Kiállítás

Mezopotámia. Istenek és démonok királysága

Szépművészeti Múzeum
2024. október 03. (csütörtök) 10:00 - 2025. február 02. (vasárnap) 18:00

Helyszín:

Szépművészeti Múzeum
1146 Budapest, XIV. kerület, Dózsa György út 41.

Az MTA–ELTE Lendület Asszír és Babilóni Istenvilág Kutatócsoporttal közösen szervezett kiállításon a civilizáció bölcsőjét, az ókori Mezopotámia örökségét mutatjuk be. A tárlat hét prominens európai gyűjteményből összesen több mint 150 kölcsönzött tárgyon keresztül nyújt betekintést e letűnt kultúra világába.


Ez lesz az első hazánkban megrendezésre kerülő kiállítás, amely az ókori Mezopotámia kultúráját mutatja be. A régióban utoljára Bécsben, a Kunsthistorisches Museumban rendeztek hasonló időszaki kiállítást több mint húsz évvel ezelőtt.

A kiállítás a történelem első birodalmaival: az Újasszír és az Újbabilóni Birodalommal foglalkozik. Láthatóak lesznek asszír palotákból származó domborművek, valamint a Babilónban feltárt felvonulási utat szegélyező, jól ismert sárkányt és oroszlánt ábrázoló mázastégla-díszek is. A démonvilág alakjait megjelenítő szobrok és amulettek, valamint asszír és babilóni királyokat ábrázoló alkotások is a bemutató részei. Emellett a látogatók megismerhetik az akkád nyelvű ékírásos forrásokat, valamint Bábel tornyának témáját, amelyhez az ókori műtárgyak mellett újkori és modern európai festmények teremtenek szélesebb perspektívát.

Hozzászólások