintha az elejétől fogva egyetlen határozott irányba mutató, tettekben gazdag életutak. Mindketten erősen kötődnek Hamvas Bélához, Tibor filológus-tudósként, sokéves kutatási munkával a háta mögött, Márta pedig mindig megnyugvást találó olvasóként, értelmezőként, „realizálóként”…
„A gondolat csak akkor érvényes, ha azt tettben beváltották, a tett csak akkor, ha azt az értelem rendjében megalapozták.” (Hamvas Béla)
A FUGA Budapesti Építészeti Központban, 2024.április 27-én, 16 órától kezdődő beszélgetés moderátora ezúttal is Nemes László filozófus lesz.