Fesztivál

43. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

Papp László Budapest Sportaréna
Fonó Budai Zeneház
2024. április 05. (péntek) 10:00 - 2024. április 07. (vasárnap) 19:00

Helyszín:

Papp László Budapest Sportaréna
1143 Budapest, XIV. kerület, Stefánia út 2.
Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, XI. kerület, Sztregova utca 3.

Az élő népművészet összművészeti fesztiválja a Táncház Egyesület rendezésében, széleskörű szakmai összefogással valósul meg. A következő, immár negyvenharmadik alkalomra, 2024. április 5–7. között kerül sor. A fő helyszín idén is a Papp László Budapest Sportaréna lesz, ahol a küzdőtéren zajlanak majd az egymást váltó táncházak forgataga és a népművészeti vásár, valamint az esti gálaműsorok, de az összes további kisebb-nagyobb termet is kitöltjük párhuzamosan futó programokkal.

A 2022-ben ötvenedik születésnapját ünneplő táncházmozgalom a nyolcvanas évek elejére mérföldkőhöz érkezett: az ország legnagyobb fedett létesítményében, a Budapest Sportcsarnokban 1982. március 28-án rendezték meg az I. Táncháztalálkozót, amely azóta is minden évben várja az érdeklődőket.
A Táncháztalálkozó az UNESCO-listán szereplő és hungarikumnak nyilvánított táncház módszer nagy ünnepe, kiváló minősítéssel díjazott Folklór Fesztivál és minősített európai kulturális fesztivál. Története igazolja, hogy ez az esemény a hagyományos népművészet és a színpadi előadóművészet, falu és város, az archaikus és a modern izgalmas egymásra hatásának eleven megjelenítése, a nagyközönség aktív közreműködésével.

Péntek este „Halljunk szót…!” címmel a Fonó Budai Zeneházban koncerttel egybekötött nyitótáncház veszi kezdetét, ahol a világ minden részéről érkező táncház kedvelők találkozhatnak.

A negyvenharmadik Táncháztalálkozó április 6–7-én, szombaton és vasárnap a Budapest Sportaréna küzdőterén az Aprók Bálja programrésszel indul, melynek különlegessége, hogy a küzdőtéren a gyermek táncosokkal együtt a közönség is részt vesz a táncokban, mindenki kipróbálhatja magát a népi játékokban és ügyességi versenyekben. Az ezt követő „Tánchagyományaink” programrész táncházak és bemutatók sorozata, a folklórban leggazdagabb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felsorakoztatásával. A néptáncokkal csak most ismerkedők az élő zenére tanulhatják, akik tudják, szabadon táncolhatják az egymást követő, más és más hangulatú táncainkat a Sportaréna küzdőterén.
Ezzel párhuzamosan a Martin György teremben Tücsökringatóval és Kőketánccal az ovis gyermekeket szólítjuk meg. Ezt követően a „Családban marad – táncos generációk műsora” tekinthető meg, amit a „Kamasz táncház” követ, ahol a „Fölszállott a páva” tehetségkutatóból megismert Sarjú Banda zenél. A programban megtalálható lesz Novák Ferenc tánctörténeti előadása is.
A Kodály teremben a „Tágasságot nekünk is!” című programrészben zeneiskolások és zenetanodások mutatkoznak be. Az „Ókútból friss víz – koncertsorozat műfaji határok nélkül” programmal azt az üzenetet kívánjuk közvetíteni, hogy a zenei folklorizmust egymástól eltérően megközelítő alkotások egymást kiegészítve még erősebben képesek a népművészetben rejlő értékeket kiemelni, bemutatni.

A rendezvényen a résztvevők megtekinthetik a Foltin Jolán emlékére készült nagy sikerű vándorkiállítást is.
A szombat esti Gála műsorán fellépnek Magyarország kiemelkedő néptáncegyüttesei, hagyományőrző együttesei és a határon túlról érkező népművészek. A programot a küzdőtéren zajló „Táncház a javából” teszi teljessé.
Vasárnap a „Magonc nyitány”-t követve az „Aprók Bálja” és a „Tánc hagyományaink” programrész folytatására kerül sor, amelyek mellett a kézműves foglalkozásokon is szeretettel várunk mindenkit.
Ekkor kerül sorra a „Minden magyarok tánca” is, ami a Kárpát-medence határon túli tájain és a távoli országokban élő magyar néptáncosok és népzenészek nagyszabású eseménye.

Vasárnap 17 órától az idén ötvenedik születésnapját ünneplő Vujicsics együttes koncertje és táncháza indítja az estét, majd a Gálaműsor keretén belül a legkiválóbb énekesek és a Táncháztalálkozó „fesztiválzenekara” közreműködésével több száz, népviseletbe öltözött táncos a nagyközönséggel együtt idézi fel a hajdani falusi bálok hangulatát. A hétvégét az Aréna küzdőterén az „Össztánc” zárja.

A Táncháztalálkozó egyik nagy vonzerejét a Népművészeti Kirakodóvásár jelenti, amely a hagyományos tárgyalkotást, valamint az abból táplálkozó képző- és iparművészetet együttesen jeleníti meg, régi és új tárgyakkal, a funkcionális esztétikumot magas szintűen képviselve.

További információ a táncháztalálkozó programjairól, a felnőtt és a gyerek napijegyekről, kedvezményes early bird jegyekről és jegyvásárlás a www.tanchaztalalkozo.hu weboldalon.