Kiállítás

A nyugvó, a tévelygő és a megzabolázott természet

Tokaj ArtWine Galéria
2024. április 17. (szerda) 18:00 - 2024. május 22. (szerda) 19:00

Helyszín:

Tokaj ArtWine Galéria
1054 Budapest, Hold utca 21

Kiállító művészek: Csizek Tamás, Csonka Veronika, Dér Adrienn, Farkas-Pap Éva, Gáspár Annamária, Hoóz Anna, Horváth Gergely, Körei Sándor, Matisz Richárd, Metzing Eszter, Sarfenstein Ditta, Sipos Ábel, Teplán Nóra, Újházi Adrienn


A csoportos kiállítás kiindulópontja a modern múzeumok előfutárának tekintett Wunderkammer. A reneszánsz Európában keletkezett „csodakamrák” a természeti képződmények, tudományos műszerek, értékes műalkotások, néprajzi tárgyak és egyéb érdekességek meghökkentően eklektikus gyűjteményei voltak. A korszaknak a gyorsan táguló világ megértése és rendszerezése iránti érdeklődését tükrözték, egyszersmind szélesebb körű kulturális tendenciákra engednek rálátást.


A kiállítás azt a kérdést veti fel, hogy mi lehet a csodakamra a jelenkori jelentősége. Vajon egy valószínűtlen dolgokat egymás mellé állító gyűjtemény tárgyegyüttesén keresztül rálátást nyerhetünk-e a jelen világképét meghatározó tényezőkre; a természethez, tudományhoz, kultúrához fűződő megváltozott viszonyunkra? A felvilágosodás előtti korszakhoz kapcsolódó kiállítási formátum kortárs művészeti interpretációja értelmet adhat-e a jelenben zajló természeti folyamatok tapasztalatának?

Hozzászólások